ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΡΗΤΗ

Aνησυχία στην Κρήτη: «Είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό»

Medical workers prepare to transfer a patient for a CT scan at the intensive care unit (ICU) of the Sotiria hospital, following the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Athens, Greece, April 22, 2020. REUTERS/Giorgos Moutafis

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, έπειτα από τη ραγδαία διασπορά των θετικών κρουσμάτων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στον Χάρη Λεοντάκη, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μανώλης Σαμαριτάκης.

Ο κ. Σαμαριτάκης, αναφέρθηκε στο έγγραφο που εστάλη προς τους αρμόδιους φορείς με το οποίο ζητούν να ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων λόγω των αυξημένων κρουσμάτων ενώ επίσης ζητούν να επαναληφθεί η διενέργεια rapid test στις Αρχάνες. «Πράγματι στείλαμε ένα έγγραφο εμείς και οι διευθυντές των σχολείων, που ζητάμε την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων. Ζητήσαμε να υπάρξει αναστολή μέχρι να μπορέσουμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της πανδημίας που θεωρώ ότι θα είναι σε εξέλιξη τις επόμενες ημέρες».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαριτάκη, οι Επάνω Αρχάνες είναι μια αστική περιοχή με 6.000 κατοίκους ενώ από αυτούς περίπου οι 1.000 οι είναι μαθητές σχολείων. «Με κρούσματα που γνωρίζουμε και είναι γνωστά σε εμάς. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν και παιδιά που πάνε στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Η αυλή κάποιων σχολείων είναι κοινή. Είχαμε τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Λύκειο, δύο στη Γ’ τάξη και ένα στη Β’. Έχουμε κρούσματα και σε εκπαιδευτικούς, η ανησυχία των γονέων είναι μεγάλη. Οι οικογένειες εδώ είναι συγκεκριμένες και τα κρούσματα στην σχολική κοινότητα κινούνται με γρήγορους ρυθμούς. Γνωρίζουμε τα κρούσματα και πως φτάσαμε ως εδώ. Η κοινωνία είναι ανάστατη και πρέπει να δράσουμε άμεσα».

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σαμαριτάκης, υπήρξαν κρούσματα και στο εργατοτεχνικό προσωπικό αλλά και σε άλλες ενότητες του δήμου. «Γι’ αυτό το λόγο ζητήσαμε και επαναληπτικά δωρεάν τεστ».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαριτάκης σημείωσε πως οι άνθρωποι πλέον τηρούν τα μέτρα προστασίας, διότι έχουν θορυβηθεί. «Τα κρούσματα είναι δίπλα τους, είναι στα σπίτια τους. Συνειδητοποιούν ότι δεν είναι αστείο. Βέβαια, σε μια μεγάλη κοινωνία όπως η δική μας υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν μπορούμε και δεν γίνεται να είναι στην κρίση του καθενός η διασπορά του ιού. Η κοινωνία πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες, έχουμε ένα πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό! Με τα μέτρα που διαθέτουμε και τη βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας, έχουμε βοηθηθεί πολύ. Ευελπιστούμε το εμβόλιο να επιταχυνθεί ώστε κάποια στιγμή να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά».

Ο κ. Σαμαριτάκης εφιστά την προσοχή των πολιτών, διότι όπως σημείωσε διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδος. «Στο σημείο που έχουμε φτάσει, νομίζω ότι πλέον η συζήτηση αν υπάρχει ή όχι δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η πολιτεία να επέμβει, δεν μπορούμε να συζητάμε πλέον αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Άνθρωποι πεθαίνουν! Το λύκειο, 125 μαθητές είναι σε καραντίνα, οι άνθρωποι ανησυχούν είναι εξωφρενικό να συζητάμε ακόμη αν υπάρχει ο ιός».

#pressgreeceΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ