Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χανιά – Γιώργος Σταθάκης: «Μικρό το αναπτυξιακό αποτύπωμα της Νέας Δημοκρατίας»

Κ. Σταθάκη, θέλω ένα σχόλιό σας. Ο κ. Στουρνάρας σε μια εκδήλωση πριν από ένα- δύο μήνες είχε υποστηρίξει πως το 2021 είχαμε ανάπτυξη, που άγγιζε το 8,4%. Το 2022 ήταν, επίσης, μια χρονιά με αναπτυξιακό πρόσημο, που άγγιξε το 6%. Και το 2023 θα έχουμε μια ανάπτυξη που θα κινηθεί πτωτικά και πιο συγκεκριμένα στο 1,5%. Τελικά, η ανάπτυξη αυτή αποβαίνει προς την κατεύθυνση του συλλογικού συμφέροντος; Είναι κοινωνικά βιώσιμη; Επικαλούμενος την ιδιότητά σας, ως ακαδημαϊκός Οικονομικών, μπορείτε να επιβεβαιώσετε τον ισχυρισμό του κ. Στουρνάρα;

«Έχει δύο καταγεγραμμένα προβλήματα αυτό το οικονομικό μοντέλο. Τα είχαμε βιώσει στο παρελθόν πριν την οικονομική κρίση. Τα δύο προβλήματα είναι τα εξής: βελτιώνονται οι επιδόσεις της οικονομίας, ακόμη και οι εξαγωγές, μεγαλώνει συνεχώς το εμπορικό έλλειμμα ταχύτερα απ’ ότι αυξάνονται οι εξαγωγές και αναπτύσσεται η οικονομία. Τι σημαίνει αυτό; Έχουμε επανέλθει σε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης σ’ ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα στις εξωτερικές σχέσεις της οικονομίας μας, που αγγίζουν τα 17 δις. Και ασφαλώς δεν είναι βιώσιμο. Είναι ένα από τα δύο ελλείμματα που μας δημιούργησε πρόβλημα.
Και το δεύτερο θέμα περί βιωσιμότητας έχει να κάνει με το γεγονός πως η Ελλάδα έχει μια μόνιμη στέρηση από επενδύσεις. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 20% και εμείς είμαστε κάτω από 15%. Λίγο πριν την ενεργειακή κρίση, είμαστε λίγο πιο πάνω από το 15%. Αλλά, είμαστε κάτω από το 15%. Και τα δύο προβλήματα υποδηλώνουν πως με το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης που δίνει έμφαση στον τουρισμό, στις κατασκευές και στις υπηρεσίες δε φτιάχνονται εσωτερικές διασυνδέσεις στην οικονομία, που η ανάπτυξη να μετατρέπεται σε μια βιώσιμη εγχώρια δυναμική. Αυτό είναι το πρόβλημα και γι’ αυτό εάν δεν υπάρξει ένα πιο ισχυρό παραγωγικό και τεχνολογικά ισορροπημένο οικονομικό μοντέλο με εσωτερικές διασυνδέσεις στην οικονομία, αναπαράγουμε ένα φαύλο κύκλο μη βιώσιμης ανάπτυξης.

Επομένως, τι χρειάζεται το παραγωγικό μοντέλο μας; Προς τα πού πρέπει να προσανατολιστεί; Υπάρχει θέμα στη χρηματοδότηση, στις επενδύσεις. Υπάρχει έλλειψη ρευστότητας. Πώς μπορούμε να έχουμε ένα παραγωγικό μοντέλο με κοινωνικές βάσεις;

«Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους χρηματοδοτικούς πόρους που έχουμε, τον αναπτυξιακό νόμο, την αναπτυξιακή τράπεζα, τις επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πρέπει να προσανατολίσουμε όσο γίνεται περισσότερους χρηματοδοτικούς πόρους σε νέα παραγωγικά μοντέλα στην οικονομία, στη μεταποίηση, στη γεωργία, στην τεχνολογία, στην έρευνα και στην καινοτομία. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε πρέπει να προσανατολιστούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι τράπεζες θα ακολουθούσαν εάν υπάρξει μια χρηματοδοτική τομή. Το δεύτερο που θα υποστήριζα είναι πως το κράτος θα πρέπει να επιλύσει όλα τα προβλήματα που εγείρονται σε χωροταξία, κτηματολογία ώστε να διευκολύνεται η χωροθέτηση και η επίλυση προβλημάτων τέτοιων κλάδων. Πρέπει επίσης να δείξουμε μια καινούργια οπτική ως προς το πώς βλέπουμε ένα νέο αναπτυξιακό κράτος».

Έρχεται νέα οικονομική κρίση; Έχει αυξηθεί το εμπορικό έλλειμμα, υπάρχει κοινωνική δυσφορία…

«Υπάρχουν δύο θετικά στοιχεία σε εξέλιξη διεθνώς. Το πρώτο θετικό στοιχείο είναι πως η αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης έφερε μια μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής διεθνώς και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Απομακρύνθηκαν οι πολιτικές λιτότητας. Δεν εξαφανίστηκαν. Χαλάρωσε το μοντέλο λιτότητας που είχε κυριαρχήσει στην Ευρώπη τα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια. Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι πως πλέον είναι κοινός τόπος πως η διανομή του εισοδήματος και το πώς διανέμεται το εισόδημα μιας χώρας είναι καθοριστικός παράγοντας, αφήνοντας πίσω την ιδέα που κυριάρχησε πριν από δύο δεκαετίες πως: η ανάπτυξη θα έρθει με ελαφρύνσεις στον χώρο των πλουσίων και επιχειρήσεων, θα υπάρξουν επενδύσεις, θα υπάρξει ανάπτυξη και θα διαχυθεί στην κοινωνία. Το μοντέλο αυτό έχει ξεπεραστεί. Κανείς δεν το πιστεύει.
Η κεντρική ιδέα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι πως πρέπει να υπάρξει δικαιότερη διανομή του εισοδήματος και αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι βιώσιμης ανάπτυξης».

Είστε επικεφαλής του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Γνωρίζετε τον λαό της Κρήτης. Έχετε διατελέσει αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε επίπεδο Κρήτης, ποιο ήταν το αναπτυξιακό αποτύπωμα της Ν.Δ.; Και δεύτερον, εάν σας έλεγα να μου πείτε τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Κρήτη, ποιες είναι;

«Το αποτύπωμα της Ν.Δ. τουλάχιστον για τα Χανιά είναι μικρό. Είχαμε κινητοποιήσει περισσότερους πόρους ως ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ήταν πιο αναπτυξιακοί και πιο φιλικοί στο περιβάλλον. Η Κρήτη έχει μπροστά της μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που εκπορεύονται από τη πράσινη μετάβαση και τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου, που είναι συμβατό με τα πράσινα δεδομένα. Αυτό αφορά τη γεωργία που είναι ισχυρή στην Κρήτη. Χρειάζεται μέριμνα για να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας για να πετύχει σ’ ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον αγροτικής πολιτικής. Αφορά το τουριστικό μοντέλο, όπου θα γίνουν μεγάλες αλλαγές. Και τρίτον, υπάρχουν σημαντικά έργα υποδομής που έχουν προτεραιότητα. Θεωρώ πως έχουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση στα έργα και στις υποδομές που χρειάζονται στην Κρήτη σε σχέση με τη Ν.Δ. Η Κρήτη χρειάζεται μια διαφορετική γεωργία, ένα τουριστικό μοντέλο, ισχυρή παρουσία πολιτισμού. Επίσης, χρειάζεται ισχυρό αποτύπωμα των πανεπιστημίων της Κρήτης, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης στο μέλλον».

Τι καινούργιο θα δούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει προεκλογικής εκστρατείας;

«Ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι πολύ συγκεκριμένος, καθώς θα αποτελείται από προεκλογικές δεσμεύσεις. Εκ των πραγμάτων, θα έχει δύο χαρακτηριστικά: την ανατροπή των πολύ προβληματικών περιοχών που έχει δημιουργήσει η Ν.Δ., όπως: το ΕΣΥ, τα κόκκινα δάνεια, μισθοί, εργασιακές σχέσεις και τον συνδυασμό πολιτικών και δημοκρατικών διαδικασιών. Επίσης, θα έχουμε ένα πολιτικό λόγο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που θα προσεγγίζει θέματα που αφορούν τη νεολαία, όπως: το στεγαστικό, την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα. Οι προτεραιότητές μας αυτές θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ