ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Αμπελόφυλλα: Προσοχή από τους ψεκασμούς- Συνεχείς οι έλεγχοι στην αγορά

Συνεχίζονται και φέτος οι τακτικοί και οι έκτακτοι έλεγχοι στην εμπορία αμπελόφυλλων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι και αυτό το προϊόν του Κρητικού αμπελώνα – που κατέχει περίοπτη θέση στο τραπέζι μας- είναι ασφαλές για βρώση.

Σήμερα το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη με καλεσμένο τον Γεωπόνο και Επόπτη Ποιοτικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κρήτης Μαρίνο Βλαχάκη, ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα που επανέρχεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, κατά την οποία γίνεται μαζικά η συλλογή αμπελόφυλλων.

Όπως επισήμανε ο κ Βλαχάκης, η μόνη ασφαλής μέθοδος συλλογής τους είναι έαν γίνει πριν τη διαδικασία ψεκασμού του αμπελιού ή από ένα εγκαταλελειμμένο αμπελώνα, ο οποίος δε γειτνιάζει με αγροτεμάχια που ψεκάζονται

Καθότι δεν υπάρχει διαθέσιμη μελέτη για τα υπολείμματα των φαρμάκων πάνω στα φύλλα του αμπελώνα ή ακόμη και στους νέους βλαστούς μετά τον ψεκασμό, αλλά μόνο για τον καρπό- το σταφύλι, δεν υπάρχει ασφαλές διάστημα πέραν του οποίου η κοπή φύλλων είναι τεκμηριωμένα ασφαλής.

Σύμφωνα με τον κ Βλαχάκη έχει δοθεί μόνον για ένα σκεύασμα η σχετική έγκριση.

Το θέμα άπτεται της δημόσιας υγείας καθώς, σε αρκετά αμπελοχώρια της ενδοχώρας του Ηρακλείου εργάτες γης κόβουν μαζικά φύλλα για λογαριασμό τρίτων οι οποίοι τα διαθέτουν χύμα στην αγορά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους περιορισμούς. Γι αυτό, η σύσταση των υγειονομικών αρχών είναι ο καταναλωτής να προμηθεύεται μόνο προιόντα με σήμανση.

Σημειώνεται ότι η εμπορία αμπελόφυλλων “ανθεί” στην Κρήτη με αρκετούς παραγωγούς να  προχωρούν σε εξαγωγές κυρίως στη Γερμανία, εξασφαλίζοντας ένα επιπλέον εισόδημα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ