ΚΡΗΤΗ

Kρήτη: Ανησυχία από τους επιχειρηματίες του νησιού για τιμές και αγορά μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Έντονη ανησυχία προκαλούν στον επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία της τιμής του πετρελαίου, αλλά και του φυσικού αερίου. Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων του νησιού επεσήμαναν ότι μια παρατεταμένη κρίση σε μια κατεξοχήν πετρελαιοπαραγωγό περιοχή μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις, που περιλαμβάνουν το ενεργειακό κόστος, μέχρι και τις τελικές τιμές των προϊόντων.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Βαγγέλης Καρκανάκης, έκανε λόγο για «ανησυχία» ως προς την έμμεση επιρροή που μπορεί να υπάρξει τόσο στην παγκόσμια όσο και – κυρίως – στην ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως τόνισε, «όταν δημιουργείται μια κατάσταση αποσταθεροποίησης σε μια περιοχή που είναι πετρελαιοπαραγωγός, είναι δεδομένο ότι, αν έχουμε μια αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αυτό θα επηρεάσει το ενεργειακό κόστος και κατ’ επέκταση το κόστος παραγωγής των προϊόντων».

Προειδοποίησε δε ότι θα δημιουργηθούν «πληθωριστικές πιέσεις» και πως όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της κρίσης, καθώς «θα είναι αντίστοιχες και αλυσιδωτές οι συνέπειες στα προϊόντα».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και σε μια διαχρονική στρέβλωση της εγχώριας αγοράς, σημειώνοντας ότι «έχουμε την τάση ως χώρα να απορροφούμε αμέσως τις αυξήσεις και να αντιδρούμε με πολύ αργότερο ρυθμό στις μειώσεις». 

Παράλληλα, ο κ. Καρκανάκης ανέφερε ότι προς το παρόν σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα δεν υπάρχει άμεση επίπτωση, ενώ η χώρα διαθέτει επαρκή αποθέματα. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ένα ενδεχόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα, «θα δημιουργήσει σίγουρα πρόβλημα». 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, υπογράμμισε ότι τα γεγονότα τα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή, αν και δε διαπιστώνεται, όπως τόνισε, ανησυχία σε επίπεδο ασφάλειας.

«Υπάρχει αναμονή για τις επιπτώσεις στις τιμές μεταφορών και logistics, ιδιαίτερα για προϊόντα που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε πως «δε θα είναι τέτοιες οι διαφορές ώστε να επηρεάσουν τις τελικές τιμές» και πως δε διαφαίνεται ότι θα υπάρξουν προβλήματα και με τον τουρισμό.

Ότι τα πρώτα αποτελέσματα στη βάση μιας αύξησης των τιμών στα καύσιμα γίνονται ήδη ορατά εξήγησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Γιώργος Γιακουμάκης, σχολιάζοντας ότι αυτό αποτελεί γεγονός που «έρχεται να προστεθεί και να επιδεινώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις». 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε ένα πόλεμο ποτέ δεν μπορείς να προεξοφλήσεις κάτι», εκφράζοντας την ελπίδα η κρίση να εκτονωθεί πριν από την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Πάντως, σε μια κοινή συνισταμένη των όσων υποστηρίζουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, βασικό στοιχείο αποτελεί το πώς θα κινηθεί στο εξής το πετρέλαιο και εάν η άνοδος των τιμών παγιωθεί ή ενταθεί, ή εάν οι πιέσεις σε επιχειρήσεις και καταναλωτές θα γίνουν πιο ορατές.

Μέχρι τότε, όπως σημειώθηκε, η στάση παραμένει επιφυλακτική, με συνεχή παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων και συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι επιπτώσεις θα παραμείνουν διαχειρίσιμες. 

 

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ