ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αν χρησιμοποίησες κι εσύ το FaceApp, δες πώς την πάτησες!

Είναι σίγουρα η τάση που βλέπουμε παντού κι εμφανίστηκε απ’ το πουθενά. Δεν γνωρίζουμε ποιος το ξεκίνησε και γιατί, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι πως το newsfeed μας έχει γεμίσει με γερασμένες φάτσες και ορισμένες από αυτές είναι αρκετά creepy. Όπως creepy είναι και τα στοιχεία στο FaceApp τα οποία κάποιος κλέβει.

Κι όμως! Κάθισε αναπαυτικά γιατί σου έχουμε νέα, όχι και τόσο ευχάριστα. Τα στοιχεία στο FaceApp είναι σε χέρια άλλων; Οι δικές σου φωτογραφίες και τα δικά σου στοιχεία; Μάλλον!

Το FaceApp είναι μια εφαρμογή με έδρα τη Ρωσία και βάζει φίλτρα στις φωτογραφίες μας. Η εφαρμογή έγινε γνωστή το 2017 αλλά τώρα είναι στο ζενίθ της, αφού όλοι θέλουν να δουν πώς θα μοιάζουν με γκρίζα μαλλιά και ρυτίδες, πώς θα είναι δηλαδή σε 40 ή 50 χρόνια (αναλόγως και την ηλικία του καθενός). Μήπως, όμως, οι δημιουργοί του app δεν είναι και τόσο αθώοι και συλλέγουν δεδομένα απ΄τις φωτογραφίες μας τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν;

Οι έρευνες ουσιαστικά υποδηλώνουν ότι το FaceApp δεν κάνει κάτι το ιδιαίτερο τόσο στον κώδικά του, όσο και στην κυκλοφορία του… και δεν πρέπει να ανησυχείς (μάλλον) γιατί πολλές άλλες εφαρμογές στο κινητό σου κάνουν το ίδιο πράγμα, συλλέγουν δεδομένα. Μάλλον, χρειαζόμαστε κάτι πιο «σκληρό» απ’ τον GDPR.

Προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή οι χρήστες iOS επιλέγουν συγκεκριμένες φωτογραφίες στις οποίες θέλουν να τοποθετήσουν φίλτρα και δεν υπάρχει ένδειξη ότι η εφαρμογή θα κατεβάσει όλες τις φωτογραφίες.

Στη συνέχεια, η εταιρία μεταφορτώνει τις συγκεκριμένες εικόνες στους διακομιστές της για να εφαρμόσει το φίλτρο. Το FaceApp δεν εξηγεί ποτέ ότι κατεβάζει τη φιλτραρισμένη φωτογραφία, αλλά δεν είναι και κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει.

Πριν πατήσεις το «Agree» διάβασες τους όρους χρήσης; Είναι τα «μικρά» γράμματα που όλοι ξεχνάμε αλλά τελικά είναι τόσο σημαντικά. Σύμφωνα με τους όρους του FaceApp οι άνθρωποι εξακολουθούν να κατέχουν το δικό τους «περιεχόμενο χρήστη» (δηλαδή τις φωτογραφίες), η εταιρεία κατέχει μια άνευ χρονικού ορίου και αμετάκλητη άδεια χωρίς δικαιώματα, για να κάνει ό, τι θέλει με αυτό. Δίνεις δηλαδή, στο FaceApp μια οριστική κι αμετάκλητη άδεια να κάνει ό,τι θέλει με τις φωτογραφίες σου. Μπορεί μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται να κάνει αναπαραγωγή, τροποποίηση, προσαρμογή, δημοσίευση, δημιουργία παράγωγων έργων…

στοιχεία στο FaceApp

Κι επειδή ένας μικρός πανικός δημιουργήθηκε όταν αντιληφθήκαμε πως το App αποθηκεύει τα δεδομένα μας, το FaceApp σε μια δήλωσή του στην TechCrunch αναφέρει πως δέχεται αιτήματα από τους χρήστες για να καταργήσουν τα δεδομένα τους. Η ομάδα επί του παρόντος είναι υπερφορτωμένη αλλά οι χρήστες μπορούν να στείλουν το αίτημα μέσω Settings, μετά να μπουν στο Support και τελικά να μπουν στο Report. Και κάπου εκεί θα δεις και το privacy. Ιδιωτικότητα…

Φυσικά, δεν γνωρίζουμε αν το FaceApp διαγράφει πραγματικά τα δεδομένα φωτογραφιών, αλλά αξίζει να θυμόμαστε ότι ανεβάζουμε συνεχώς τις φωτογραφίες των προσώπων μας στους διακομιστές των εταιρειών.

Εμείς θα πούμε απλώς πως περισσότεροι από 150 εκατ. άνθρωποι «κατέβασαν» το FaceApp σε ένα 24ωρο για να δουν το πρόσωπό τους γερασμένο. Και τα δεδομένα 150 εκ. ανθρώπων έχουν συλλεχθεί.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ