Νομός Χανίων

Αναβαθμίζεται η παλιά εθνική Χανίων – Κισάμου

Ριζικό “λίφτινγκ” προβλέπει η εργολαβία της Περιφέρειας Κρήτης για την παλιά εθνική οδό Χανίων-Κισάμου. Το έργο, προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ, σχεδιάζεται να αρχίσει τον ερχόμενο Απρίλιο, με την Τεχνική Υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας να στοχεύει στην ολοκλήρωσή του μέχρι το καλοκαίρι και πάντως πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Ένα τμήμα του έργου, αυτό που υπάγεται στα διοικητικά όρια του δήμου Χανίων, έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η νέα εργολαβία περιλαμβάνει το τμήμα της δημοτικής ενότητας Πλατανιά από την Αγία Μαρίνα μέχρι και τη γέφυρα λίγο πριν την εκβολή του Κερίτη, καθώς και πρόσθετα τμήματα στα επικίνδυνα σημεία, όπως σε Σκουτελώνα και Μινωθιανά.

Χθες πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση επί της παλιάς εθνικής οδού, στο ύψος του Πλατανιά, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκου Καλογερή, του δημάρχου Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη, της προϊσταμένης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας κ. Ελένης Δοξάκη, στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πλατανιά, καθώς και του προέδρου της ΔΕΥΑΒΑ κ. Γιάννη Σταματάκη. Στο έργο θα πρέπει να περιληφθούν και παρεμβάσεις για τα όμβρια ύδατα, για τις οποίες απαιτείται και συνεννόηση με επιχειρηματίες της περιοχής.

Για ένα έργο που θα αναβαθμίσει συνολικά την εικόνα του βόρειου άξονα και ειδικά το κομμάτι των μετακινήσεων έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, ο οποίος σημείωσε ότι οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής καλούνται να δείξουν τη δέουσα κατανόηση για τις πιθανές οχλήσεις. Ο ίδιος εξήγησε πως, λόγω των καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται αυτή την εποχή, δε συστήνεται από τους εργολάβους η άμεση αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα, καθώς αυτό θα επηρέαζε το αποτέλεσμα του έργου.

«Για ένα έργο αντοχής θα πρέπει να έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που έχουμε τώρα, γι’ αυτό και θα περιμένουμε λίγο ακόμα», είπε ο κ. Καλογερής.

Παρεμβάσεις προβλέπονται και στο τμήμα του Κολυμπαρίου και ιδιαίτερα στην περιοχή του Σκουτελώνα, όπου το οδόστρωμα παρουσιάζει επικίνδυνες φθορές. Αντιστοίχως εργασίες θα εκτελεστούν σε σημεία της παλιάς εθνικής οδού, στο ύψος του Μάλεμε. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καλογερής ξεκαθαρίζει: «Θέλουμε να τελειώσουμε πριν αρχίσει η σεζόν. Έχουμε μιλήσει με τον εργολάβο. Φιλοδοξούμε ότι μέχρι τον Απρίλη θα είμαστε έτοιμοι».

Στα σχέδια της Αντιπεριφέρειας Χανίων είναι το έργο να επεκταθεί μέχρι τη Χρυσή Ακτή.

Για παρεμβάσεις οι οποίες θα αυξήσουν τον βαθμό ασφάλειας του οδοστρώματος, με στόχο φυσικά και την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, που είναι τουριστική, μίλησε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. Στο έργο ανακατασκευής της παλιάς εθνικής οδού θα “κουμπώσουν” και παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο των έργων οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας Κρήτης, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά για πρώτη φορά ένα δρόμο αυξημένης κυκλοφορίας, που διέρχεται από το πιο τουριστικό τμήμα του βόρειου άξονα των Χανίων.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ