ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων

Χανιά: Έστησαν μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια και εντείνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Χανίων στον κόμβο στα Μεγάλα Χωράφια.

Με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία καλεί όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις:

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού μας έδωσαν δυναμικό παρών και πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού! Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν.Χανίων και οι Διοικήσεις των Αγροτικών Συλλόγων του Νομού που οργάνωσαν την κινητοποίηση,  αποφασίσαμε αμέσως μετά, να παραμείνουμε στα Μεγάλα Χωράφια και να στήσουμε μπλόκο!

Καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και τους κτηνοτρόοφους του Νομού μας , να ενισχύσουν με την παρουσία τους, το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια! Αυτό που μας βγάζει στον δρόμο είναι τα εκρηκτικά προβλήματα που βιώνουμε! Τα αιτήματα που έχουμε είναι αιτήματα επιβίωσης! Το τεράστιο κόστος παραγωγής, η αύξηση στην τιμή του ρεύματος , στο πετρέλαιο, στα μέσα και στα εφόδια εξανεμίζουν το εισόδημα μας.Παράλληλα είχαμε και την τεράστια μείωση στην βασική ενίσχυση ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που στήριξαν όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν την χώρα. Τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθούν είναι αυτά που έχουν βγάλει τους αγρότες όλης της Ευρώπης στον δρόμο του αγώνα! Στον Νομό μας, η ακαρπία στην ελία, η μειωμένη παραγωγή σε πολλά αγροτικά προϊόντα έρχεται  να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το εισόδημα μας.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ψίχουλα! Δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες μας. Δεν θα ανεχτούμε να μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας! Είναι οι ίδιοι που βρίσκουν λεφτά για να δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, ενώ στους αγρότες λένε ότι δεν μπορούν!

Αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να μείνουμε στα χωριά μας και να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας, για να κατασκευαστούν τα αναγκαία έργα υποδομής στα χωριά, αγροτικοί δρόμοι, τα αναγκαία φράγματα και λιμνοδεξαμενές που θα μας εξασφαλίζουν πρόσβαση σε φθηνό και ποιοτικό νερό.Παλεύουμε για να έχουν τα παιδιά μας πρόσβαση στην Παιδεία, για να χτιστούν καινούρια σχολεία και να μην κάνουν μάθημα σε κοντέινερ. Διεκδικούμε να έχουμε πρόσβαση στην Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν  Υγεία, για να προσληφθεί προσωπικό στο Νοσοκομείο Χανίων, στο ΕΚΑΒ, στα κέντρα Υγείας , στα Αγροτικά Ιατρεία που είναι υποστελεχωμένα.  

Αποφασίσαμε:

*Στηρίζουμε το συλλαλητήριο που οργανώνουν οι Υγειονομικοί του Νομού Χανίων. Όλοι την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου στις 6:00 μ.μ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς! Δίνουμε ραντεβού στις 5:00 μ.μ στα Μεγάλα Χωράφια ώστε με μηχανοκίνητη πορεία να κατευθυνθούμε στα Χανιά!

*Συμβολικούς αποκλεισμούς στην Εθνική Οδό, κάθε μέρα στις 5 μ.μ

*Συντονιζόμαστε με την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων, συμμετέχουμε με αντιπροσωπεία από τα Χανιά, στην σύσκεψη της Νίκαιας, αύριο Τρίτη στις 5 μ.μ!

Διεκδικούμε:

*Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα εσπεριδοειδή και τα κάστανα.

*Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

*Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

*Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας με ευθύνη του κράτους, με την απαραίτητη χρηματοδότηση και προσωπικό.

*Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στις ιδιωτικές εταιρείες.

*Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις.

*Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ,προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.

*Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ