Εκδρομές - Ταξίδια

Χανιά: Η άλλη πλευρά της ιστορικής πόλης

Οι αιώνες περνούν κι αυτές στέκουν στη θέση τους. Βλέπουν ανθρώπους να ζουν και να φεύγουν. Πολιτισμούς να αλλάζουν, να εξελίσσονται. Οι αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, όσες αλλαγές κι αν ζήσουν, κατοικούνται αδιάλειπτα εδώ χιλιάδες χρόνια. Ενώνουν την ιστορία του παρελθόντος με του παρόντος. Μία από αυτές είναι και τα Χανιά.

Τα Χανιά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Κρήτη, ακολουθώντας το Ηράκλειο. Θεωρείται ότι είναι η τοποθεσία στην οποία οι Μινωίτες έκτισαν την Κυδωνία. Οι ανασκαφές έδειξαν ότι είναι κατοικημένη από τη Νεολιθική εποχή (3.000-2.000 π.Χ.). Ετσι αποτελεί μια από τις αρχαιότερες πόλεις στην Ευρώπη που κατοικείται ως σήμερα χωρίς διακοπή.

Τι θα δεις στα Χανιά

 Με τόσο πλούσια ιστορία στο βάθος των ετών δε θα μπορούσαν να λείπουν τα αξιοθέατα. Μόνο και μόνο μια βόλτα στο Ενετικό Λιμάνι θα σε ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή. Πρόκειται για σημείο κατατεθέν της πόλης. Από εκεί μπορείς να ξεκινήσεις την περιήγησή σου. Εκεί θα δεις και τον Αιγυπτιακό Φάρο που στέκει εκεί από τον 16ο αιώνα.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητα το «στολίδι» του ενετικού λιμανιού και το πλέον φωτογραφημένο μνημείο της πόλης. Μην ξεχάσεις επίσης να επισκεφθείς την Μονή Αγίου Φραγκίσκου Φραγκισκανών και το Κάστρο Γραμβούσας.

Παλιά Πόλη

 Υπέστη βομβαρδισμούς και κάηκε αρκετές φορές στη μακρόχρονη ιστορία της. Ωστόσο, η παλιά πόλη στα Χανιά θεωρείται ακόμη και σήμερα από τις ομορφότερες πόλεις της Μεσογείου. Το εντυπωσιακό στην Παλιά Πόλη είναι ότι θα καταφέρεις να δεις δείγματα από όλους τους πολιτισμούς που πέρασαν από εκεί. Ο λόφος του Καστελίου στο κέντρο κατοικείται από τη Νεολιθική εποχή. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί θα δεις το παλάτι του Ύπατου αρμοστή Κρήτης κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας. Δείγματα της μινωϊκής εποχής βρίσκονται φυσικά διάσπαρτα παντού.

 Τα Χανιά είναι μια πόλη που το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα βαρεθείς. Από την άλλη πρέπει να υπολογίζεις ότι θα χρειαστείς αρκετές μέρες για να τα δεις όλα. Εξάλλου τόσες χιλιάδες χρόνια ιστορία δύσκολα χωράνε σε ένα τριήμερο…

ΠΗΓΗ: exploringgreece.tv