ΚΡΗΤΗ

Απόκοσμο σκηνικό σε ποταμό της Κρήτης: Στο μικροσκόπιο η μαζική θνησιμότητα ψαριών – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία (βίντεο)

Μεγάλη οικολογική καταστροφή, με εκατοντάδες νεκρά ψάρια, κόβουν την ανάσα για μια ακόμη χρονιά στο φράγμα του Αποσελέμη, με τους λουόμενους και τους διερχόμενους πολίτες να βρίσκονται για μια ακόμη φορά μπροστά σε αυτό το τραγικό φαινόμενο, που είχε επαναληφθεί και τις προηγούμενες δύο χρονιές, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν πως είναι πιθανόν το φαινόμενο αυτό να οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου, αλλά θα ακολουθήσουν όλες οι αναγκαίες έρευνες, προκειμένου να εξεταστεί κάθε ενδεχόμενο!

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται, λοιπόν, και φέτος οι πολίτες στο φράγμα Αποσελέμη, καθώς οι εκβολές του γέμισαν ξανά με νεκρά ψάρια, αυτή τη φορά όμως μεγαλύτερα σε μέγεθος. Λουόμενοι και πολίτες βρέθηκαν μπροστά σε αυτές τις τραγικές εικόνες το περασμένο Σάββατο 10 Ιουνίου, και όπως φαίνεται το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλη έκταση.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το neakriti.gr, εκατοντάδες νεκρά ψάρια έχουν εντοπιστεί και στις εκβολές του ποταμού δίπλα στην Ανάληψη Χερσονήσου, με το φαινόμενο αυτό να μην είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην περιοχή.

Μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ ΤV”, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος δήλωσε εκφράζοντας και την προσωπική του ανησυχία: «Δυστυχώς, παρατηρείται και πάλι το φαινόμενο των ψόφιων ψαριών εδώ στο φράγμα του Αποσελέμη. Και είναι ένα φαινόμενο, το οποίο θέλει διερεύνηση βέβαια. Και έχουμε αρμοδίως αποταθεί και στην Περιφέρεια, αλλά και στο ΙΘΑΒΒΥΚ, προκειμένου να ληφθούν δείγματα».

Άμεσα ενημερώθηκε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, κλιμάκιο της οποίας μετέβη στο σημείο, συλλέγοντας δείγματα νερού και νεκρά ψάρια, προκειμένου στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις, οι οποίες θα φωτίσουν τα αίτια γύρω από τη μαζική θνησιμότητα ψαριών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ξυλούρης, «ενημερωθήκαμε κι αμέσως πράξαμε τα προβλεπόμενα. Ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο. Και η πρώτη εκτίμηση, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι πως πρόκειται μάλλον για έλλειψη οξυγόνου από ασφυξία, λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού. Και φτάνουμε στο σημείο να πούμε “μακάρι να είναι αυτό και να μην υπάρχει εξωτερική αιτία και εξωτερικό παράγοντας ανθρώπινος”; Δεν ξέρω ποιο θα είναι το καλύτερο. Πάντως, θα έχουμε σε μια από τις επόμενες μέρες τη γνωμοδότηση για να δούμε από πού προήλθε ο θάνατος των ψαριών και τι μέτρα θα πρέπει να λάβουμε για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό»…

Το θλιβερό αυτό θέαμα φωτογράφιζαν διαρκώς δημότες και επισκέπτες, οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εικόνες περιβαλλοντικής υποβάθμισης, σε έναν σημαντικό υγροβιότοπο, όπου βρίσκονται τα πιο μεταναστευτικά πουλιά. Όπως είπε χαρακτηριστικά ένας από τους κατοίκους, «εμείς συνηθίζουμε κάθε Κυριακή πρωί, επειδή μένουμε κοντά, να ερχόμαστε και να ταΐζουμε τις πάπιες και τις χελώνες. Έχει πολλές χελώνες εδώ. Τώρα ήρθαμε και αντικρίσαμε την εικόνα αυτή εδώ με τα νεκρά ψάρια. Πιστεύω ότι πρόκειται για χιλιάδες νεκρά ψάρια. Δεν μπορώ να καταλάβω»…

Ο Γιάννης Σέγκος έδωσε εντολή σε συνεργεία να καθαρίσουν την περιοχή, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της μόλυνσης των υδάτων.

«Εκείνο που εικάζουμε είναι πως πρόκειται, όπως έγινε και πέρυσι, για ένα φαινόμενο βάσει του οποίου, λόγω της έλλειψης οξυγόνου στα νερά, οδηγούνται τα ψάρια σε θανάτωση. Εκείνο που θα κάνουμε ως δημοτική Αρχή είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε καθαρισμό στις εκβολές του Αποσελέμη με συνεργεία εργατών», σύμφωνα με τον δήμαρχο της Χερσονήσου.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο έχει καταγραφεί και τα δύο προηγούμενα χρόνια, σε μικρότερη όμως έκταση. Τότε ειδικοί έκαναν λόγο για το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας, το οποίο οφείλεται σε τοπική άνθιση ιχθυοτοξικού μικροφύκους που βρέθηκε στα βράγχια των ψαριών.

«Είναι τέτοιες οι κλιματολογικές συνθήκες, που στο νερό δεν μπαίνει μέσα η θάλασσα για να οξυγονωθεί και, όπως και πέρυσι, πιθανότατα, έχουμε το ίδιο φαινόμενο, λόγω της έλλειψης οξυγόνου από τα ύδατα και λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας τις τελευταίες μέρες. Είναι μια κακή εικόνα, βέβαια, αλλά θα κάνουμε τις ενέργειες προκειμένου να ελέγξουμε τις όποιες πιθανές αιτίες αυτού του φαινομένου», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Γιάννης Σέγκος.

Οι ερυθρές παλίρροιες ευνοούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, αλλά κυρίως από την αυξημένη παρουσία θρεπτικών αλάτων, που είναι αποτέλεσμα είτε φυσικών, είτε ανθρωπογενών ενεργειών.

Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο

Τον Αύγουστο του 2019, ήταν η πρώτη φορά που το φράγμα του Αποσελέμη γέμισε με νεκρά ψάρια. Τότε, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. είχε ανακοινώσει ότι τα πρώτα αποτελέσματα των παρασιτολογικών εξετάσεων υποδεικνύουν πως όλα τα δείγματα ψαριών είχαν έντονο παρασιτισμό από το πρωτόζωο Ichthyobodo sp (πιθανόν Ichthyobodo necator), ένα κοινό αλλά ιδιαίτερα λοιμογονικό παράσιτο που είναι ικανό να προκαλέσει αυτή τη θνησιμότητα.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι πως ο εγκλωβισμός των ψαριών στη μικρή υδατοσυλλογή (νερόλακκο) με την πολύ μικρή ανανέωση νερού είναι η βασική αιτία, λόγω της μείωσης της στάθμης του ταμιευτήρα Αποσελέμη. Ο συγχρωτισμός των ψαριών, η υψηλή θερμοκρασία και η μικρή ανανέωση του νερού, σε συνδυασμό με το μικρό βάθος στο συγκεκριμένο σημείο, είναι ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωση της ασθένειας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο παράσιτο είναι παθογόνο μόνο για τα ψάρια και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Επίσης, τα έως τώρα αποτελέσματα των φυσικοχημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων δεν υποδεικνύουν ρύπανση των δειγμάτων νερού από ροή υγρών αποβλήτων», σύμφωνα με όσα είχαν τότε ανακοινωθεί.

Πέρυσι, το ίδιο φαινόμενο στον Αποσελέμη είχε παρουσιαστεί εντός του Μαΐου. Όπως είχε προκύψει από τις αναλύσεις του ΙΘΑΒΒΥΚ, η θανάτωση των ψαριών που είχαν βρεθεί νεκρά στις 8 Μαΐου του 2022 και πάλι στην εκβολή του ποταμού Αποσελέμη, στην Ανάληψη, οφειλόταν στην αυξημένη παρουσία του ιχθυοτοξικού μικροφύκους Chattonella.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ