ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης λόγω κορωνοϊού

Σκληρά δοκιμάζεται αυτή την περίοδο, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊου στην χώρα μας και ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης, ο οποίος εκπέμπει «σήμα κινδύνου», ζητώντας από την συντεταγμένη Πολιτεία την λήψη άμεσων μέτρων στήριξης, πριν να είναι αργά.

Όπως εξηγεί στο neakriti.gr το μέλος του Δ.Σ. του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου και μέλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Μανόλης Πατεράκης, ο κλάδος οδηγείτο σε συρρίκνωση και προ κορωνοιού εποχή, όμως σήμερα η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω…

Το Ρέθυμνο, όπως λέει, που είναι ο πρώτος Νομός πανελλαδικά στην αιγοπροβατοτροφία, περνά δύσκολες ώρες, καθώς οι παραγωγοί του προσπαθούν με «νύχια και με δόντια» να κρατηθούν «ζωντανοί».

Τα προηγούμενα 24ωρα μάλιστα, εστάλη -σύμφωνα με τον Μανόλη Πατεράκη- μία ακόμη επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο οποίος έχει συνεχείς διαβουλεύσεις με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Στην εν λόγω επιστολή (την οποία δημοσιεύουμε παρακάτω) περιγράφεται με μελανά χρώματα η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον πρωτογενή τομέα, δίδοντας βαρύτητα στις τιμές πώλησης των προϊόντων των παραγωγών, καθώς και στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Οι κτηνοτρόφοι μάλιστα, αυτό που ζητούν μεταξύ άλλων, ως άμεσο μέτρο στήριξης είναι να ενταχθούν και οι ίδιοι στους ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας), όπως έγινε και με τους αλιείς, προκειμένου να πάρουν το βοήθημα των 800 €.

Η επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη

Στην τελευταία επιστολή, που απέστειλε στις 23 Μαρτίου, η διοίκηση του Ελληνικού Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, αναφέρονται αναλυτικά τα παρακάτω:

«Κύριε Υπουργέ, είναι γνωστά σε εσάς τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι- πτηνοτρόφοι – μελισσοκόμοι της χώρας.

Με τη έλευση της πανδημίας τα προβλήματά μας επιτάθηκαν και έγιναν ασφυκτικά. •Δουλεύουμε 20 ώρες το 24/ωρο (τάισμα ζώων, άρμεγμα, φαρμακευτική αγωγή, γέννες, κ.α.)

  • Η αγορά αρνιών και κατσικιών έχει σχεδόν παγώσει και για όσα αμνοερίφια πωλούνται οι τιμές παραγωγού που ζητούνται είναι εξευτελιστικές (3,50-4 €/κιλό σφάγιο, έναντι 5,80-6,20 €/κιλό σφάγιο που πουλήθηκαν τα Χριστούγεννα).
  • Σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι σε εκμεταλλεύσεις μας φεύγουν και συνάδελφοί μας έχουν νοσήσει από τον ιό.
  • Οι πληρωμές γάλακτος φρενάρουν και οι πληρωμές επιταγών μεταφέρονται ακόμη και ένα χρόνο μετά.

“Χρειαζόμαστε βοήθεια” Είμαστε στην πρώτη γραμμή για την παραγωγή των πολύτιμων προϊόντων για το λαό μας.

Ζητάμε, ως ένα πρώτο άμεσο μέτρο στήριξης, πέραν αυτών που έχουμε ζητήσει, να ενταχθούν στους ΚΑΔ βοήθειας της καταβολής των 800 € και οι κτηνοτρόφοι, όπως εντάχθηκαν και οι αλιείς και συγκεκριμένα:

Οι αιγοπροβατοτρόφοι που παρέδωσαν και παραδίδουν γάλα και κρέας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ( 60.000 περίπου), οι αγελαδοτρόφοι (3.000 περίπου), οι χοιροτρόφοι (2.000 περίπου), οι βοοτρόφοι (5.000 περίπου) οι πτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι.

Επίσης να ενταχθούν σαν δικαιούχοι των 800€ και οι παραγωγοί που έχουν καθετοποιήσει την παραγωγή τους. Είμαστε σίγουροι ότι θα δείτε θετικά το αίτημά μας γιατί πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο και αναγκαίο».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ