ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Aπαγορευμένη» η λέξη … ρακή! Μόνο οι ποτοποιοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο “τσικουδιά” ή “τσίπουρο”

Όταν θα πηγαίνουμε στο εξής στο κατάστημα για να πάρουμε ρακή ή τσίπουρο, ως καταναλωτές, απαγορεύεται να λέμε αυτές τις λέξεις και θα πρέπει να λέμε «σας παρακαλώ, θα ήθελα να αγοράσω “Προϊόν Απόσταξης Μικρών Αποσταγματοποιών (διήμερων)”! Τουλάχιστον αυτό αναφέρει η σχετική απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους καζανάρηδες της Κρήτης, οι οποίοι και από πέρυσι που ψηφίστηκε αυτή η απαγόρευση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεσηκωθεί και είχαν καταγγείλει συμφέροντα ποτοποιών, που διαρκώς, δυστυχώς, εμφανίζονται να κερδίζουν έδαφος σε βάρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών της τσικουδιάς και του τσίπουρου!

Αναλυτικότερα, με την ονομασία θα πρέπει να ζητάμε την τσικουδιά και το τσίπουρο από τα καταστήματα εστίασης και λιανικής πώλησης οινοπνευματωδών ποτών, αν είναι χύμα, όπως η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ενημερώνει. Η ονομασία του προϊόντος θα επιτρέπεται μόνο αν το μπουκάλι είναι εμφιαλωμένο και αναφέρεται στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας του.

«Είναι λόγω των συμφερόντων»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε, απαντώντας στις ερωτήσεις της Αγγέλας Δουλγεράκη, ο πρόεδρος των αποσταγματοποιών τσικουδιάς νομού Ηρακλείου, Τάσος Βρέντζος, στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο 9,84: «Το ελληνικό κράτος κατάφερε το αδιανόητο, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει τα συγκεκριμένα προϊόντα», είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι τα πλήγματα σε βάρος των παραδοσιακών προϊόντων είναι συνεχή. Συνεχή σύμφωνα με τον ίδιο και τα πλήγματα σε βάρος ενός κλάδου με 35.000 μέλη και υπέρ 15 ποτοποιών. «Ενώ η Ε.Ε. αναγνωρίζει σαν τσίπουρο και σαν τσικουδιά τα προϊόντα μας, ήρθε πέρυσι μια απόφαση από το Γενικό Χημείο του Κράτους να μας επιβάλλει αυτό το πράγμα. Ο νόμος αυτός λέει ότι το προϊόν που παράγουμε εμείς είναι νόμιμο και μπορεί να τεθεί προς πώληση. Αλλά δεν μπορεί να πάρει το όνομα “τσικουδιά” ή “τσίπουρο”. Θα μπορούμε να το ονομάζουμε σαν “απόσταγμα διήμερων”. Είναι συντονισμένες κινήσεις που σκοπό έχουν να πλήξουν το προϊόν, που το κυνηγούν ανελέητα. Αυτή τη στιγμή ο νόμος λέει στους καταστηματάρχες να το βγάλουν από τους καταλόγους τους. Και όταν θα πάει ο πελάτης να ζητήσει τσίπουρο ή τσικουδιά, να του πηγαίνουν στο τραπέζι του εμφιαλωμένο. Καταλαβαίνετε τη σκοπιμότητα που υπάρχει. Ενώ η Ε.Ε. με κανονισμό από το 1989 στον νόμο 1576 το αναγνωρίζει σαν παραδοσιακό προϊόν, ερχόμαστε τριάντα χρόνια μετά, στο 2020, και μεθοδικά κάποιοι επιτήδειοι περνούν νομοθεσίες καταργώντας τέτοια προϊόντα σε συμφέροντα πολυεθνικών ή μεγάλων εταιρειών»!




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ