ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: «Στο ερώτημα “ένοχος ή βλαξ”, επιλέξατε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή» – Live η ομιλία κατά την πρόταση δυσπιστίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου και η συζήτηση ξεκίνησε από το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε προς την κυβέρνηση και είπε ότι «κάνατε τα πάντα, εκβιάσατε, για να μη φτάσουμε σε αυτή τη στιγμή».

«Η Δημοκρατία μας φάνηκε πολύ πιο ανθεκτική απ’ όσο μπορείτε να φανταστείτε, σήμερα δεν υπάρχουν δημοσιεύματα ή πληροφορίες ή εικασίες, αλλά αποδείξεις από την επίσημη αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους. Σήμερα απαιτούνται καθαρές απαντήσεις απέναντι σ’ αυτές τις αποδείξεις και στη θλιβερή σας στάση τους τελευταίους μήνες.

Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε σ’ αυτή την αίθουσα (σσ. εννοεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη) το βάλατε στα πόδια, σήμερα δεν θα είναι εύκολο. Αν δεν απαντήσετε συγκεκριμένα θα είναι άλλη μία ομολογία ενοχής.

Πριν από 1,5 μήνα, σας ζήτησα να δεσμευτείτε ότι “δεν υπήρξε παρακολούθηση από την ΕΥΠ”, της οποίας την ευθύνη είχατε από την πρώτη μέρα διακυβέρνησής σας. Και τι κάνατε; Αυτοβούλως γίνατε “πρόεδρος της Βουλής” και λήξατε τη συνεδρίαση.

Όταν σας ζήτησα να αναλάβετε τις ευθύνες σας σε περίπτωση που αποδειχθούν παρακολουθήσεις, προτιμήσατε να τρέξετε προς την έξοδο. Γνωρίζατε ότι παρακολουθήσεις είχαν γίνει, γιατί εσείς τις παραγγείλατε, εσείς ήσασταν ο εντολέας.

Προτιμήσατε τη φυγή από μία ξεκάθαρη δέσμευση. Ξέρατε τα πάντα και λέτε 6 μήνες ψέματα. Μία πρωτοφανής απόπειρα συγκάλυψης από σας».

«Κάνατε ότι μπορείτε να συγκαλύψετε το σκάνδαλο. Επιχειρήσατε να υποτάξετε θεσμούς με θεμελιώδη σημασία για τη Δημοκρατία (τη Δικαιοσύνη), τρομοκρατήσατε με “ποινές φυλάκισης 10ετίας”, σπιλώσατε χαρακτήρες όσων επέμεναν στο κράτος δικαίου.

Η δημοσιογραφική έρευνα σας συνέλαβε επ’ αυτοφώρω και αντί να παραιτηθείτε ή έστω να υποδείξετε τους ενόχους και να τους οδηγήσετε στη δικαιοσύνη, επιλέξατε να πολλαπλασιάσετε την εκτροπή, με λάσπη, χειραγώγηση, με δολοφονία της αλήθειας.

Το μόνο που καταφέρετε είναι να γίνετε δύο φορές ένοχος. Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, το μοντέλο διακυβέρνησης που στήσατε από την πρώτη μέρα, που το στήσατε εσείς ο ίδιος από την πρώτη σας ημέρα.

Δική σας απόφαση, να αναλάβατε την ΕΥΠ με το που μπήκατε στο Μαξίμου. Δική σας απόφαση να αλλάξατε το νόμο για να διοριστεί επικεφαλής της ο δικός σας άνθρωπος. Δική σας απόφαση να ορίσετε τον έμπιστο ανιψιό σας στον έλεγχό της. Δική σας απόφαση να προωθήσετε τη κα Βλάχου ως εισαγγελέα της. Δική σας απόφαση να αλλάξετε το νόμο για την ΑΔΑΕ, μόλις έσκασε η υπόθεση Κουκάκη, για να μη μάθει ποτέ την αλήθεια.

Δική σας απόφαση να επικαλεστείτε το απόρρητο για να μείνουν όλα στο σκοτάδι. Δική σας απόφαση να μην πάτε ούτε ένα στοιχείο στη δικαιοσύνη, να μην υποδείξετε ούτε έναν ένοχο. Δική σας απόφαση η χυδαία και άθλια επίθεση στης Ανεξάρτητη Αρχή και σε ένα έντιμο δικαστικό, επειδή επιτέλεσε το Συνταγματικό του καθήκον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη κάνοντας αναφορά σε… «διάγγελμα εν μέσω τζιτζικιών» και υπενθύμισε κάποια απ’ όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το θέμα και την «παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας».

«Προτιμήσατε να παραστήσετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας παρά να αναλάβετε τις ευθύνες σας με τόλμη. Στο ερώτημα “ένοχος ή βλαξ”, επιλέξατε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή», ενώ εκείνη τη στιγμή υπήρξε αντίδραση και από τα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να σταματήσει να τον λογοκρίνει (αναφέρθηκε στην έκφραση “ένοχος ή βλαξ”) και σε υψηλούς τόνους ζήτησε την προστασία του από την οχλαγωγία και τον κατηγόρησε ότι προσπάθησε να συγκαλύψει την υπόθεση των παρακολουθήσεων από τον ρόλο του.

«Ακόμα και αν δεχθούμε τις αρχικές αιτιάσεις Μητσοτάκη ότι δε γνώριζε ή δεν είχε ιδέα τι έπραξαν από τις αρχές του 2020 μέχρι το καλοκαίρι του 2022, αυτοί που απέπεμψε (Δημητριάδης, Κοντολέων), όταν τους αποπέμψατε δε τους ρωτήσατε τι είχαν διαπράξει; Μήπως επικαλέστηκαν το αγαπημένο σας απόρρητο; Ο κ. Δεμίρης δε βρήκε τα ατοπήματα, ή ούτε αυτός σας ενημέρωσε; Η κα Βλάχου που υπέγραψε εκατοντάδες διατάξεις για παρακολουθήσεις, δεν ενημέρωσε εσάς ή τον κ. Δεμίρη και παραμένει ακόμα στην κρίσιμη θέση της; Τυχαίο κι αυτό;

Δε σας είπαν ποτέ για την παρακολούθηση Χατζηδάκη και μας λέγατε “πώς είναι δυνατόν για έναν άνθρωπο που τόσο αγαπώ;”. Για τα ρυπαρά δίκτυα που έχετε κάνει καραμέλα; Γιατί δεν έχετε πάει ούτε ένα στη δικαιοσύνη ; Γιατί τους προστατεύσατε όλους στην εξεταστική ; Μήπως γιατί φοβάστε ότι αν κινηθείτε εναντίον τους θα ήταν πιθανό να ανοίξουν το στόμα τους και γι’ αυτό τους προστατεύατε;

Λέγατε ότι δε ξέρετε, αλλά μάθατε. Τώρα πώς κυκλοφορούν ελεύθεροι; Είναι και η κα Βλάχου μέρος των “ρυπαρών δικτύων”; Αν είναι μέλος γιατί μένει στη θέση της; Μήπως δεν την κρατάτε αυτή στη θέση της, αλλά… αυτή σας κρατάει;»

«Εγώ πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας είναι ικανότατος, έξυπνος. Αλλά είναι και ένοχος. Έχει τη προσωπική του σφραγίδα η υπόθεση των παρακολουθήσεων».

«Οι νόμιμες παρακολουθήσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ήταν γι’ αυτούς που δεν τσίμπησαν από το κακόβουλο λογισμικό Predator. Ήταν ένα λογισμικό που μπορεί να κατασκοπεύει 24 ώρες το 24ωρο την προσωπική ζωή του καθενός. Είναι ανατριχιαστικό και ανατριχιαστικό είναι ότι γελάτε όταν σας μιλάω γι’ αυτό.

Αναβαθμίσατε τον άνθρωπο που υπέγραψε την “εξαγωγή” του Predator και τον βάλατε στο επιτελείο σας. Επιχειρήσατε να στήσετε καθεστώς για να διασφαλίσετε την εξουσία σας. Και όλα αυτά για να αποκτήσετε πλεονέκτημα και εργαλεία εκβιασμού απέναντι τους. Για να τους έχετε στο χέρι. Και το βλέπουμε τώρα με τη παρέλαση αναξιοπρέπειας από μερίδα των θυμάτων. Των στόχων. Στήσατε ένα καθεστώς για να διασφαλίσετε την εξουσία σας. Τα εργαλεία του παρακράτους σας ήταν απαραίτητα για την άλωση, την πειρατεία, την υποταγή του κράτους στα προσωπικά σας συμφέροντα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

«Θεωρήσατε τον εαυτό σας άτρωτο, αλλά πέσατε στην παγίδα του καθεστωτικού ναρκισσισμού σας. Έρχεται όμως κάποια στιγμή η ώρα της αλήθειας και πρέπει να απαντήσετε στις αποδείξεις. Γιατί ακούγατε τον κ. Χατζηδάκη; Γιατί ακούγατε τον κ. Ανδρουλάκη, για να καθορίσετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ; Γιατί ακούγατε τον κ. Κύρτσο; Γιατί ακούγατε τον κ. Κουκάκη; Γιατί ακούγατε τον κ. Τέλλογλου; Και γιατί ακούγατε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων; Είναι επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Αυτές οι παρακολουθήσεις αλλά λάθος, είναι παράνομες; Είναι νόμιμες αλλά ορθές;

Ή η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και ορθή γιατί ο Αρχηγός ήταν ύποπτος κατασκοπίας, γιατί αυτός είναι ο μόνος λόγος εθνικής ασφάλειας σε αυτή τη περίπτωση, και θα έπρεπε να έχει παυθεί από τα καθήκοντά του, Ή η παρακολούθηση είναι παράνομη και ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει παυθεί από τα καθήκοντά του. Τρίτη ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει. Πόσο πατριωτικό είναι να παρακολουθείτε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, σας ρωτώ. Ποιος δημιουργεί κρίση εμπιστοσύνης στις Ένοπλες δυνάμεις;»

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας απηύθυνε πολλά ερωτήματα σχετικά με τις παρακολουθήσεις των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων και έκανε λόγο για υπογραφές σε εξοπλιστικά προγράμματα 15 δις χωρίς πρόβλεψη για 1 ευρώ στην αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας. Κάθε φορά που ζητούσαμε “διαφάνεια”, μόνο προδότες δε μας είπατε. Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη. Εσείς οι πατριώτες παρακολουθούσατε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων; Θα δώσετε κάποια απάντηση;»

Live η ομιλία Τσίπρα:

Πηγή: dikaiologitika.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ