ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Δήμος Κισάμου

ΑΠΟΨΗ: Τα προβλήματα στην Κίσαμο

Κύριε διευθυντά,

Θέλω μέσω της έγκριτης εφημερίδας σας να ρωτήσω τις αρμόδιες αρχές τι μέλλει γενέσθαι με τις εξαγγελίες όσον αφορά την άμεση βελτίωση του δρόμου Κισάμου – Πολυρρήνιας.

Δεν θυμάμαι ακριβώς πότε, σοβαρό πρόσωπο της κυβέρνησης, μάλλον πριν τις εκλογές ήταν και αυτό το γράφω με κάθε επιφύλαξη, επισκεπτόμενο το χώρο της αρχαίας Πολυρρήνιας είπε ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσό χρημάτων θα διατεθεί για την άμεση βελτίωση του εν λόγω δρόμου.

Απ’ ότι γνωρίζω, μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει σάρκα και οστά. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ίδωμεν!

Τώρα, όλοι γνωρίζουμε ότι στην Δυτική Κρήτη, με πρωτεύουσα την ιστορική αρχόντισσα της περιοχής, Κίσαμο, έτσι την ονομάζω εγώ, πολλά είναι τα προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους της περιοχής, ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες που πλήθος τουριστών κι όχι μόνο την επισκέπτονται. Ένα σοβαρό πρόβλημα κατά την δική μου γνώμη είναι η κατασκευή μιας περιφερειακής οδού, που θα παρακάμπτει την διέλευση των οχημάτων, ειδικότερα των τουριστικών λεωφορείων, μέσα από το κέντρο της πολιτείας.

Χιλιάδες συνάνθρωποί μας έχουν κάνει όνειρο της ζωής τους να επισκεφθούν κάποτε τις απερίγραπτες σε ομορφιά παραλίες της, Λαφονήσι, Φαλάσαρνα, Γραμπούσα και πολλές άλλες απαράμιλλης ομορφιάς γωνιές της. Σήμερα, για να πραγματοποιήσουν το παραπάνω όνειρό τους, έως ότου διασχίσουν την πολιτεία, πολλοί απ’ αυτούς βλαστημούν την ώρα που αποφάσισαν να επισκεφτούν την απίστευτη σε ομορφιά επαρχία. Είναι τόσο μεγάλη η ταλαιπωρία που βιώνουν που όχι μόνο αγανακτούν αλλά απελπίζονται με όλη την σημασία της λέξεως.

Γνωρίζω δε ότι οι τοπικοί άρχοντες ανέκαθεν καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες στην εν λόγω επαρχία, κάτι βέβαια που το έχουν κατορθώσει παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και που συνέχεια αντιμετωπίζουν. Για να πετύχουν όμως το καλύτερο πρέπει να προβάλουν με τα μέσα που διαθέτουν – διαφήμιση της περιοχής, τουριστικούς χάρτες, προβολή διαφόρων ντοκιμαντέρ κ.τ.λ. μέσα – ενώ χρειάζεται να προβάλουν και την συνεχή βελτίωση της περιοχής που θα διευκολύνουν και θα ενθαρρύνουν την διάθεση του χρόνου τους για να την επισκεφτούν.

Βοηθήστε τους, μην τους αφήνεται στο ‘’περίμενε’’ και με τις υποσχέσεις, κουράστηκαν να ακούνε τα ίδια και τα ίδια, χρόνια και χρόνια τώρα. Γνωρίζεται πολύ καλά ποια είναι τα προβλήματα που περιμένουν επιτέλους τη λύση τους. Το ορεινό δε οδικό δίκτυο της περιοχής δεν εμπνέει καμιά απολύτως εμπιστοσύνη, οι αγροτικοί δρόμοι σε ορισμένα χωριά έχουν σχεδόν καταστραφεί, οι δημόσιες υπηρεσίες, Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. δεν έχουν πρόσβαση σε πολλά χωριά της περιοχής, π.χ. Πολυρρήνια και σε εκδήλωση πυρκαγιάς στη μέση του χωριού δεν θα μπορέσουν οι πυροσβέστες να βοηθήσουν τους κατοίκους του και υπάρχει ο κίνδυνος να καούν ζωντανοί οι άνθρωποι.

Βέβαια δεν λύνονται δια μαγείας όλα τα προβλήματα. Χρειάζεται προγραμματισμός, καταμέτρηση και ιεράρχηση των προβλημάτων. Πρέπει όμως να γίνει η αρχή της κατασκευής τους.

Τέλος, ως ένας πολίτης που δραστηριοποιούμαι στην εν λόγω περιοχή, αν με ρωτήσετε – λέω εγώ τώρα – από που να αρχίσετε, θα σας έλεγα να αρχίσετε από την κατασκευή της περιφερειακής οδού. Ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα και η προσέλκυση τουριστών στην περιοχή είναι ζωτικής σημασίας οικονομικός παράγοντας και για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για την οικονομία της χώρας γενικότερα.

 

Δημήτρης Κ. Τυραϊδής
Συγγραφέας – ποιητής, μέλος της Παγκοσμίου Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος των Πνευματικών Δημιουργών νομού Χανίων και άλλων πολλών πολιτιστικών συλλόγων

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ