ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από Δευτέρα ο ανασχηματισμός -Ο Μητσοτάκης αποφασίζει για τα πρόσωπα σε κυβέρνηση και Μαξίμου

Αναβολή μερικών ημερών παίρνει ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος, καθώς ο πρωθυπουργός φέρεται να μην επιθυμεί να λάβει αποφάσεις «εν θερμώ», σύμφωνα με συνεργάτες του, αλλά να εξετάσει διεξοδικότερα τις αλλαγές που θα κάνει στα χαρτοφυλάκια των υπουργείων.

«Το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με τη σημερινή σύνθεση», είπε στη συνέντευξή του στον Alpha, παγώνοντας για μερικές ημέρες τις ανακοινώσεις.

Τι εξετάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα η κυβέρνηση και να «τρέξει πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει την απόδοσή της», όπως είναι η κατεύθυνση που θέλει να δώσει ο κ. Μητσοτάκης. Παραδέχτηκε ότι εξετάζει «αν είναι απαραίτητη μια αλλαγή προσώπου, δηλαδή αν θα έχει μεγαλύτερο όφελος τελικά από το κόστος» και κερδίζει χρόνο για να αποφασίσει αν οι αλλαγές που θα κάνει θα έχουν πιο δομικό χαρακτήρα, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση δεν αρκεί ένα απλό rotation, όπως αυτό που έγινε μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου έτους.Ευρωεκλογές 2024: Επιτελεία σε αναβρασμό -Ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, τι σχεδιάζουν Κασσελάκης-Ανδρουλάκης
Κρίσιμη παράμετρος και αφετηρία για τις περαιτέρω κινήσεις παραμένει, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, το τι θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν δηλαδή θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων στον πυρήνα της κυβέρνησης ή αν θα ενισχυθεί το υπάρχον σχήμα. Πηγές με γνώση των διεργασιών σημειώνουν ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ενώ και κατά τη χθεσινή ημέρα ο κ. Μητσοτάκης είχε επαφές με συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη για την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τις κινήσεις του επόμενου διαστήματος από την κυβέρνηση και το κόμμα με στόχο την αλλαγή του κλίματος. Από την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, που είχε ενεργό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια και στη στρατηγική, ο διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής και ο Θάνος Πλεύρης.

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα για τη φιλοσοφία των αλλαγών που ετοιμάζει, επισημαίνοντας: «Έχω αποδείξει ότι δεν κάνω τέτοιες κινήσεις με πολιτικά χαρακτηριστικά, πρέπει ένας από δω, ένας από κει, κάποιος να εκπροσωπεί τη μια περιοχή ή την άλλη». Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που είναι κατάλληλοι ή -κατάλληλοι, δεν το ξέρουμε ποτέ, αυτό φαίνεται στην πορεία- που πιστεύω ότι έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Έστειλε, παράλληλα, και μήνυμα προς όλους όσοι «χρειάζεται να παρκάρουν το καλάμι», όπως είχε επισημάνει η Ντόρα Μπακογιάννη νωρίτερα χθες το πρωί, λέγοντας ότι «αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά-, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό». Άλλωστε, είχε πει προεκλογικά ότι δεν αξιολογεί μόνο την αποτελεσματικότητα των υπουργών, αλλά και τη συμπεριφορά.

Σε κάθε περίπτωση έκλεισε εκ νέου εμφατικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027». Θέλησε να βάλει φρένο και στη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τον πολιτικό προσανατολισμό της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας «αποπροσανατολιστική» τη συζήτηση περί δεξιάς στροφής της ΝΔ με φόντο την άνοδο των κομμάτων στα δεξιά της. «Δεν είναι αυτό το ζήτημά μας, αν θα πάμε στο Κέντρο ή αν θα πάμε δεξιά», είπε και έθεσε ως μέτρο την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματός της και την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Προτεραιότητα για τον ίδιο το επόμενο διάστημα έχουν η αντιμετώπιση της ακρίβειας, του στεγαστικού, οι βελτιώσεις στην ταχύτητα του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις, η αναβάθμιση της Υγείας και της ασφάλειας, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω των καλύτερων ΜΜΜ και η περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Πηγή: iefimerida.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ