ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αλλαγή επιθέτου μετά το γάμο

Η αλλαγή του επιθέτου σας μετά τον γάμο δεν είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με το άρθρο 1388 παρ.1 του αστικού κώδικα, ισχύουν τα εξής: Η γυναίκα δεν χρειάζεται πια να αλλάξει το όνομα της στην ταυτότητά της, στο διαβατήριο, σε όλα τα δημόσια βιβλία μεταγραφών και υποθηκών ή στους δημόσιους καταλόγους. Η διάταξη αυτή του νόμου αποτελεί κανόνα αναγκαστικού δικαίου. Δεν μπορεί δηλαδή ένας από τους δύο συζύγους να κρατήσει και τα δύο επίθετα. Σε ότι αφορά τις κοινωνικές τους σχέσεις, το επίθετο του ζευγαριού μπορεί να είναι κοινό, αν το θέλουν και η γυναίκα και ο άνδρας.
Παιδιά: Τι γίνεται όμως με το επίθετο των παιδιών, στην περίπτωση που κάθε γονιός διατηρήσει το δικό του επίθετο; Πριν από το γάμο, το ζευγάρι είναι υποχρεωμένο να προσδιορίσει το επώνυμο των παιδιών τους σε συμβολαιογράφο, παπά ή δήμαρχο με αμετάκλητη δήλωση.
Αν παραλείψουν να κάνουν κάτι τέτοιο τα παιδιά παίρνουν το επίθετο του πατέρα τους. Την ίδια δήλωση, προ του γάμου τους, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι σύζυγοι αν παντρευτούν μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

#pgnews