Νομός Χανίων

Από τα Χανιά μέχρι το Κολυμπάρι η θάλασσα «τρώει» τις ακτές

Εικόνες σαν αυτή που συναντάμε στην παραλία του Κουμ Καπί στα Χανιά, με το οδόστρωμα να υποχωρεί λόγω της διάβρωσης, επαναλαμβάνονται κατά καιρούς.

Σε πιλοτική εφαρμογή της μελέτης του ΕΛΚΕΘΕ για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών από τα Χανιά μέχρι το Κολυμπάρι, προσανατολίζεται η Περιφέρεια Κρήτης.

Το 2016 το  Ινστιτούτο Ωκεανολογίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών εκπόνησε για λογαριασμό της περιφερειακής ενότητας Χανίων έρευνα για την προστασία των ακτών από τη διάβρωση.

Ένα χρόνο μετά, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου τα οποία αποδίδουν τη διάβρωση σε άστοχες ή παράνομες ανθρώπινες επεμβάσεις. Η μελέτη που τα προηγούμενα χρόνια παρέμενε στα συρτάρια, αναμένεται επιτέλους να αξιοποιηθεί.

«Για να υπερπηδήσουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες και εγκρίσεις από την κτηματική υπηρεσία, την ΕΤΑΑ, το λιμενικό σώμα κ.λπ., πιλοτική εφαρμογή αυτό που προτείνει η μελέτη», δήλωσε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV.

Στις προτεινόμενες από το ΕΛΚΕΘΕ λύσεις για την περιοχή του Κολυμπαρίου όπου εμφανίζεται εκτεταμένη διάβρωση, ήταν και τα λιμενικά έργα τα οποία μόλις πριν από λίγους μήνες δρομολογήθηκαν. Είναι η μοναδική περιοχή στο βόρειο παραλιακό μέτωπο των Χανίων στην οποία θα υλοποιηθούν αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις.

«Δεν είναι ένα χρόνιο πρόβλημα… στο Κολυμπάρι μπορεί να δοθεί λύση μέσα από τη δημιουργία του νέου λιμανιού. Νομίζω ότι αυτή είναι μια μελέτη που πήρε κάποιες παραδοχές οι οποίες δεν έχουν αλλάξει», ανέφερε κ. Μαλανδράκης.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα δεν επιδείνωσαν την υπάρχουσα κατάσταση παρά τις ραγδαίες αλλαγές στη γεωμορφολογία πολλών περιοχών.

«Τα φερτά που κατέβηκαν στις παραλίας… τεράστιος όγκος…», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, τα προβλήματα διάβρωσης που αντιμετωπίζει ο Κόλπος των Χανίων οφείλονται στις χωρίς σύνεση και χωρίς σωστό σχεδιασμό επεμβάσεις και παρεμβάσεις στο υδρογραφικό δίκτυο, σε παράνομες αλλά και σύννομες αμμοληψίες από τις κοίτες των ποταμών και στις χωρίς σχεδιασμό κατασκευές λιμενίσκων.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ