ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Αγρότες: Ενεργοποίηση δικαιωμάτων χωρίς βιασύνες – «Ο χρόνος πλέον μεταφράζεται σε χρήμα»

«Όχι βιασύνες, γιατί χρόνος υπάρχει και πλέον ο χρόνος μεταφράζεται σε χρήμα»… Αυτό το μήνυμα θέλησε να στείλει μιλώντας στο neakriti.gr για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο γεωπόνος- διευθύνων σύμβουλος της “Proactive A.E. – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων” Νίκος Μπουνάκης, που ως εταιρεία έχει και την πιστοποίηση να λειτουργεί παράλληλα και ως Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ενιαίων αιτήσεων ενίσχυσης.

Όλα τα νέα δεδομένα που εφαρμόζονται από φέτος, σύμφωνα με τον γεωπόνο, ως προς την “αιρεσιμότητα” και τα οικολογικά σχήματα, θα εκδίδονται και θα ισχύουν σταδιακά, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για τους παραγωγούς να μη βιαστούν να “κλείσουν” την αίτησή τους, αλλά να τη συμπληρώνουν, αξιοποιώντας το περιθώριο που τους δίνεται μέχρι και τις 21 Αυγούστου.

«Μέχρι τώρα, παίρναμε τη βασική ενίσχυση χωρίς να είναι υποχρεωμένος ο παραγωγός να προβεί σε κάποιες πράξεις και ενέργειες. Τώρα, αλλάζει το καθεστώς. Μπαίνουν νέες διαδικασίες. Το επόμενο διάστημα μέχρι και το 2027 θα μοιραστούν 13.500.000.000 ευρώ. Από αυτά ο Πυλώνας 1 – δηλαδή οι άμεσες ενισχύσεις – θα πάρει 9.600.000.000 ευρώ. Ο Πυλώνας 2 θα πάρει 3.635.000.000 ευρώ. Και τα τομεακά προγράμματα (που αφορούν την ελιά, το μέλι και τον οίνο), θα πάρουν 220.000.000 ευρώ. Αυτό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους παραγωγούς είναι, κυρίως, ο Πυλώνας 1 ως προς τη βασική ενίσχυση. Καθώς τα πράγματα αλλάζουν ως εξής: Από τα 9.600.000.000 ευρώ που θα μοιραστούν, θα πάρει το 50%, δηλαδή τα 274 δισεκατομμύρια ευρώ, η βασική ενίσχυση. Μετά ο παραγωγός θα μπορεί να παίρνει από 5 κουμπαράδες, οι οποίοι είναι τα οικολογικά σχήματα, που θα δώσουν 2.175.000.000 ευρώ. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπου κανένα δυστυχώς από τα προϊόντα της φυτικής παραγωγής της Κρήτης δεν είναι μέσα, θα ξαναμοιράσουν 1.200.000.000 ευρώ. Υπάρχει και η αναδιανεμητική στήριξη, η οποία αφορά ουσιαστικά μικρούς παραγωγούς. Αυτό θα ευνοήσει κάποιους δικούς μας παραγωγούς. Θα δοθούν 885.000.000 ευρώ σε παραγωγούς που έχουν χαμηλές επιδοτήσεις. Και αυτά τα χρήματα θα τα πάρουν από παραγωγούς που έχουν υψηλές επιδοτήσεις», είπε στο neakriti.gr ο γεωπόνος-διευθύνων σύμβουλος της “Proactive A.E. – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων”, Νίκος Μπουνάκης.

Υπάρχει όμως και η Συμπληρωματική Νέων Γεωργών, ύψους 140.000.000 ευρώ, που θα δοθούν σε όσους παραγωγούς είναι κάτω των 40 ετών. Και οι καλλιεργητές βαμβακιού, επιπλέον από τη βασική, θα λάβουν 919.000.000 ευρώ.

«Δηλαδή, οι βαμβακοπαραγωγοί παίρνουν απ’ όλους τους κουμπαράδες. Και παίρνουν και αυτοί την ειδική ενίσχυση. Είναι βέβαια κάτι που μας αφορά, γιατί ουσιαστικά αυτά τα χρήματα χάνονται από τους υπόλοιπους καλλιεργητές της χώρας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μπουνάκης.

Στο σημείο αυτό, το σχόλιο του Νίκου Μπουνάκη είναι: «Η χώρα δεν έχει στρατηγική για το πού θέλει να πάει τον πρωτογενή τομέα της. Αυτό έχει ως συνέπεια, ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα να μπορεί να αποδώσει μέχρι 200 ευρώ το στρέμμα. Όταν στην Κύπρο ή στην Ιταλία έχουμε αποδόσεις στα 400 ευρώ, δηλαδή διπλάσιες από την Ελλάδα. Και μην πάμε στο παράδειγμα του Ισραήλ και της Ολλανδίας, που ξεκινάμε από 800 έως 1.200 ευρώ οι αποδώσεις τους κατά στρέμμα, γιατί έχουν βάλει νέες τεχνολογίες και έχουν βάλει μια άλλη φιλοσοφία στην αγροτική ανάπτυξη. Εμείς ως χώρα συνεχίζουμε να μην αξιοποιούμε τον πλούτο που μας έχει δώσει η φύση, που είναι ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας. Τον έχουμε αφήσει στην τύχη του».

«Τα μάτια μας δεκατέσσερα»

«Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο δικός μας ο παραγωγός είναι ότι ακόμα και σε αυτά τα ποσά που είναι να πάρει φέτος, που είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, μέσα στο 2023 θα υπάρχει σύγκλιση. Δηλαδή, στις ελιές, αν παίρνει φέτος 47 ευρώ το στρέμμα, θα υπάρξει μέσα στο 2023 η εσωτερική σύγκλιση και θα πάει η ελιά μαζί με τις άλλες δεντρώδεις καλλιέργειες, όπως είναι και το αμπέλι, στα 27 ευρώ το στρέμμα. Τα βοσκοτόπια θα πάνε στο 17,6% κ.λπ.», όπως εξηγεί ο Νίκος Μπουνάκης και συνεχίζει: «Την ίδια ώρα, υπάρχει μια παραπληροφόρηση από το υπουργείο σκόπιμη, ότι δε θα εφαρμοστούν τα σχήματα. Όμως όποιος παραγωγός εφαρμόσει τα οικολογικά σχήματα και ειδικά οι βιοκαλλιεργητές, θα πληρωθούν παραπάνω. Δηλαδή, για να συμπληρώσει ο παραγωγός και να μειώσει την απώλεια, θα πρέπει να κάνει και τα οικολογικά σχήματα. Π.χ. το επιτραπέζιο σταφύλι αν είναι βιολογικό θα πάρει 144 ευρώ στο στρέμμα, οι ελιές 50 ευρώ στο στρέμμα, τα κηπευτικά 20 ευρώ στο στρέμμα, τα οινάμπελα 14 ευρώ στο στρέμμα κ.λπ.».

Εν αναμονή των διευκρινιστικών – Τα οικολογικά σχήματα και η “αιρεσιμότητα”

Στο σημείο αυτό, ως προς τη φιλολογία που υπήρχε ότι για δύο χρόνια αναστέλλεται η υποχρεωτικότητα των οικολογικών σχημάτων, ο Νίκος Μπουνάκης εξηγεί: «Η περίοδος χάριτος ισχύει, αλλά θα είναι για τη χώρα, που σημαίνει πως ό,τι χρήματα δεν απορροφηθούν, δε θα επιστρέψουν στην Ε.Ε., θα ξαναμοιραστούν στους παραγωγούς. Αλλά ένας παραγωγός που θα έχει κάνει τα σχήματα, θα πάρει επιπλέον επιδότηση. Και για να είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα θα πάρει ο παραγωγός. Και γι’ αυτό, ακόμα και σήμερα, ενώ έχει ανοίξει το σύστημα, μας αφήνει να βγάλουμε τα στρέμματα που θα πάρει ο παραγωγός. Δε μας δίνει το ποσό που θα πάρει ο παραγωγός. Άρα, να μην αγχωθούν οι παραγωγοί μας. Να μη βιαστούν. Γιατί περιμένουμε ακόμα άλλες 10 διευκρινιστικές εγκυκλίους. Και έχει γίνει μια παράταση της προθεσμίας μέχρι τον Αύγουστο. Κι αυτό γιατί, για να πάρει όλη την επιδότηση ο παραγωγός, θα πρέπει να προβεί σε κάποιες καλλιεργητικές ενέργειες που δεν τις ξέρουμε ακόμα. Σε κάθε καλλιέργεια θα πρέπει να μας βγάλει το υπουργείο μία διευκρινιστική εγκύκλιο, που να μας λέει για παράδειγμα στο αμπέλι τι πρέπει να κάνει ο παραγωγός για τα οικολογικά σχήματα και την “αιρεσιμότητα”… Η “αιρεσιμότητα”, αν δεν κάνεις κάτι, θα σου κόβει. Τα οικολογικά, αν κάνεις αυτό που προβλέπεται, σου δίνουν»…

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ