Δήμος Πλατανιά

Ευλογία των καρπών – Επετειακή εκδήλωση στην Ροτόντα Κισάμου

Στον Ι. Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου, Ροτόντα Επισκοπής Κισάμου, (6ος αιω.), έδρα του αγίου Εθνοϊερομάρτυρα Μελχισεδέκ, Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου, ένα από τους αρχαιότερους Ναούς της Κρήτης, τελέστηκε Ι. Παράκληση και ακολούθως η ευλογία των καρπών της γης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

Προηγήθηκε υποδοχή Ι. Εικόνας των Αγίων Νεομαρτύρων του Νομού Χανίων, ευγενής προσφορά προς την Ι.Μητρόπολη του Παν. Αρχ. π. Ιερεμία Χουλιάρα, Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Καρυδίου, ο οποίος λόγω εκτάκτου κωλύματος δεν την κόμισε· η μεταφορά έγινε από τον Παν. Αρχ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Μελχισεδέκ Αμπελικάκη, Κληρικό της Ι.Μ.Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάνου.

Της Ι. Παρακλήσεως ακολούθησε επετειακή εκδήλωση, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, με αναφορά στους Νεομάρτυρες και τον άγιο Μελχισεδέκ, Επίσκοπο Κισάμου και Σελίνου. Η εκδήλωση, κατά την διάρκεια της οποίας έγινε υποδοχή λαβάρου της Κρητικής Επανάστασης (αντίγραφο σημαίας της Καγκελαρίας των Σφακίων) την οποία μετέφερε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ρόδο», διοργανώθηκε από την Ι. Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, την Περιφέρεια Κρήτης και τους 3 Δήμους της Μητροπολιτικής Περιφέρειας (Πλατανιά, Κισάμου και Καντάνου-Σελίνου).

Κύριος ομιλητής ο κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης, Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας, Συγγραφέας, Διδάσκων στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. Ο ομιλητής με λόγο μεστό, ουσιαστικό, απόλυτα κατανοητό, αναφέρθηκε στους Νεομάρτυρες, χαρακτηρίζοντας τους ως «την δόξα της Ανατολικής Εκκλησίας». Με ιδιαίτερη αναφορά στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη ως επίσης και σε πρόσωπα  Νεομαρτύρων πως το παράδειγμα τους έγινε «φως και άναψε την φλόγα της επανάστασης», όπως σημείωσε στον εμπνευσμένο λόγο του. Ακολούθως αναφέρθηκε εις το πρόσωπο του αγίου Εθνοϊερομάρτυρα Μελχισεδέκ, Επισκόπου Κισάμου και Σελίνου.

Χαιρετισμούς απεύθυναν οι συνδιοργανωτές, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο νόημα και την αξία των επετειακών αυτών εορτασμών.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος, με λόγους θερμούς χαιρέτισε και ευχαρίστησε τόσο τους συνδιοργανωτές, όσο και τον εκλεκτό ομιλητή, ως και όλους τους συντελεστές και παρευρισκομένους, τον Αρχ. Επίτροπο Ανατολικής Κισάμου Αιδ. Πρωτ. π. Ιωάννη Γουμενάκη, τους Ιερείς της περιοχής ως και τους Συλλόγους δια τις προσφορές των καρπών της γης. Τον Καθηγούμενο π. Ιερεμία δια την προσφορά της Εικόνας ως και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ρόδο», σημειώνοντας: «Προσκυνητές σήμερα σε αυτό τον τόπο, τον ιερό, τον άγιο που μαρτυρεί την ιστορία, τον πολιτισμό, την ταυτότητα μας, φωτίζοντας και σηματοδοτώντας το παρελθόν και το παρόν. Διερωτώμαι, άραγε και το μέλλον; Τέτοιου είδους  εορτασμοί αποκτούν νόημα και ουσία όταν αποτελούν νέο εγερτήριο θούριο, αφυπνίζουν συνειδήσεις και δεν εγκλωβίζονται σε στείρες επετειακές εκδηλώσεις. Εάν θρηνούμε και όντως θρηνούμε τις μέρες αυτές πάνω από τα αποκαΐδια της πύρινης λαίλαπας που έκαψε όχι μόνο τις περιουσίες, τον βιό, εκατοντάδων συνανθρώπων μας, αλλά τα όνειρα και τις ζωές τους, ας μην επιτρέψουμε, εξ΄ αιτίας του ωχαδερφισμού και της ραθυμίας μας, να θρηνήσουμε και πάνω από τα αποκαΐδια του πολιτισμού, της ιστορίας και της ταυτότητας μας», κατέληξε ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος, ευχόμενος «Καλή Παναγιά».

Ευθύνη συντονισμού της εκδήλωσης, με τρόπο άρτιο, είχε η κα Ζαχαρένια Σημαντηράκη, ειδική συνεργάτιδα των Ιστορικών Αρχείων της Ελλάδος. Ακολούθησε η διανομή των καρπών της γης ως και όσων η αγάπη των ανθρώπων του τόπου είχαν προσφέρει, τηρουμένων των μέτρων της περιόδου. Παρόντες Κληρικοί της Μητροπόλεως, οι Βουλευτές Χανίων κ.κ. Βολουδάκης Μανούσος και Διγαλάκης Βασίλειος, οι Δήμαρχοι της Περιοχής, Αντιεπριφερειάρχες, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων και πλήθος πιστών. Η Ι.Μητρόπολις προέβει εις την κοπή επετειακών αναμνηστικών ενθυμημάτων.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ