Νομός Χανίων

Χανιά – Αγία Σκέπη: Ποινικές διώξεις κακουργηματικού βαθμού στους εμπλεκόμενους για την αγοραπωλησία ακινήτου ηλικιωμένης

Οι Αρχές, οι οποίες χειρίζονται την ογκωδέστατη δικογραφία της Αγίας Σκέπης, στα Χανιά, αυτές τις μέρες, έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους την αγοραπωλησία ακινήτου στην περιοχή των Δικαστηρίων. Από το συγκεκριμένο οίκημα, η 85χρονη ιδιοκτήτρια, απομακρύνθηκε σε χρόνο «μηδέν» και υπό συνθήκες που ακόμα διερευνώνται, κατέληξε στο γηροκομείο όπου πέθανε τρία χρόνια αργότερα το 2017, αφού είχε πουλήσει το σπίτι της έναντι ευτελούς αμοιβής στην σύζυγο του εργολάβου που εκείνο το διάστημα εκτελούσε εργασίες ανακαίνισης στην δομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Τρίτη μέχρι χθες (24/11/22) πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση, σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί διώξεις κακουργηματικού βαθμού, ενώ οι ανιψιές της άτυχης ηλικιωμένης έχουν στραφεί ενάντια των αγοραστών και της ιδιοκτήτριας της δομής με με αγωγή αποζημίωσης.

Ποινική δίωξη

Η ποινική δίωξη αφορά τις δύο ιδιοκτήτριες της μονάδας (μάνα και κόρη) οι οποίες κατηγορούνται για την ηθική αυτουργία στην αρπαγή της ηλικιωμένης από κοινού με την
κοινωική  λειτουργό και πρώην υπάλληλο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Η υπάλληλος, η οποία σημειωτέον είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους και στα πλημμελήματα, οποία φέρεται να ενήργησε αυθαίρετα και χωρίς εισαγγελική παραγγελία για την απομάκρυνση της ηλικιωμένης από το σπίτι της. Η συγκεκριμένη υπάλληλος που σήμερα έχει συνταξιοδοτηθεί, είπε ότι ενεργούσε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, κάτι που όμως στην συνέχεια αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε ενώ  σήμερα υποστηρίζει ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι δεν υπήρχε προφορική εισαγγελική εντολή.

Εκτός από τις ιδιοκτήτριες και την υπάλληλο, στη δικογραφία εμπλέκονται και δύο συμβολαιογράφοι των Χανίων: Η συμβολαιογράφος που έκανε το πληρεξούσιο, ενώ η ηλικιωμένη έπασχε από άνοια και η δεύτερη συμβολαιογράφος που έκανε την αγοραπωλησία. Η μια εκ των δύο κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα και αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, χρηματική εγγύηση.

Κατηγορούμενος είναι ακόμα ο τελικός αγοραστής, η γυναίκα στην οποία καταλήγει το ακίνητο, η οποία πάντως υποστηρίζει ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει όλα τα παραπάνω.

Εμπλέκονται ακόμα δύο άτομα τα οποία εμφανίζονται ως μάρτυρες στις εξεταζόμενες συμβολαιογραφικές πράξεις.

Ζητούν αποζημίωση

Παράλληλα με την ποινική δικογραφία, δύο ανιψιές της άτυχης ηλικιωμένης έχουν στραφεί κατά της νέας ιδιοκτήτριας αξιώνοντας αποζημίωση 120.000 ευρώ.

Το συμβόλαιο αγοραπωλησίας υπογράφει υπεύθυνος της δομής -αντί της άτυχης Πατεράκη- τον οποίο η ίδια εμφανίζεται να εξουσιοδοτήσει να ενεργεί αντί αυτής, με προηγούμενη συμβολαιογραφική πράξη που υπογράφεται ενώ βρισκόταν ήδη στη δομή για περίπου δύο χρόνια και έπασχε από άνοια.

Το ακίνητο, επί της οδού Γιαμπουδάκη στα Δικαστήρια, με αντικειμενική αξία 160.000 ευρώ και εμπορική αξία πολύ μεγαλύτερη, πωλήθηκε το 2017 έναντι 55.000 ευρώ ενώ πολύ σύντομα, στο ακίνητο διαμορφώθηκαν δύο πολυτελείς κατοικίες και άμεσα ενοικιάστηκαν.

Πάντως οι αγοραστές φέρονται να έχουν υποστηρίξει πως το αναγραφόμενο στην συμβολαιογραφική πράξη δεν ήταν το τελικό αντίτιμο, αλλά πως δόθηκαν και άλλα χρήματα σε ιδιωτική συναλλαγή, κάτι που διερευνάται.

Η υπόθεση αυτή, εν δυνάμει μπορεί να αποκαλύψει το modus operandi της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης, η οποία προφανώς για να υπάρχει, πρέπει να υπάρχει και ένα τελικό όφελος από την όποια δράση της.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ