ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aναστολές Απριλίου: Οι προϋποθέσεις και οι προθεσμίες δηλώσεων

Αντίστροφη μέτρηση  για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για αναστολές συμβάσεων εργασίας, για τον μήνα Απρίλιο, από επιχειρήσεις-εργοδότες που είναι κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, οι σχετικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Σημειώνεται πως για τις κλειστές επιχειρήσεις είναι η υποχρεωτική η αναστολή των συμβάσεων όλου του προσωπικού τους.

Επίσης, οι επιχειρήσεις που άνοιξαν (π.χ. στις 5 Απριλίου οι εμπορικές επιχειρήσεις), είναι υποχρεωμένες να βγάλουν σε αναστολή όλο το προσωπικό τους για το διάστημα από την 1η έως την 5η Απριλίου, ενώ από την 6η έως την 30η Απριλίου, μπορούν, εφόσον οι ίδιες το αποφασίσουν, να βγάλουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους.

Όσον αφορά τις δηλώσεις των (ανοιχτών) πληττομένων επιχειρήσεων, η προθεσμία υποβολής για τις αναστολές Απριλίου έληξε την Παρασκευή και μπορούσαν να βγάλουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε αναστολή.

Για τις επιχειρήσεις αυτές ίσχυσε και για αυτόν τον μήνα, η ”ρήτρα” τζίρου, δηλαδή για να δικαιούνται να βγάλουν σε αναστολή προσωπικό τους θα έπρεπε να έχουν μείωση τζίρου στο διάστημα μεταξύ Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019.

Η πορεία των αναστολών 

Υπενθυμίζεται πως η ”ρήτρα” αυτή ισχύει από τον Μάρτιο του 2021.

Ωστόσο, δεν ”έκοψε” παρά σε ελάχιστες πληττόμενες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να βγάλουν σε αναστολή προσωπικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού  (βλέπε πίνακα ακολούθως), τον Μάρτιο βγήκαν σε αναστολή 503.691 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (σ.σ. οι αποζημιώσεις των οποίων καταβλήθηκαν χθες), οι οποίοι αντιστοιχούν στο 23,5% των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ