Δήμος Κισάμου ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Κίσαμος: 21 χρόνια από την πρωτοφανή πλημμύρα που έπληξε το Έλος

Χθες Τετάρτη συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από την μεγάλη πλημμύρα της 21ης Απριλίου 2000 που έπληξε το Έλος Κισάμου, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες.

Ας θυμηθούμε το χρονικό της καταστροφής…

Το πρωινό της Παρασκευής 21 Απριλίου 2000 τίποτα δεν έδειχνε αυτό που θα ακολουθούσε εκείνη την καταστροφική ημέρα.

Λίγο μετά τις 10 πμ ο ουρανός άρχισε να μαζεύει πυκνά σύννεφα που προξενούσαν εντύπωση για το πολύ σκούρο χρώμα τους, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν το έχουμε ξαναδεί.

Η καταστροφική καταιγίδα άρχισε λίγο αργότερα στην περιοχή του Αγίου Δικαίου με κατεύθυνση προς το Έλος, τα Περβόλια και το Μουστάκο.

Χωρίς να ρίχνει σταγόνα στην υπόλοιπη Κίσαμο εντελώς ξαφνικά οι κάτοικοι του Έλους βλέπουν τεράστιους όγκους νερού και βράχων να κατεβαίνουν από το χείμαρρο που πηγάζει απο τους πρόποδες του Αϊ Δίκιου και προσπαθούν να διασώσουν ότι μπορούν.

Οικίες και επιχειρήσεις πλημμυρίζουν κατά μήκος του “Τυφλού” ποταμού με τεράστιες ζημιές, ενώ κάποιοι κάτοικοι θα σωθούν την τελευταία στιγμή την ώρα που χείμαρροι θα παρασύρουν αυτοκίνητα και θα καταστρέψουν την οικοσκευή σε πολλά σπίτια.

Οι σταγόνες είχαν μέγεθος χαλικιού και το ύψος βροχής είναι πρωτόγνωρο για τα μέχρι τότε Ελληνικά δεδομένα της Ε.Μ.Υ.
Οι κάτοικοι με την βοήθεια του Δήμου, της Πυροσβεστικής και της Νομαρχίας Χανίων κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των ζημιών και του Αγροτικού – Επαρχιακού οδικού δικτύου που κράτησαν 4 περίπου μήνες.
Οι ζημιές ανήλθαν σε αρκετά εκατομμύρια δραχμές.
Ν. ΚΥΡΙΤΣΑΚΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Κ. ΕΛΟΥΣ




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ