Στους 15 ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών από τη σύγκρουση σκάφους που μετέφερε μετανάστες με πλωτό του Λιμενικό Σώμα, η οποία σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, περίπου στις 21:00, στη θαλάσσια περιοχή Μυρσινιδίου της Χίου. Από τη σφοδρή σύγκρουση δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου διακομίστηκαν συνολικά 26 τραυματίες με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Πρόκειται για 24 αλλοδαπούς και δύο στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στις 12:00, κατέληξε στο νοσοκομείο μία γυναίκα από τους τραυματίες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 15.
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί 11 άνδρες και τέσσερις γυναίκες. Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα άρχισε η παραλαβή των σορών των 14 εκ των θυμάτων από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, προκειμένου να μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Χίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει καταγραφεί θάνατος από πνιγμό.
Κατά την τελευταία επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος, οι τραυματίες είναι 7 άνδρες, 7 γυναίκες και 11 παιδιά. Δέκα από τους τραυματίες που νοσηλεύονται είναι παιδιά και έχουν εισαχθεί στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου, κυρίως με ορθοπεδικά τραύματα.

Δείτε βίντεο από το chiosin.gr:
Ιδιαίτερα σοβαρή κρίνεται η κατάσταση τεσσάρων αλλοδαπών, οι οποίοι φέρουν βαριά τραύματα σε ζωτικά όργανα και στο κεφάλι. Τρεις από αυτούς έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ ένας ακόμη τραυματίας, με ρήξη σπλήνας και διαφράγματος, χειρουργείται. Άλλοι δύο, με ρήξη ήπατος και πνευμοθώρακα αντίστοιχα, αναμένεται επίσης να οδηγηθούν στο χειρουργείο, ενώ ένας ακόμη τραυματίας θα υποβληθεί σε ορθοπεδική επέμβαση.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, ανάμεσα στους διακομισθέντες στο νοσοκομείο βρίσκονται και δύο έγκυες γυναίκες. Όπως διαπιστώθηκε από τους γιατρούς, τα έμβρυα που κυοφορούσαν είναι νεκρά, ωστόσο οι ίδιες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.
Στο νοσοκομείο Χίου νοσηλεύονται επίσης δύο στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για έναν άνδρα με εξάρθρωση ώμου και μία γυναίκα με εγκεφαλική διάσειση. Ο ένας εκ των δύο λιμενικών έχει ήδη λάβει εξιτήριο.
Στη θαλάσσια περιοχή Μυρσινιδίου συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, με τη συμμετοχή τεσσάρων σκαφών του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικού σκάφους με ιδιώτες δύτες, καθώς και ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας. Διασώστες του ΕΚΑΒ, με πέντε ασθενοφόρα, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Σύμφωνα με την πρώτη επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος, το δυστύχημα σημειώθηκε όταν ταχύπλοο σκάφος στο οποίο επέβαιναν μετανάστες συγκρούστηκε με πλωτό σκάφος του Λιμενικού, υπό συνθήκες που διερευνώνται.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζονται.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού
Σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή αναφέρει για το τραγικό περιστατικό με τους 15 νεκρούς που σημειώθηκε χθες το βράδυ στη Χίο:
«Τις βραδινές ώρες χθες, ένα φουσκωτό περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Λ.Σ.), το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα φουσκωτό ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ανατολικές ακτές της Χίου, στη θαλάσσια περιοχή Μυρσινιδίου. Ο χειριστής του Τ/Χ δεν συμμορφώθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα του ΠΛΣ, αντιθέτως ανέστρεψε πορεία και ακολούθησε πρόσκρουση του Τ/Χ στην πλάγια δεξιά πλευρά του ΠΛΣ. Από την σφοδρότητα της πρόσκρουσης, το Τ/Χ ανετράπη και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα την πτώση όλων των επιβαινόντων του στη θάλασσα.
Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ξεκίνησε άμεσα επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Στην επιχείρηση συμμετείχαν τέσσερα (04) Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ) και ένα ιδιωτικό σκάφος με επιβαίνοντες ιδιώτες δύτες. Από αέρος επιχείρησαν δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Συνολικά είκοσι πέντε (25) αλλοδαποί (7 άντρες, 7 γυναίκες και 11 ανήλικοι) περισυλλέχθηκαν από ένα Π.Λ.Σ. τραυματισμένοι και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι, από όπου διακομίστηκαν στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο. Στη συνέχεια, μία γυναίκα εξ αυτών, κατέληξε. Στο νοσοκομείο διακομίστηκαν επίσης δύο μέλη του πληρώματος του ΠΛΣ (1 άντρας και 1 γυναίκα).
Ο άνδρας λιμενικός ήδη έχει πάρει εξιτήριο και η γυναίκα παραμένει νοσηλευόμενη για περαιτέρω εξετάσεις. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, από δύο ΠΛΣ εντοπίστηκαν και περισυλλέχθηκαν συνολικά 14 σοροί (11 αντρών και 3 γυναικών). Οι σοροί μεταφέρθηκαν με τα ΠΛΣ στο λιμάνι και ακολούθως στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο, για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Συνολικά οι σοροί είναι δεκαπέντε (15).
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου. Οι έρευνες προς εντοπισμό πιθανόν αγνοουμένων αλλοδαπών συνεχίζονται με πέντε (05) Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ) ενώ απογειώθηκε και ένα ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Τυχόν εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου».

















