ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Προειδοποίηση για θυελλώδεις ανέμους – Σε αυξημένη ετοιμότητα οι Λιμενικές Αρχές – H πρόγνωση για την Κρήτη

ΚΑΙΡΟΣ- ΚΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ,4/5/2024.(ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Για επικίνδυνα φαινόμενα με θυελλώδεις ανέμους που θα επικρατήσουν και στην Κρήτη κάνουν λόγο οι Λιμενικές Αρχές του νησιού. Τα κατά τόπους Λιμεναρχεία και το Λιμενικό Σώμα γνωστοποιούν με ανακοίνωσή τους ότι έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, διαθέτοντας προσωπικό, καθώς και πλωτά και χερσαία μέσα, για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης σε πλοία, μικρά σκάφη ή άτομα που βρίσκονται στη θάλασσα.

Παράλληλα, ζητείται από όλους τους αρμόδιους φορείς να διατηρούν διαρκή ετοιμότητα για άμεση συνδρομή, εάν απαιτηθεί, λόγω των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών που αναμένονται.

Οι Σύλλογοι Επαγγελματιών Αλιέων, Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων καθώς και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ρεθύμνου – στους οποίους κοινοποιείται η ανακοίνωση – καλούνται να αποφύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στη θάλασσα καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Λιμενικού, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για ισχυρούς έως θυελλώδεις νοτιάδες 7 με 8 μποφόρ, που θα επηρεάσουν περιοχές της METAREA 3.

Σύμφωνα με τη γενική σύνοψη:

  • Στην Αδριατική επικρατούν χαμηλές πιέσεις (1010 hPa).
  • Ανατολικά της Κρήτης καταγράφονται υψηλές πιέσεις (1024 hPa), ενώ στην Ανατολική Μαύρη Θάλασσα φτάνουν τα 1022 hPa.

Οι ισχυροί άνεμοι θα επηρεάσουν:

  • Το Κεντρικό Αιγαίο ανατολικά του 25.10
  • Το Βορειοανατολικό Αιγαίο
  • Το Θρακικό ανατολικά του 25.30

Οι συνθήκες αυτές θα διατηρηθούν μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

Κακοκαιρία σε πολλά σημεία της χώρας

Αραιές νεφώσεις, τοπικά πιο πυκνές, και ενισχυμένοι νότιοι άνεμοι θα επικρατήσουν σήμερα, Τρίτη 18 Νοεμβρίου στην Κρήτη, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έντασης 5 έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στη βόρεια Κρήτη θα φτάσει έως και τους 25 βαθμούς.

Όπως διακρίνεται και στο παρακάτω γράφημα δεν αποκλείεται να σημειωθούν και βροχοπτώσεις, στα νότια του νησιού.

γβφδβ

Ο καιρός ανά την επικράτεια

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η ημέρα θα ξεκινήσει με νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Θράκη. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, εξασθενώντας αργά το βράδυ. Από τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης, τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά και βόρεια της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ το επόμενο διήμερο προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν επίσης τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, στα πελάγη 7 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο πιθανόν 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σταθερή, με τους βορείους νομούς να κινούνται μεταξύ 18 και 20 βαθμών, τα κεντρικά και δυτικά τμήματα στους 21–23 βαθμούς και τα νότια τμήματα και νησιωτικά τμήματα έως 24–25 βαθμούς Κελσίου.





ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ