ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Νομός Χανίων

Άρης Παπαδογιάννης : Η «συμφωνία της εξουσία», βαφτίστηκε κυβερνησιμότητα του δήμου

Με επιστολή που εξέδωσε σήμερα, ο Άρης Παπαδογιάννης τοποθετείται για τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και απαντάει στην επιστολή που εξέδωσε χθες η δημοτική παράταξη ¨Χανιά Κοιτάμε Μπροστά”. Αναλυτικά η επιστολή :
Από την πρώτη στιγμή της νέας δημοτικής περιόδου στο δήμο Χανίων, καταγγείλαμε δημόσια γεγονότα που έλαβαν χώρα και που αφήνουν έκθετες κάποιες από τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίες όσο περνούν οι μέρες, αποδεικνύουν με την στάση τους, πως όχι μόνο είχαμε δίκιο σε αυτά που υποστηρίξαμε αρχικά – και που εξακολουθούμε να λέμε ακόμη και σήμερα – αλλά και ότι διαθέτουν περίσσιο θράσος, το οποίο ομολογουμένως δεν το περιμέναμε.
Μεταξύ των τριών παρατάξεων που φορώντας το «κουστούμι» της κυβερνησιμότητας του δήμου μας κουνούν το δάκτυλο και μας μαλώνουν, να θυμίσουμε πως από την προεκλογική κιόλας περίοδο, είχαν ανταλλαχθεί δημόσιες καταγγελίες, τις οποίες μπροστά στη «συμφωνία εξουσίας» που δρομολόγησαν – σχεδόν από την επόμενη κιόλας ημέρα του Α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών – δείχνουν συντεταγμένα να τις ξεχνούν.
Με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπο σας αλλά και προς τον θεσμό που εκπροσωπείτε, Αξιότιμε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, αγαπητέ φίλε Ευτύχη Δαμιανάκη, ούτε εμείς τις ξεχνάμε, αλλά ούτε και ο Χανιώτικος λαός και όλοι στο τέλος κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος.
Από την αρχή επιλέξαμε να μην συμμετέχουμε στο «διοικητικό» σχήμα του δήμου Χανίων, όπως αυτό δημιουργήθηκε μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, γιατί η θέση μας ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη σε αυτή την «λογική».
Η κυβερνησιμότητα του δήμου που προτάσσετε ως βασικό σας επιχείρημα, θα μπορούσε πραγματικά να έχει εξασφαλιστεί στην πράξη, μέσα από ένα πλαίσιο προγραμματικών θέσεων και με την χάραξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τα Χανιά μας, με την συμμετοχή ΟΛΩΝ των παρατάξεων, όπως άλλωστε και στο αρχικό του πλάνο, προέβλεπε και ο «Κλεισθένης».
Άλλο όμως πράγμα είναι η προφορική σύγκλιση απόψεων – έτσι όπως εσείς την εφαρμόζετε – στη λογική του δεν «συμπορεύομαι» αλλά… συνεργάζομαι και άλλο η γραπτή δέσμευση μιας σειράς θέσεων, που θα οδηγούσαν την πόλη μας, στην επόμενη ημέρα…
Για όσο χρονικό διάστημα λοιπόν, ο Χανιώτικος λαός δεν βλέπει να διατυπώνεται μεταξύ των τριών παρατάξεων – των κυρίων Σημανδηράκη, Δαμιανάκη και Βάμβουκα – ένα ξεκάθαρο κείμενο προγραμματικής σύγκλισης, τόσο θα είναι πολύ εύκολο στον καθ’ ένα – πολίτη ή εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο – να θεωρεί τη συνεργασία αυτή ως «προϊόν» πολιτικής «συναλλαγής». Και για να το ξεκαθαρίσομε, η «συναλλαγή» που επικαλούμαστε προσδιορίζεται στη λογική των «θέσεων» και όχι σε κάτι διαφορετικό, για να μην πέσουμε και πάλι στο παιχνίδι των λέξεων, κάτι που όπως όλα δείχνουν μάλλον σας αρέσει να κάνετε το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά χάνουμε – ως δήμος – πολύτιμο χρόνο.
Έχουμε δημόσια δηλώσει και στο πρόσφατο παρελθόν πως η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου επιβάλλεται να διαφυλαχθεί μέχρι κεραίας κι εγώ προσωπικά όσο και οι σύμβουλοι της δημοτικής μας παράταξης, αυτό θα προσπαθήσουμε να πράξουμε, ως ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε όλους τους Χανιώτες.
Είναι αλήθεια πως η στάση που τήρησε αλλά και το ύφος του λόγου που χρησιμοποίησε – σε μια δεδομένη στιγμή – κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο σύμβουλος της παράταξης μας Μανόλης Κεμεσίδης, δεν μας βρίσκει σε καμία περίπτωση σύμφωνους και δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα που επιθυμούμε ν’ αποκτήσει το δημοτικό μας συμβούλιο.
Ως επικεφαλής της παράταξης «Η Απάντηση τα Χανιά μας», δηλώνω πως το συγκεκριμένο θέμα μας απασχολεί «εσωτερικά» και στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προσωπικά θα τοποθετηθώ απέναντι στο σώμα συγκεκριμένα και απερίφραστα.
Πριν βιαστούμε όμως να καταδικάσουμε τον έκρυθμο ομολογουμένως κ. Κεμεσίδη, θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας και μια σειρά από άλλες παραμέτρους που επιδεικτικά κάποιοι αναφερόμενοι στοχευμένα και εμμονικά προς το πρόσωπο του, τις αγνοούν:
Ο Μανόλης Κεμεσίδης, είναι ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός του τόπου μας, ο οποίος στην πολυετή ενασχόληση του με τα κοινά, είτε ως δήμαρχος ή αντιδήμαρχος είτε ως απλός δημοτικός σύμβουλος, έχει αφήσει πίσω μετρήσιμο έργο, το οποίο του αναγνωρίζεται και του πιστώνεται.
Το έκρυθμο του χαρακτήρα του, ίσως κάποιες φορές, να τον οδηγεί να κινείται εκτός πλαισίου, δεν πρέπει να αγνοούμε όμως και την συντονισμένη – ενορχηστρωμένη επίθεση της οποίας γίνεται αποδέκτης από την προεκλογική ακόμη περίοδο, με χαρακτηρισμούς που του αποδίδονται – ακόμη και από τον σημερινό δήμαρχο Χανίων – οι οποίοι είναι αρκούντος προσβλητικοί, απαξιωτικοί και κατακριτέοι.
Όπως ο κ. Κεμεσίδης επιβάλλεται να γίνει πιο εγκρατής, έτσι και ο κ. Σημανδηράκης, θα πρέπει να αλλάξει τη ρητορική του άμεσα, προκειμένου να διορθωθεί και η ομολογουμένως αρνητική εικόνα που παρουσιάζει μέχρι σήμερα, το νέο δημοτικό συμβούλιο.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ