ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κτηματολόγιο: Τι ισχύει μετά τη λήξη της προθεσμίας

Διευκρινίσεις για το τι μπορούν να κάνουν πλέον οι πολίτες που δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν εμπρόθεσμα στις προβλεπόμενες ενέργειες για τη διόρθωση των κτηματολογικών στοιχείων δίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, επιχειρώντας να βάλει τέλος, όπως αναφέρει, στην «έντονη και παραπλανητική φημολογία» που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα.

Η προθεσμία για τη λήψη πρωτοκόλλου υποβολής αίτησης διόρθωσης σχετικά με τα στοιχεία της ανάρτησης έληξε στις 3 Αυγούστου 2026.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου επισημαίνει ότι, μετά τη μετάβαση σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου, δεν υπάρχει δυνατότητα εξωδικαστικής διόρθωσης για όλες τις περιπτώσεις ακινήτων. Αντίθετα, ο ν. 2664/1998, όπως έχει τροποποιηθεί, θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για την εξωδικαστική επίλυση κτηματολογικών διαφορών.

Τι ισχύει για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»

Για ακίνητα που εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», μετά την έναρξη των πρώτων εγγραφών υπάρχει δυνατότητα εξωδικαστικής διόρθωσης, ώστε να καταχωριστεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αυτό μπορεί να γίνει όταν ο ενδιαφερόμενος διαθέτει μεταγεγραμμένο τίτλο ιδιοκτησίας, όπως συμβολαιογραφικό έγγραφο, και από τον τίτλο αυτό προκύπτει με σαφή και αδιαμφισβήτητο τρόπο η ταυτότητα του ακινήτου.

Αντίθετα, για περιπτώσεις όπου υπάρχει τίτλος κτήσης αλλά δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί το ακίνητο ή όταν ο τρόπος κτήσης είναι η χρησικτησία, απαιτείται η άσκηση αίτησης ή αγωγής ενώπιον δικαστηρίου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου αναφέρεται επίσης στις περιπτώσεις όπου μπορεί να καταρτιστεί και να καταχωριστεί στο Κτηματολόγιο πρακτικό διαμεσολάβησης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία και να πληρούνται αυστηρές προϋποθέσεις. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει το Ελληνικό Δημόσιο να μην προβάλλει δικαιώματα και ο ιδιοκτήτης να διαθέτει τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.

Η διαδικασία μπορεί να ξεπεράσει τα 2-3 χρόνια

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον χρόνο που μπορεί να απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών.

Σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, η διαδικασία μπορεί να ξεπεράσει τα δύο ή ακόμη και τα τρία χρόνια, λαμβανομένων υπόψη και των εκκρεμοτήτων του Κτηματολογικού Γραφείου Κρήτης.

Όπως τονίζεται, μετά τη λήξη της προθεσμίας της 3ης Αυγούστου, ο χρόνος, η δυσκολία αλλά και το κόστος για τη διόρθωση των εγγραφών αυξάνονται σημαντικά.

Το αίτημα για παράταση που δεν έγινε δεκτό

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, μαζί με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Χανίων και Ρεθύμνου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης, είχε ζητήσει παράταση της προθεσμίας.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και τον υφυπουργό Χρήστο Δερμεντζόπουλο, στους οποίους τέθηκαν τα προβλήματα και οι συνέπειες που θα προκαλούσε η λήξη της προθεσμίας.

Το αίτημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υποβλήθηκε τόσο προφορικά όσο και γραπτά, ωστόσο δεν έγινε δεκτό.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου σημειώνει ότι προχώρησε στη δημόσια ενημέρωση λόγω της «άκριτης υιοθέτησης και διάδοσης εξαγγελιών» που, όπως υποστηρίζει, παρουσιάζουν ανακριβή εικόνα της πραγματικότητας.

Σε ποιους πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι, βάσει σχετικής απόφασης του Ελληνικού Κτηματολογίου, οι επαγγελματίες που έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων για λογαριασμό πολιτών είναι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Για τη σύνταξη και κατάθεση κτηματολογικής αγωγής ή αίτησης ενώπιον δικαστηρίου, την παράσταση σε διαμεσολάβηση και την παροχή νομικών συμβουλών, αρμόδιοι είναι οι δικηγόροι.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου καλεί, τέλος, τους πολίτες να αναζητούν έγκυρη ενημέρωση από τους αρμόδιους επαγγελματίες, προκειμένου να επιλέξουν τον σωστό τρόπο διαχείρισης κάθε κτηματολογικής υπόθεσης



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ