ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Νέα εποχή για το “χρυσάφι” του νησιού – Προοπτικές δυναμικής εξωστρέφειας στις διεθνείς αγορές για το ελαιόλαδο

Στην κομβική σημασία της αναγνώρισης από την ευρωπαϊκή επιτροπή του κρητικού ελαιόλαδου ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) αναφέρθηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς που χαρακτήρισαν την αναγνώριση ως ιστορική στιγμή για την Κρήτη και την επόμενη σελίδα για την νέα πορεία του προϊόντος.

Ότι η αναγνώριση υπήρξε μια αγωνιώδης και πολυετής προσπάθεια τόνισαν οι εμπλεκόμενοι που δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για το πως το κρητικό ελαιόλαδο, εάν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, μπορεί να έχει μια ακόμη πιο δυναμική πορεία στις παγκόσμιες αγορές.

Ότι το ελαιόλαδο ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης θωρακίζεται, αλλά ότι πρέπει ταυτόχρονα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, επισημάνθηκε από τα στελέχη που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια, δηλώνοντας ότι η τυποποίησή του θα πραγματοποιείται αποκλειστικά εντός Κρήτης και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς διασφαλίζει την ποιότητα, την αξία και την ταυτότητά του.

Από τα σημεία ωστόσο που διατυπώθηκαν ήταν η ανάγκη να απευθυνθούν οι κρητικοί παραγωγοί και σε άλλες αγορές, στοχεύοντας στο βιολογικό ελαιόλαδο που μπορεί να πετύχει στο σύνολό της η Κρήτη.

Με την αναγνώριση αυτή επί της ουσίας όπως επισημάνθηκε προστατεύεται το προϊόν από απομιμήσεις και αθέμιτες πρακτικές σε παγκόσμιο επίπεδο, διασφαλίζοντας ότι μόνο το ελαιόλαδο που παράγεται, επεξεργάζεται και συσκευάζεται στην Κρήτη υπό αυστηρές προδιαγραφές μπορεί να φέρει τη συγκεκριμένη ονομασία, όπως επίσης ότι η ένδειξη ΠΓΕ αποτελεί εγγύηση ποιότητας και αυθεντικότητας για τον καταναλωτή, ενισχύοντας την εμπορική αξία και την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος.

Πηγή: neakriti.gr





ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ