Φοιτητής στα Χανιά

Αλλάζουν όλα με τους «​​​​​αιώνιους φοιτητές» στα Πανεπιστήμια

Στη θέσπιση ανώτατου ορίου σπουδών στα ΑΕΙ προτίθεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για ρύθμιση η οποία έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις αριστερών φοιτητικών παρατάξεων και έχουν γίνει ολιγοήμερες καταλήψεις σχολών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα συμμετάσχει την Τετάρτη στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία θα συζητήσει εκτενώς το θέμα αυτό.

Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να εξετάσει, ειδικότερα, τη διάρκεια του ανώτατου χρόνου σπουδών, όπως αυτό θεσπίστηκε με το Ν.4009/2011.

Συγκεκριμένα, η διάρκεια που ετέθη από τον νόμο 4009/2011 ήταν το λεγόμενο  «ν+2» όπου «ν» ο ελάχιστος χρόνος σπουδών κάθε τμήματος/σχολής. Η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να επαναφέρει τη ρύθμιση για τους πρωτοετείς φοιτητές, ωστόσο εξετάζεται να είναι βελτιωμένη υπέρ των φοιτητών, δηλαδή ν+3 ή 2ν.

Επίσης, εύλογα θα δοθεί μεταβατική περίοδος στους νυν φοιτητές που είναι «αιώνιοι» ή φοιτούν σε έτος σπουδών από το δεύτερο και πάνω.

Ήδη πάντως αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αντιδράσει, ενώ για αύριο προγραμματίζεται νέο φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ