ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

«Ανάσα» για τους κτηνοτρόφους η πτώση στις τιμές των ζωοτροφών – Θεαματική μείωση 20% στο καλαμπόκι

Αισθητή μείωση παρουσιάζει η τιμή του καλαμποκιού και των σιτηρών, με τους κτηνοτρόφους να παίρνουν μικρές οικονομικές ανάσες ύστερα από δύο ολόκληρα χρόνια ενεργειακής κρίσης. Η μείωση της τιμής ζωοτροφών με καλαμπόκι έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, με τα προβλήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής να είναι ακόμη εμφανή και ορατά, όπως είναι η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και η οικονομική δυσπραγία.

Σε κάθε περίπτωση, αγρότες και κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν πως, σύμφωνα με τις αγορές, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση την περίοδο του θέρους στις ζωοτροφές, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα με τα σιτηρά δε θα υπάρξει.

Ειδικότερα, δύο ολόκληρα χρόνια τόσο οι αγρότες όσο και οι κτηνοτρόφοι στενάζουν από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει προκληθεί. Η υγειονομική κρίση δημιούργησε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ως αποτέλεσμα της καθίζησης στη διακίνηση των προϊόντων, με άμεση συνέπεια να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των ειδικών, που υποστήριζαν πως η πληθωριστική κρίση είναι αναπόφευκτη. Η πληθωριστική, ωστόσο, κρίση δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα, καθώς η τιμή προϊόντων μαζικής και ευρείας κατανάλωσης ανέβηκε κατακόρυφα.

Η τιμή των προϊόντων ανέβηκε, ωστόσο, και από τον πόλεμο που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μια πολεμική σύρραξη δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά όσον αφορά στη σταθερότητα και την ισορροπία των αγορών, ενώ οι εξαγωγικές δυνάμεις της Ουκρανίας, που ήταν η αμυνόμενη χώρα, τέθηκαν σε αμφισβήτηση. Η Ουκρανία είναι η χώρα των ζωοτροφών, της παραγωγής των σιτηρών και γενικότερα μια χώρα που μεταβιβάζει διατροφικούς πόρους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ύστερα από δύο χρόνια ωστόσο ενεργειακής κρίσης και έναν χρόνο πολέμου, τα πράγματα είναι σαφέστατα καλύτερα, με τη μείωση των ζωοτροφών να είναι αισθητή, σύμφωνα με αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης μίλησε αποκλειστικά στο neakriti.gr, όπου διεμήνυσε: «Σίγουρα υπάρχει βελτίωση σε σχέση με την κατάσταση που βιώναμε μέχρι και τα μέσα φθινοπώρου του 2022 ή τον χειμώνα που μας πέρασε. Η μείωση της τιμής είναι αισθητή στο καλαμπόκι. Τον τελευταίο μήνα βλέπω πως η μείωση της τιμής του αγγίζει το 50%. Ένα τσουβάλι καλαμπόκι κόστιζε 20 ευρώ και τώρα το βλέπω στα 10 ευρώ. Υπάρχει πτώση της τιμής του. Και το ένα τσουβάλι ισούται με 40 κιλά».

Την ίδια στιγμή, υπάρχει μείωση στην τιμή των σιτηρών. Η Ουκρανία, γνωστή για τα δημητριακά της, παρήγαγε ικανό αριθμό τόνων σιταριού. Όπως υποστήριξε ο κ. Χιλετζάκης, «υπάρχει πτώση της τιμής των σιτηρών. Και σε μας έκανε εντύπωση. Αναμέναμε πως οι Ουκρανοί, λόγω του πολέμου, δε θα έσπερναν σιτάρι. Τελικά, αποδείχτηκε το αντίθετο. Οι Ουκρανοί έσπειραν το σιτάρι και πλέον η τιμή του όχι μόνο είναι σταθερή, αλλά κινείται σε πτωτικά επίπεδα».

20% κάτω η τιμή

Μέχρι και 20% έχει πέσει τη τιμή του καλαμποκιού, σύμφωνα με εκπροσώπους του κτηνοτροφικού τομέα της Κρήτης. Η τιμή είναι πτωτική, αλλά πτωτική είναι και η τιμή του γάλακτος και του αρνιού.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, μίλησε στο neakriti.gr τονίζοντας: «Η τιμή του καλαμποκιού έχει μειωθεί κατά 18-20% σε σχέση με πέρυσι. Δε μιλάμε για τρομερή μείωση, αλλά σίγουρα είναι αισθητή. Επίσης, εμείς εδώ στην Κρήτη ταΐζουμε τα αρνιά και τα κατσίκια με μείγμα. Αυτό σημαίνει πως η ζωοτροφή δεν έχει μόνο καλαμπόκι, αλλά έχει και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία βοηθούν το αρνί να αναπτυχθεί. Αυτά θα τα πληρώσει ο κτηνοτρόφος. Επίσης, το κέρδος του κτηνοτρόφου θα είναι μηδαμινό εάν αναλογιστούμε πως και η τιμή του κρέατος και του γάλακτος έχει πέσει επίσης αισθητά. Δυστυχώς, η κατάσταση, παρά τη μείωση της ζωοτροφής, είναι σχεδόν ίδια. Ο κτηνοτρόφος πρέπει να… αναπνεύσει και θα πρέπει η Πολιτεία να στέκεται δίπλα στον κτηνοτρόφο και παραγωγό. Ιδίως σε μια περιοχή όπως η Κρήτη, που το ανάγλυφό της είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας».

«Περιμένουμε απαντήσεις» – Άλυτα χρόνια προβλήματα

Παρέμβαση για το ζήτημα του καλαμποκιού έκανε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης, ο οποίος, μιλώντας στο neakriti.gr, υπογράμμισε: «Οι τιμές στο καλαμπόκι διαφέρουν από έμπορο σε έμπορο. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Το τσουβάλι έχει φτάσει από 20 ευρώ στα 15 ευρώ. Μιλάμε για μείωση της τάξης του 15-20% προσεγγιστικά. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα της τιμής της ζωοτροφής είναι αποφασιστικής σημασίας για τον κτηνοτρόφο. Το αρνί ή το κατσίκι, πέραν του καλαμποκιού, τρώει σύνθετες ζωοτροφές με κυρίαρχο συστατικό τη σόγια, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταβίβαση πρωτεϊνών στο πρόβατο. Εκεί υπάρχει ζήτημα. Πάντως, συνολικά έχει μειωθεί.

Είναι άξιο αναφοράς πως τα προβλήματά μας δεν έχουν απαντηθεί. Παραμένουν αναπάντητα τα τελευταία χρόνια και αφορούν στην έλλειψη γάλακτος, στην έλλειψη ζωικού κεφαλαίου κ.λπ.».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ