Δήμος Κισάμου ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Kίσαμος – Αφιέρωμα: Τα πρώτα “Γραμπούσια” τον Αύγουστο του 1970

Τα πρώτα “Γραμπούσια” πραγματοποιήθηκαν από τις 22 έως τις 30 Αυγούστου 1970 και αποτέλεσαν το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της επαρχίας Κισάμου εκείνη την εποχή.  Με πρωτοβουλία του μακαριστού μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη η επέτειος της άλωσης της Γραμπούσας, τον Αύγουστο του 1825, καθιερώθηκε ως η επίσημη εορτή της επαρχίας Κισάμου.  Με τις γιορτές των “Γραμπουσίων”, που διαρκούσαν μία εβδομάδα (τα επόμενα χρόνια και περισσότερο), επιχειρήθηκε  η σύζευξη του ιστορικού παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον. Αναδεικνυόταν η περίλαμπρη ιστορία και ο πολιτισμός της Κισάμου, αποδιδόταν η οφειλόμενη τιμή στους Γραμπουσιανούς ήρωες αλλά και σε σπουδαίες εν ζωή προσωπικότητες της Κισάμου, που συνέχιζαν τον αγώνα με άλλες μορφές και ξεχώριζαν στα γράμματα, στην πολιτική, στην κοινωνία. Προβάλλονταν επίσης τοπικές επιχειρήσεις λαϊκής τέχνης και παραδοσιακά προϊόντα, όπως το φημισμένο Κισαμίτικο κρασί.

Συνεργάτες του Ειρηναίου για την πραγματοποίηση του μεγάλου αυτού πολιτιστικού γεγονότος ήταν ο τότε δήμαρχος Κισάμου Χαρίλαος Λυγιδάκης και τα μέλη της πρώτης Οργανωτικής Επιτροπής: Εμμανουήλ Ξηρουχάκης, Γεώργιος Δεσποτάκης, Αντώνιος Σχετάκης, Σπύρος Γιακουμάκης, Θεόδωρος Καμπουράκης, Στέφανος Μαραγκουδάκης και Νικόλαος Κοπάσης.

*Διαβάστε στην εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες που κυκλοφορεί την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, ολόκληρο το αφιέρωμα στα πρώτα “Γραμπούσια”, από τον Κωνσταντίνο Φουρναράκη.  




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ