«Ήξεραν για τη Θεσσαλία. Ξέρουν για την Κρήτη. Πόσο ακόμα θα τους επιτρέψουμε να τα αγνοούν;». Το ερώτημα αυτό θέτει η παράταξη “Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης” του ΤΕΕ/ΤΑΚ, χτυπώντας “καμπανάκι” ως προς τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων που αντιμετωπίζει το νησί μας…
Όπως υπογραμμίζει η ΑΜΑΚ, αν και από τον Ιούλιο του 2018 (όταν και δημοσιεύτηκε το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για την Κρήτη) υπάρχει θεσμοθετημένα πλέον σαφής εικόνα των προβλημάτων και των κινδύνων για πλημμύρες στην Κρήτη, εστιάζοντας μάλιστα σε “σεσημασμένες” από πλευράς επικινδυνότητα περιοχές, όπως η Μεσαρά και το Μάλεμε, εντούτοις η Πολιτεία δεν έχει προχωρήσει ακόμα ούτε στην προβλεπόμενη επικαιροποίηση, ούτε στη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων, με την υλοποίηση των κοστολογημένων έργων να… αγνοείται!
«Για την Κρήτη, το ΣΔΚΠ (Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας) δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 2687/6.7.2018. Σύμφωνα με αυτό:
Τα κυριότερα θέματα της διαχείρισης κινδύνων στο υδατικό διαμέρισμα της Κρήτης είναι:
- Οι υψηλές πλημμυρικές παροχές και η αδυναμία της κοίτης των υδατορεμάτων να παροχετεύσουν τις πλημμυρικές αιχμές.
- Η μορφολογία αλλά και οι στενώσεις της κοίτης των υδατορεμάτων σε επιμέρους τμήματα, εξαιτίας της υδροχαρούς βλάστησης, της συσσώρευσης φερτών υλών και των διατομών κάποιων εγκάρσιων τεχνικών έργων.
- Η διάβρωση εδαφών ανάντη των περιοχών των ΖΔΥΚΠ: “Χαμηλή ζώνη παραπόταμου Κουτσουλίδη”, “Κάτω ρους Γεροποτάμου, περιοχή Τυμπάκι”, “Χαμηλή ζώνη λεκανών ρεμάτων Ηρακλείου” και “Χαμηλή ζώνη λεκανών ρεμάτων Χανίων”.
- Ο περιορισμός και η κάλυψη της κοίτης των υδατορεμάτων για την εξυπηρέτηση διαφόρων ανθρωπογενών χρήσεων.
- Η αποσπασματική αντιπλημμυρική προστασία.
- Η ανεπαρκής αποστράγγιση στις κλειστές υδρολογικές λεκάνες.
- Το μέγεθος της περιοχής που κατακλύζεται από πλημμύρα περιόδου επαναφοράς Τ=1.000 έτη ανέρχεται σε 84,42 Km2. Ο υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται στην περιοχή των Χανίων, στις εκβολές του ρ. Κερίτη μεταξύ Πλατανιά και Μάλεμε, στο Τυμπάκι, στο κάτω και μέσω ρου του Γεροποτάμου, στο Ηράκλειο, στο μέσω ρου του ρ. Γιόφυρου. Πολύ υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται στην περιοχή των Χανίων, του Ηρακλείου και ανάντη του οικισμού Βώρων».
Τα μέτρα
«Τα μέτρα που συμβάλλουν στη διαχείριση του κινδύνου της πλημμύρας:
1. Γενικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας.
2. Συντήρηση-καθαρισμοί υδατορεμάτων.
3. Οριοθέτηση υδατορεμάτων.
4. Καθορισμός αιγιαλού-παραλίας.
5. Μηχανισμός εκτίμησης ζημιών και αποζημιώσεων.
6. Ασφαλίσεις αγροτικής παραγωγής», αναφέρει η παράταξη της ΑΜΑΚ και σημειώνει: «Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, τα μέτρα προστασίας είναι: Πρακτικές ανάσχεσης των πλημμυρικών ροών και συγκράτησης φερτών υλικών (φυτοκομικά έργα: δασώσεις, θαμνώσεις, χλοάσεις, γεωτεχνικά έργα: βαθμιδώσεις, αποξέσεις πρανών, τάφροι, ξηρολιθοδομές, κλαδοπλέγματα, μικρά φράγματα). Κήρυξη δασών και δασικών εκτάσεων ως προστατευτικών, στήριξη για την αποκατάσταση των ζημιών σε δάση από δασικές πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές, αναδασώσεις για την αποκατάσταση δασικών περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ή έχουν υποβαθμιστεί.
Εμείς γνωρίζουμε ότι δεν έχουν γίνει τα παραπάνω. Όπως το γνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε δύο προσφυγές κατά της χώρας μας από τον Φεβρουάριο του 2022».
Πηγή: neakriti.gr