Σαρωτικές είναι οι ανατιμήσεις στο κρέας, καθώς η ακρίβεια “χτυπά” τα ελληνικά νοικοκυριά και τα αναγκάζει να στραφούν προς τη χορτοφαγία. Καθώς η ΕΛ.ΣΤΑΤ. καταγράφει 6,2% αύξηση σε όλα τα είδη κρέατος, με τον Ιούλιο να κλείνει με 25% αύξηση στο μοσχαρίσιο κρέας, τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα και στην Κρήτη νιώθουν ήδη από την αρχή του χρόνου το επίμονο “χτύπημα” της ακρίβειας στα πορτοφόλια τους, καθώς σε κάποια είδη κρέατος ανεβαίνουν τόσο οι τιμές, που γίνονται “απαγορευτικά”.
Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών του Ηρακλείου, ειδικά για το μοσχάρι, σε λίγο οι Έλληνες θα το βλέπουν «κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα», όπως τις παλιές ξεχασμένες εποχές.
Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά, που ήδη ισχύουν από την άνοιξη, έχουν καταλήξει σε θανάτωση χιλιάδων ζώων, δημιουργώντας ανεπανόρθωτες ελλείψεις στις αγορές. Μέσα στις ανατιμήσεις, έρχεται και η καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, με τον γραμματέα της κ. Νίκο Παλάσκα να επισημαίνει πως «τον τελευταίο μήνα έχουν κλείσει τα σφαγεία. Απαγορεύεται τη μετακίνηση ζώων από τις μονάδες προς τα σφαγεία. Στην κατανάλωση το κρέας δεν υπάρχει, υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες, οι οποίες έρχονται από γειτονικές περιφέρειες, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής δε θα βρει πρόβειο και αρνίσιο κρέας και θα είναι πανάκριβο».
Αυτό είναι το καθεστώς στην υπόλοιπη Ελλάδα, όχι όμως στην Κρήτη. Η “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr επιβεβαίωσαν πως στο Ηράκλειο οι τιμές κρατιούνται χαμηλές όσο το δυνατόν σε όλα τα είδη κρέατος, με τις προσπάθειες βέβαια των κρεοπωλών του νομού. Αυτό διαβεβαίωσε με παρέμβασή του στο ρεπορτάζ της εφημερίδας και του neakriti.gr ο κ. Λευτέρης Ντουράκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου, ο οποίος ενημέρωσε για τις παρούσες τιμές της αγοράς και επεσήμανε πως η Κρήτη δεν έχει το πρόβλημα που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Χαμηλές τιμές στο κρέας από την παρέμβαση των κρεοπωλών
“Με νύχια και με δόντια” κρατούν οι κρεοπώλες τις τιμές χαμηλές εδώ στην Κρήτη, όπως τόνισε ο κ. Ντουράκης, πολλές φορές θυσιάζοντας τον τζίρο τους για να μην επιβαρύνουν τους Κρητικούς καταναλωτές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, «δε θα πρέπει να φοβούνται» για το κρέας, ιδιαίτερα για το αρνίσιο και το κατσικίσιο, καθώς το νησί κρατάει καλά το πλεόνασμα που έχει σε αυτά.
«Γι’ αυτό ακριβώς δεν έχει ανέβει τόσο η τιμή εδώ στην Κρήτη, τουλάχιστον για τα ζωντανά που έχουμε εδώ σε πληθώρα», τόνισε.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ντουράκης, επί του παρόντος οι τιμές για το αρνίσιο και το κατσικίσιο κρέας, μετά από την απότομη άνοδο που είδαν την περίοδο του Μαΐου λόγω του Πάσχα, παραμένουν σταθερές, ακόμη και με πτωτικές τάσεις, στα 15 € το κιλό, με ένα μικρό “άλμα” να αναμένεται μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Έπειτα έρχεται το χοιρινό, με τις μπριζόλες να μην ξεπερνούν τα 6,50 με 7 € το κιλό, ακόμη και με τις ανατιμήσεις που έγιναν λόγω του καλοκαιριού.
«Εκεί ειδικά δεν είδαμε καμία μεταβολή όλο τον χρόνο, όπως και στο κοτόπουλο, που παραμένει σταθερά στα 4 με 4,20 € το κιλό στις αγορές του Ηρακλείου αυτή τη στιγμή», σημείωσε.
Το μεγάλο “αγκάθι” βέβαια, που έχει επηρεάσει και την Κρήτη, συνεχίζει να είναι το μοσχάρι, το οποίο “ανέβηκε” κατά 25% τον τελευταίο χρόνο, καθώς η ευρωπαϊκή συμφωνία για την πράσινη μετάβαση έχει οδηγήσει σε μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Ειδικά για την Ελλάδα και βεβαίως την Κρήτη, που καλύπτει τις ανάγκες της σε βόειο κρέας από εισαγωγές σε ποσοστό 80%, η τιμή της σπάλας αναφέρουμε ενδεικτικά έχει αυξηθεί από τα 12,50 € πέρυσι στα 15,90 € το κιλό φέτος, με τον κ. Ντουράκη να προσθέτει πως «γενικότερα οποιοδήποτε κομμάτι από μοσχάρι να επιλέξει κανείς έχει αυξηθεί κατά 1 με 2 ευρώ το λιγότερο».
«Με νύχια και με δόντια» κρατούν οι κρεοπώλες τις τιμές χαμηλές εδώ στην Κρήτη, τόνισε ο κ. Ντουράκης, πολλές φορές θυσιάζοντας τον τζίρο τους για να μην επιβαρύνουν τους Κρητικούς καταναλωτές
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, οι τιμές στο κρέας κρατούνται εξ ολοκλήρου τόσο σταθερές από τους κρεοπώλες εδώ στο νησί: «Σε σύγκριση με τα πράγματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είναι εμφανές πως τα πράγματα είναι καλύτερα εδώ, παρότι “τρέμουν” την ακρίβεια όλοι, κι εμείς, και οι κτηνοτρόφοι και βεβαίως οι καταναλωτές. Τις κρατάμε τόσο χαμηλά γιατί δε θέλουμε την ακρίβεια, ακόμη κι αν αυτό “χαλάει” τον τζίρο μας».

Ζωονόσοι: Η “κατάρα” της ευλογιάς
Η αγορά βεβαίως δεν αυξομειώθηκε μόνη της, καθώς η “κρίση” της ευλογιάς των προηγούμενων μηνών έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην κτηνοτροφία και κατ’ επέκταση την αγορά κρέατος, αφού, όπως είπε ο κ. Ντουράκης, ολόκληρος ο τομέας “σφαδάζει” με τις εξελίξεις, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά δεν έχουν σταματήσει ακόμη. Την παρέμβασή του για τους κτηνοτρόφους του νησιού έκανε ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Μανόλης Χνάρης, ο οποίος είναι υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, σε κοινή του ανακοίνωση που δημοσίευσε με τον Τομέα του ΠΑΣΟΚ, όπου θίγεται το «μέγα» πρόβλημα της ευλογιάς, η οποία συνεχίζει και ταλανίζει την Ελλάδα.
Όπως γράφουν, περιμένουν από τις 22 Ιουλίου την αντίστοιχη απάντηση στην ερώτηση που είχαν κάνει από το βήμα της Βουλής ή κάποια αντίδραση από την κυβέρνηση: «Εδώ και 15 μήνες, η ευλογιά των αιγοπροβάτων εξαπλώνεται ραγδαία, προκαλώντας τεράστιες απώλειες ζωικού κεφαλαίου, οικονομική ασφυξία στους παραγωγούς και σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή φέτας – ενός εθνικού προϊόντος με ΠΟΠ και υψηλή εξαγωγική αξία. Η κυβέρνηση, αντί να δράσει αποφασιστικά, επιδεικνύει εγκληματική αδράνεια και ανικανότητα: Δεν εφαρμόζει αποτελεσματικά μέτρα ανάσχεσης και εκρίζωσης της νόσου. Δε λειτουργεί αξιόπιστα η κτηνιατρική βάση δεδομένων για την αποτελεσματική παρακολούθηση της πορείας των νοσημάτων επείγουσας παρέμβασης και των ζωονόσων. Δε γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι και αστυνόμευση στη διακίνηση ζώων και ζωοτροφών.
Οι αποζημιώσεις στους πληγέντες κτηνοτρόφους είναι καθυστερημένες και ανεπαρκείς. Η υποστελεχωμένη – με ευθύνη της κυβέρνησης – κτηνιατρική υποδομή της χώρας αποδείχθηκε “τρύπια” και ανεπαρκής, με καθυστερημένες παρεμβάσεις και ελλιπείς μηχανισμούς ελέγχου. Η ευλογιά έχει ήδη πλήξει κρίσιμες παραγωγικές ζώνες σε όλη τη χώρα: Δυτική Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, ενώ τις τελευταίες ημέρες η νόσος εξαπλώνεται και σε νέες περιοχές των παραπάνω περιφερειών, προκαλώντας νέες απώλειες ζωικού κεφαλαίου».
Πηγή: neakriti.gr






















