ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Αγροτικές επιδοτήσεις: Πάνω από 110 εκατ. ευρώ θα χάσει φέτος η Κρήτη – Ποιοι δεν πάνε ταμείο

Στοιχεία που προκαλούν σοκ ήρθαν στο φως για τις αγροτικές επιδοτήσεις από τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ, Μύρονα Χιλετζάκη, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής». Όπως τόνισε ο κ. Χιλετζάκης, η Κρήτη χάνει κάθε χρόνο περίπου 110 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις κάτι που γίνεται από το 2015 μέχρι και σήμερα.

Μάλιστα, στη σκιά των ανατιμήσεων και του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Χιλετζάκης προέβλεψε πως φέτος η μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων στην Κρήτη θα ξεπεράσει το αστρονομικό ποσό των 110 εκατ. ευρώ, καθώς αναμένεται νέα περικοπή περίπου 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ όσο και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, έκαναν λόγο για μια τεράστια αδικία εις βάρος του νησιού, το οποίο πρωταγωνιστεί στην  στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτρροφίας στη χώρα.

Ο κ. Χιλατζάκης υποστήριξε πως το ποσό των επιδοτήσεων που χάνει η Κρήτη, κατευθύνεται σε παραγωγούς στην Βόρεια Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο  πώς αρκετοί παραγωγοί ενδέχεται να μην λάβουν καθόλου χρήματα την επόμενη ελαιοκομική περίοδο στο νησί, σε μια περίοδο όπου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι «παλεύουν» για να διαχειριστούν τις τεράστιες ανατιμήσεις.

Την ίδια ώρα με πολλά εμπόδια και δυσκολίες άνοιξε η πλατφόρμα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων παραγωγών που πραγματοποιείται στα γραφεία της ΕΑΣΗ, καθώς το νέο σύστημα που τέθηκε σε εφαρμογή χαρακτηρίζεται πιο πολύπλοκο.

Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της Ένωσης, μεγάλος είναι ο κίνδυνος να βρεθούν εκτός πληρωμών δεκάδες παραγωγοί, οι οποίοι αποφάσισαν να ολοκληρώσουν μόνοι τους τη διαδικασία, πιθανόν με μοιραία λάθη. Πολλοί ήταν οι παραγωγοί, οι οποίοι διαπιστώνοντας την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, επέλεξαν να μην ρισκάρουν και να προχωρήσουν τη διαδικασία μέσω της ΕΑΣΗ.

Φέτος δόθηκε παράταση στη διαδικασία μέχρι τις 30 Ιουνίου με την ελπίδα να έχουν προλάβει όλοι οι παραγωγοί να εξυπηρετηθούν ενώ μάλιστα, η ΕΑΣΗ επέλεξε να χαρίσει και ένα δώρο σε κάθε παραγωγό.

Υπενθυμίζεται ότι στη «μάχη» της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας, μέσω της νέας πλατφόρμας ΟΣΔΕ, στην διαδικτυακή πύλη gov.gr, οι παραγωγοί μπήκαν την Τρίτη 17 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη στην εκπομπή «ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ», έχουν διορθωθεί το 85 με 90% των προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί και καθιστούσαν αδύνατη τη λειτουργία της πλατφόρμας.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ