Γεύση - Ψυχαγωγία

Αβοκάντο: ο εξωτικός θησαυρός

Το αβοκάντο είναι ένα αειθαλές και ιθαγενές δέντρο από το Μεξικό, που τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσεται και ευδοκιμεί στη λεκάνη της Μεσογείου.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται εντατικά τα τελευταία 25-30 χρόνια και ακόμη πιο εντατικά τα τελευταία 5-10 χρόνια, με τον αριθμό των ποικιλιών και την έκταση της καλλιέργειας να αυξάνεται συνεχώς.

Καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου.

Ποιες είναι οι πιο κοινές ποικιλίες; 

Διακρίνονται σε ποικιλίες τύπου Α και τύπου Β ανάλογα με την επικονίαση.

Τύπος Α, οι πιο κοινές ποικιλίες:  Ηass , Lam Ηass, Reed

Τύπος B, οι πιο κοινές ποικιλίες:  Fuerte , Bacon και Ζutano

Πως γίνεται η επικονίαση και η γονιμοποίηση;

Για να μπορέσει να γίνει η επικονίαση πρέπει να συνυπάρχουν φυτά τύπου Α και τύπου Β σε διάφορες αναλογίες μεταξύ τους ανάλογα την περίπτωση. Με τη συνύπαρξή τους επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά γονιμοποίησης, καθώς το ένα γονιμοποιεί το άλλο.

Ποιες είναι οι όψιμες και ποιες οι πρώιμες ποικιλίες ;

Η κατάταξη από τις πρώιμες στις όψιμες ποικιλίες ξεκινάει με τις :  Zutano, Bacon , Fuerte, Hass , Lam Hass, Reed .

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται τμηματικά παραγωγή και εισόδημα από τον Οκτώβριο έως τον Αύγουστο.

Σε ποια εδάφη ευδοκιμεί το αβοκάντο;

Το αβοκάντο ευδοκιμεί σε ελαφριά εδάφη, με μικρό ποσοστό αργίλου ή μεγάλο ποσοστό άμμου. Επίσης, προτιμάει χωράφια με ικανή κλίση και πλούσια σε οργανική ουσία.

Έχει παρατηρηθεί οτι η καλλιέργεια του αβοκάντο ευδοκιμεί καλυτέρα δίπλα σε ποτάμια, ιδανικά κυρίως σε χωράφια χαμηλού pH και σε χωράφια, που στραγγίζουν.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις καλλιεργείται σε χωράφια με υψηλό pH. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ποικιλίες, που αντέχουν σε αυτές τις συνθήκες.

Θεωρείται  «επιπολαιόριζο» φυτό, καθώς οι ρίζες του αναπτύσσονται κατά μεγάλο ποσοστό σε βάθος λιγότερο του 1 μέτρου και είναι ευαίσθητο στο χλώριο και  στις υψηλές αλατότητες.

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι φύτευσης; 

Τα τελευταία χρόνια προτιμώνται κυρίως οι πυκνές φυτεύσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και αραιές φυτεύσεις, ανάλογα τις ποικιλίες και τον καλλιεργητικό στόχο.

Αβοκάντο δέντρο

Η AgriSC, μετά την εγκατάσταση, για την ενίσχυση και την υγεία του ριζικού συστήματος προτείνει,

Fertiactyl GZ:

Το Fertiactyl GZ είναι o πλέον κατάλληλος βιοδιεγέρτης για την επιτυχή εγκατάσταση των καλλιεργειών και την πρώιμη ανάπτυξη των φυτών. Χάρη στο σύμπλεγμα Fertiactyl

  • Ενισχύεται η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος
  • Διεγείρεται η φωτοσύνθεση
  • Επιβραδύνεται η γήρανση του φυτού
  • Επιτυγχάνεται καλύτερη κινητοποίηση και αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων
  • Ενισχύεται η αντοχή στο αβιοτικό στρες

HaifaStim Vim:

Το HaifaStim™ VIM είναι ένα συμπυκνωμένο εναιώρημα καθαρού μικρονισμένου λεοναρδίτη (όξινης αντίδρασης) που αποτελεί  μία πλούσια πηγή χουμικού και φουλβικού οξέως. Βελτιώνει την γονιμότητα και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η εφαρμογή του προτείνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης του φυτού.

Aquamin:

Το Aquamin είναι ένα συμπυκνωμένο προϊόν βιοδιέγερσης σε μορφή σκόνης, το οποίο είναι ιδανικό για υδρολίπανση ή για προσαρμοσμένη ανάμειξη με άλλα προϊόντα. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την παραγωγικότητα του μεταβολισμού των φυτών για πιο υγιή και ανθεκτική ανάπτυξη σε όλο τον κύκλο της ζωής τους.

Tusal:

Το Tusal είναι μυκητοκτόνο με ζωντανούς μικροοργανισμούς, για την αντιμετώπιση φουζαρίου, φυτόφθορας και σκληροτίνιας σε διάφορες καλλιέργειες υπαίθρου και θερμοκηπίου. Αποτελείται από φυσικά στελέχη του Trichoderma asperellum T25 και του Trichoderma atroviride T11, τα οποία δημιουργούν αποικίες στο έδαφος. Δρα συνδυάζοντας διαφορετικούς τρόπους δράσης, όπως ανταγωνισμό για το χώρο και τα θρεπτικά συστατικά, παρασιτισμό και αποδόμηση των παθογόνων μυκητιακών δομών. Χρησιμοποιείται και στη βιολογική γεωργία.

Glyss:

Το προϊόν Glyss είναι ένας καινοτόμος βιοδιεγέρτης 100% φυτικής προέλευσης κατάλληλος για υδρολίπανση και εφαρμογές από εδάφους.

Τα ριζοβακτήρια που εμπεριέχονται σε αυτό, υποστηρίζουν τη μετατροπή του αζώτου, τη διαλυτοποίηση του φωσφόρου και βοηθούν στη βελτίωση των ανταλλαγών στο επίπεδο της ριζόσφαιρας.

Αρθρογράφος: Κώστας Κατσώνης Γεωπόνος ΤΕ
Επιμέλεια Κειμένου: Νίκος Κυπριωτάκης, Γεωπόνος ΓΠΑ Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

 




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ