ΚΡΗΤΗ

Αλέξανδρος Βγόντζας: «Η βία είναι θέμα εγκληματολογικό δεν λύνεται με το “κουκούλωμα”»

Εκ νέου αναδεικνύεται το μεγάλο κενό στην ψυχική υγεία και τις αρμόδιες δομές, μετά το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στο Ηράκλειο και πιο συγκεκριμένα μετά τον ξυλοδαρμό μιας 18χρονης από τον 17χρονο αδερφό της.

Όπως ανέφερε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, o καθηγητής Ψυχιατρικής Αλέξανδρος Βγόντζας, «Η βία είναι θέμα ψυχιατρικό, αντικοινωνικό, εγκληματολογικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως πολλές φορές σε φαινόμενα βίας κρύβεται η ψυχοπαθολογία».

Ο καθηγητής, τόνισε με αφορμή το περιστατικό με θύμα την 18χρονη κοπέλα, ότι «υπάρχει η βία η οποία είναι αποτέλεσμα μιας εγκληματικής συμπεριφοράς, και μιας αντικοινωνικής προσωπικότητας. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο», εξηγώντας πως «η μια περίπτωση είναι αποτέλεσμα μιας ψυχικής διαταραχής, ενώ το δεύτερο είναι αποτέλεσμα μιας προσωπικότητας που δεν αισθάνεται ενοχή και δεν μετανοεί για τις πράξεις του. Κλέβει, ληστεύει διακινεί ναρκωτικά και τίποτα δεν τον συγκινεί. Η δεύτερη περίπτωση, ανήκει υποχρεωτικά στον χώρο της δικαιοσύνης και των σωφρονιστικών ιδρυμάτων».

Στον αντίποδα, ο κ. Βγόντζας εξήγησε ότι στην πρώτη περίπτωση, πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχει κάποια ψυχική διαταραχή που κρύβεται πίσω από την συμπεριφορά του ατόμου και δεν έτυχε σωστής αντιμετώπισης και αγωγής.

«Σε κάθε περιστατικό βίας, πρέπει να εξετάζεται αν υπάρχει ψυχοπαθολογία για τους ανήλικες. Αν είναι αυτό, τότε υπάρχει ελπίδα να διορθώσουμε το άτομο και να επιστρέψει, να ζήσει μια κανονική ζωή. Αν μετά από επανειλημμένες εξετάσεις και αφού έχει ενηλικιωθεί το άτομο συνεχίζονται αυτές οι συμπεριφορές, τότε ανήκει στις περιπτώσεις που υπάγονται στον νόμο και στις δικαστικές αρχές» επισήμανε ο έμπειρος καθηγητής ψυχιατρικής.

Το εν λόγω περιστατικό που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο, απασχολεί τις τελευταίες ώρες τις αρμόδιες αρχές. Μάλιστα, ο 17χρονος οδηγείται στις Φυλακές ανηλίκων Βόλου, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς δομές στο Ηράκλειο. Το εν λόγω ζήτημα, σχολίασε και ο κ. Βγόντζας λέγοντας ότι «το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχον πολλές δομές για παιδιά και εφήβους, ειδικά δημόσιες δομές. Το σωστότερο θα ήταν, να υπάρχει μια κλειστή δομή που να μην ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπως αυτή του Βόλου, αλλά να ανήκει στο υπουργείο Υγείας, όπου εκεί θα μπορούσε ένα παιδί να μείνει όσο χρειάζεται για να διαπιστωθούν αν υπάρχουν, καταστάσεις που μπορούν να διορθωθούν με φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπευτικά μέσα κλπ».

Παράλληλα, ο κ. Βγόντζας, τόνισε το πόσο σημαντική είναι η παρακολούθηση από ειδικούς, σε περίπτωση που οι γονείς εντοπίζουν βίαιες συμπεριφορές. «Αν έχουμε τέτοια περιστατικά, είτε αν αυτό λέγεται μπούλινγκ στο σχολείο, είτε αν υπάρχει στο οικογενειακό περιβάλλον, απαιτείται εξονυχιστική παρακολούθηση».

«Το ένα ζήτημα είναι η έκκληση στην πολιτεία να κάνει αυτό που πρέπει, και το δεύτερο είναι οι οικογένειες όταν βλέπουν τα πρώτα σημάδια στο παιδί, να μην το ‘’κουκουλώνουν’’ και να ζητούν βοήθεια» τόνισε ο καθηγητής, κλείνοντας ότι «υπάρχει η τάση στις οικογένειες να ‘’μην το μάθουν οι γείτονες, ‘’να μην καταστρέψουμε την φήμη του παιδιού’’ κλπ. Δεν νομίζω, ότι το ‘’κουκούλωμα’’ λύνει το πρόβλημα, όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο».

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ