ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Αλλαγή σελίδας στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πρόσωπα σε διευθυντικές θέσεις – “κλειδιά” και εξελίξεις σηματοδοτεί η παραίτηση του προέδρου

Αφού ολοκληρώθηκε με προβληματικό τρόπο – σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν παραγωγοί και φορείς των αγροτών – η καταβολή και της δεύτερης δόσης των επιδοτήσεων και λήγοντας έτσι και η θητεία του, την παραίτησή του υπέβαλε (σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας, χωρίς να επισημοποιηθούν) ο Βαγγέλης Σημανδράκος από πρόεδρος του OΠΕΚΕΠΕ.

Το neakriti.gr δημοσιεύει επίσης έγκυρες πληροφορίες και για τα ονόματα που στελεχώνουν κρίσιμα διευθυντικά πόστα του Οργανισμού. Κλείνει έτσι μία κακή σελίδα στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μπαίνει κι ένα τέλος στη βεντέτα προέδρου και υπουργού, αλλά ταυτόχρονα, με βάση τις δεσμεύσεις Αυγενάκη, δρομολογούνται με τη νέα χρονιά και νέες εξελίξεις για τον οργανισμό, με στόχο τη μετεξέλιξή του σε έναν «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ», που θα είναι πιο κοντά στους αγρότες, πιο λειτουργικός, πιο φερέγγυος και πιο αποτελεσματικός!

Αν και δεν είχε επισημοποιηθεί ως την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας, υπήρχαν χθες έγκυρες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Βαγγέλης Σημανδράκος έλεγε οριστικό “αντίο” στους συνεργάτες του στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα, η διοίκηση του Οργανισμού συνεδρίασε χωρίς τον ίδιο, υπό τον αντιπρόεδρο Κυριάκο Μπαμπασίδη, με θέμα κάποιες αλλαγές στις διευθυντικές θέσεις του Οργανισμού.

Έτσι, φτάνει στο τέλος της η βεντέτα ανάμεσα στον Σημανδράκο και τον Αυγενάκη, με τους αγροκτηνοτρόφους της Κρήτης να προσπαθούν να “μετρήσουν τα κομμάτια τους”, μετά και τη δεύτερη κακή – όπως καταγγέλλουν οι αγροτικοί φορείς και οι ίδιοι οι αγρότες – πληρωμή των ενισχύσεων.

Ανεξάρτητα από το πόσο δίκιο έχει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι ένας τέτοιος Οργανισμός προφανώς δεν αρκεί να εφαρμόζονται οι συμβάσεις και οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ, για να λειτουργεί σωστά. Όταν δε συνεργάζεται η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, τότε προφανώς τα σπασμένα τα πληρώνουν οι ίδιοι οι αγρότες, με εξαίρεση βέβαια όλους εκείνους που σίγουρα υπάρχουν, οι οποίοι λαμβάνουν επιδοτήσεις που δε θα έπρεπε να λαμβάνουν, είτε στην Κρήτη είτε και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Βαγγέλη Σημανδράκο να έχει δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί όχι προς τον Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά προς το Μαξίμου, όταν στις αρχές Νοεμβρίου κλήθηκε να λογοδοτήσει για τις κακές πληρωμές του Οκτωβρίου, που χαρακτηρίστηκαν ως φιάσκο και μάλιστα πρωτοφανές.

Τότε, βέβαια, ο Βαγγέλης Σημανδράκος είχε προχωρήσει και εξηγήσεις αλλά και σε δημόσιες ανακοινώσεις, προσκομίζοντας τα δικά του στοιχεία για να υποστηρίξει ότι θα ήταν άδικο να φορτωθεί στις δικές του πλάτες όλη η ευθύνη, τόσο για τα κακώς κείμενα στον Οργανισμό, όσο και για τα θεσμικά ατοπήματα που είχαν ως αποτέλεσμα την κακοπληρωμή του Οκτωβρίου.

Το Μαξίμου προτίμησε να περιμένει την παραίτηση Σημανδράκου, αφού μια απομάκρυνση του επιλεγμένου από τον ΑΣΕΠ προέδρου θα μπορούσε να κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην ομαλότητα των πληρωμών, που έτσι κι αλλιώς τινάχτηκε στον αέρα, αν κρίνουμε από την πληρωμή του υπόλοιπου 30% της βασικής, που για τους μεν της Πειραιώς ήταν τρομαχτικά πετσοκομμένο και για τους δε παραγωγούς των άλλων τραπεζών… δεν έχει πιστωθεί ακόμη μέχρι σήμερα, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά καταβολής των αγροτικών ενισχύσεων.

Βεβαίως, δεν έδωσαν περαιτέρω επιχειρήματα ούτε στον υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη, ώστε να καταστεί αυτόματη η απομάκρυνση Σηµανδράκου. Απλά, επιβεβαίωσαν κατά κάποιο τρόπο τη «συμφωνία» που είχε γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, στη συνάντηση του Μαξίμου.

Νέα πρόσωπα σε θέσεις- “κλειδιά” 

Αναλυτικότερα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το Δ.Σ. συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο Κυριάκο Μπαμπασίδη, και οι τοποθετήσεις των νέων στελεχών έγιναν μετά από εισήγηση της γενικής διευθύντριας κ. Μωραΐτου.

Το Δ.Σ. αποφάσισε, ύστερα από εισήγηση του αντιπροέδρου του Κυριάκου Μπαμπασίδη, να αναθέσει σε ορκωτό λογιστή τον έλεγχο όλων εκείνων των καταγγελιών που έχουν γίνει και σχετίζονται με εσφαλμένες πληρωμές, παραλείψεις και αδιαφάνεια στον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων.

Στις θέσεις- “κλειδιά” τοποθετούνται με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.: 

  • Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς: Γιώργος Κέντρος.
  • Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας: Αριστέα Βολιτάκη.
  • Διεύθυνση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων: Αντώνης Τασούλης.
  • Διεύθυνση Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης: Φίλιππος Αναστασίου.
  • Διεύθυνση Πληροφορικής: Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος.
  • Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου: Παρασκευή Τυχεροπούλου.
  • Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής και Νήσων: Κωνσταντίνος Κουντούρης.

Μύρων Χιλετζάκης: «Έπρεπε να είχε παραιτηθεί εγκαίρως»… 

«Ο Βαγγέλης Σημανδράκος έπρεπε να έχει παραιτηθεί από την πρώτη στιγμή που ζήτησε την παραίτησή του ο Λευτέρης Αυγενάκης. Αυτός είναι το “αφεντικό” και έχει την πολιτική ευθύνη για τη σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ήταν λάθος που ο κ. Σημανδράκος αρνήθηκε τότε τον Οκτώβριο, που έγιναν οι πρώτες κακές πληρωμές, να υποβάλει την παραίτησή του», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.

Σύμφωνα με τον συνεταιριστή, χθες άρχισαν να μπαίνουν στα βιβλιάρια των παραγωγών και στις τράπεζες πλην της Πειραιώς τα χρήματα του υπόλοιπου 30% της βασικής ενίσχυσης. Αλλά η εικόνα και από τις πληρωμές των δικαιούχων στην Πειραιώς και από τις πληρωμές των δικαιούχων στις άλλες τράπεζες δεν είναι καθόλου καλή.

«Υπάρχει “μπάχαλο” στις πληρωμές, αλλά περιμένουμε να ολοκληρωθούν για να δούμε συνολικά τι έχει γίνει», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη.
Για τις δεσμεύσεις Αυγενάκη, ως προς την «επόμενη μέρα» στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνεταιριστής είπε «θα δούμε. Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις».

Στο μεταξύ, σήμερα κανονικά λήγει σύντομη προθεσμία που πάλι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είχε δοθεί για την κατάθεση των τιμολογίων των παραγωγών, για την ένταξή τους στα Οικολογικά Σχήματα, που θα πληρωθούν πιθανότητα τον Μάρτιο. Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ μας μετέφερε τις πληροφορίες του, για πιθανή νέα παράταση, αλλά αυτή τη φορά με ποινή.

Τέλος, ο Μύρων Χιλετζάκης μάς είπε ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι αγρότες καταθέτουν τιμολόγια αγοράς δακοπαγίδων και όχι τόσο για λιπάσματα και για γεωργικά μηχανήματα. Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει ότι η δακοπαγίδα είναι το πιο σίγουρο μέτρο για να ενταχθεί κάποιος σε Οικολογικό Σχήμα και να πληρωθεί χωρίς προβλήματα όταν θα γίνουν οι εγκρίσεις.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ