ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αγρότες: Ξεκίνησε τελικά η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων

Ξεπεράστηκε τελικά το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και έτσι χθες άνοιξε το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων πολύ νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι, από χθες άρχισε η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το 2020, μέσω της οποίας χορηγούνται όλες οι άμεσες ενισχύσεις, οι ενισχύσεις των μέτρων για τα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους, καθώς και εκείνες των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που συνδέονται με εκτάσεις ή ζωικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2020 υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σε ηλεκτρονική μορφή, από τον ίδιο τον δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του με απευθείας χρήση της εφαρμογής υποβολής αιτήσεων, κατόπιν εγγραφής στο on-line σύστημα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, ή μέσω Κέντρου Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτόν και δραστηριοποιείται στην περιοχή που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσης του παραγωγού, αφού πρώτα εκδοθεί ο μοναδικός “κωδικός υποβολής αίτησης».

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 15η Μαΐου 2020, ημέρα Παρασκευή, ενώ για κάθε εργάσιμη ημέρα καθυστέρησης στην υποβολή, μέχρι την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020, θα επιβάλλεται ποινή ύψους 1% επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων). Σε περίπτωση καθυστέρησης στην υποβολή μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή σε περίπτωση υποβολής αίτησης από την Τετάρτη 10 Ιουνίου και μετά), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού οδηγίες για την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2020.

Επισημαίνεται ότι η ορθή συμπλήρωση της αίτησης αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των παραγωγών. Τυχόν λανθασμένη δήλωση στοιχείων εκμετάλλευσης θα έχει ως συνέπεια την επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία. Για τον λόγο αυτό, καλούνται οι παραγωγοί να συμπληρώνουν τις αιτήσεις τους με τη δέουσα προσοχή και να προχωρούν στην οριστική υποβολή αυτών στο Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων.

Μάλιστα, ενώ άνοιξε χθες το μεσημέρι το ΟΣΔΕ, αμέσως μόλις έγινε γνωστό, ξεκίνησαν παραγωγοί να επισκέπτονται τα γραφεία της ΕΑΣΗ για να κάνουν τη φετινή ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Στο μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα η οργάνωση θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση, ώστε να κάνει ευρύτερα γνωστή την έναρξη της διαδικασίας. Παράλληλα, θα ανακοινώσει και κίνητρα για να προσελκύσει όσο γίνεται περισσότερο κόσμο, όπως αυτό που είχε ανακοινώσει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της οργάνωσης Σταύρος Γαβαλάς, ότι δηλαδή όποιος παραγωγός καταβάλλει τοις μετρητοίς το αντίτιμο για τη δουλειά της ενεργοποίησης στην ΕΑΣΗ, θα του γίνεται αμέσως έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού.

Ωστόσο, όλα αυτά αναμένονται γραπτώς στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΑΣΗ, που μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα αμέσως με την έναρξη της νέας εβδομάδας.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ