Διάφορα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τετάρτη 15 Μαρτίου

Σήμερα, Τετάρτη 15 Μαρτίου, είναι του Αγίου Αγαπίου του μάρτυρος, σύμφωνα με το Εορτολόγιο.

Δηλαδή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Αγάπιος

Άγιος Αγάπιος και των συν αυτώ μάρτυρες

Έζησαν και κέρδισαν τα αθάνατα βραβεία, κατά το διωγμό του Διοκλητιανού (284-304) εναντίον της Εκκλησίας. Ο Αγάπιος ήταν από τη Γάζα της Παλαιστίνης, ο Τιμόλαος από τη Μαύρη Θάλασσα, οι δύο Διονύσιοι από την Τρίπολη της Φοινίκης, ο Ρωμύλος -υποδιάκονος- από τη Λύδδα ή Διόσπολη, ο Πλήσιος και οι δύο Αλέξανδροι από την Αίγυπτο.

Κατηγορήθηκαν ότι είναι χριστιανοί και οδηγήθηκαν μπροστά στον έπαρχο της Καισαρείας Ουρβανό, όπου με παρρησία ομολόγησαν το Χριστό. Μάταιες απόπειρες έκανε εκείνος για να τους δελεάσει ή και να τους εκφοβίσει. Διότι στο μυαλό όλων επικρατούσε ο λόγος του Θεού: «Τον φόβον αυτών μη φοβηθήτε μηδέ ταραχθήτε» (Α’επιστολή Πέτρου, γ’ 14). Δηλαδή, μη φοβηθείτε το φόβο με τον οποίο ζητούν οι άπιστοι να σας πτοήσουν και μη ταραχθείτε καθόλου απ’ αυτόν. Πέθαναν όλοι μαρτυρικά με αποκεφαλισμό, δίνοντας σ’ όλους τους αγωνιστές χριστιανούς μήνυμα θάρρους και ελπίδας.

 

Επίσης, είναι Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή και Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, σε ανάμνηση μιας ομιλίας του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος.

Στις 15 Μαρτίου του 1962 ο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι, σε μία μνημειώδη ομιλία του στο Κογκρέσο, σκιαγράφησε τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή.

Είπε, μεταξύ άλλων: « Καταναλωτές είμαστε όλοι! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική μονάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση.

Ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται.»

Με στόχο την εξασφάλιση των 4 αυτών θεμελιωδών δικαιωμάτων, η καλλιέργεια της καταναλωτικής συνείδησης, ήδη από την παιδική ηλικία, είναι πολύ σημαντική στο πλαίσιο της γαλουχίας σωστών και συνειδητοποιημένων ενήλικων καταναλωτών.

Η κατανάλωση ασφαλών τροφίμων συνιστά ένα θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε άνθρωπο. Για τον λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί από διεθνείς οργανισμούς και κρατικούς φορείς συγκεκριμένοι κανόνες ασφαλείας, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα σημεία της παραγωγής, της επεξεργασίας, της αποθήκευσης και της διάθεσης των τροφίμων στην αγορά, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή.

Πέρα ωστόσο από την εφαρμογή της νομοθεσίας, η οποία στοχεύει στην παροχή ασφαλών τροφίμων στο κοινό, καίριας σημασίας είναι και η εκπαίδευση των καταναλωτών σε θέματα ασφαλούς χειρισμού των τροφίμων, καθώς και η τήρηση βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής τόσο στην αποθήκευση των τροφίμων όσο και στην κουζίνα κατά τη διαδικασία του χειρισμού των τροφίμων (μαγείρεμα), για τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ