Εκδρομές - Ταξίδια

Όλυμπος: Απόδραση στα χωριά του βουνού των θεών

Όλυμπος, ένα βουνό μυθικό, επιβλητικό και μυστηριώδες. Είναι το ψηλότερο της Ελλάδας, ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της χώρας, Διατηρητέο Οικοσύστημα της UNESCO και κατοικία των δώδεκα θεών. Το εντυπωσιακό υψόμετρο (2.918 μ.) και η μυθική γοητεία του το καθιστούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου.

Το βουνό των θεών αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πεζοπόρους, ορειβάτες και αναρριχητές που θέλουν να απολαύσουν την περιπλάνηση στις πλαγιές του και να κατακτήσουν τις κορυφές του, αλλά και για τους λάτρεις των ορεινών αποδράσεων σε γραφικά χωριά μέσα στη φύση.

Άλλα ήσυχα και ξεχασμένα στο χρόνο και άλλα πιο ζωντανά και τουριστικά αναπτυγμένα, τα χωριά του Ολύμπου προσφέρουν το ιδανικό σκηνικό για αναζωογονητικές αποδράσεις όλες τις εποχές.

 

Λιτόχωρο

Κλασική βάση για εξερεύνηση του Ολύμπου αποτελεί το Λιτόχωρο, στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς του. Είναι ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου αφού συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Από την κεντρική πλατεία ξεκινά ο λαβύρινθος με τα στενά δρομάκια, ενώ στην κορυφή του οικισμού βρίσκεται το παλιό χωριό. Σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, νεοκλασικά καπετανόσπιτα, μικρές συνοικιακές πλατείες, πέτρινες βρύσες και εκκλησίες συνθέτουν την εικόνα των οικισμών. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το φαράγγι του ποταμού Ενιπέα με τους περίφημους καταρράκτες, μέσα από μία εντυπωσιακή διαδρομή με αφετηρία τους Μύλους.

Παλαιός Παντελεήμονας

Πανέμορφος οικισμός στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, πνιγμένος σε καστανιές, κουμαριές, οξιές και πλατάνια και με μοναδική θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας, ο Παλαιός Παντελεήμονας σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα. Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950. Τη δεκαετία του 1980, όμως, αναπαλαιώθηκε και το χωριό άρχισε να παίρνει και πάλι ζωή. Περίπου 100 χλμ. θα χρειαστεί να διανύσετε από τη Θεσσαλονίκη για να περπατήσετε στα καλντερίμια του, ανάμεσα στα όμορφα πέτρινα σπίτια. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που έδωσε στο χωριό το όνομά του και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο.

Άνω Σκοτίνα

Επτά χιλιόμετρα μακριά από τον Άγιο Παντελεήμονα, βρίσκεται ή Άνω ή Παλαιά Σκοτίνα, χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων. Ο εγκαταλελειμμένος αυτός οικισμός τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθιση και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες, όλες τις εποχές του χρόνου. Μέρος του χωριού έχει ανακατασκευαστεί με την επιμέλεια της πολιτείας και ιδιωτών. Στην Άνω Σκοτίνα θα δείτε πετρόχτιστα σπίτια του 17ου-18ου αιώνα και δύο αξιόλογους ναούς: την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (14ου αιώνας) με το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1862).

Παλαιοί Πόροι

Ανηφορίζοντας από τον κόμβο του Πλαταμώνα, μέσα από καταπράσινη διαδρομή, θα συναντήσετε τον παραδοσιακό οικισμό των Παλαιών Πόρων. Το χωριό είναι πνιγμένο στο πράσινο και έχει ένα ιδιαίτερο, γραφικό χρώμα με πέτρινα σπίτια που χρονολογούνται στον 18ο και 19ο αιώνα, λιθόστρωτα καλντερίμια, μια ωραία πλακόστρωτη πλατεία με ταβέρνα κι έναν πελώριο πλάτανο και υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό. Πάνω από τον οικισμό υπάρχει ένα υπέροχο δάσος με δύο πολύ όμορφα εκκλησάκια, τους Αγίους Αποστόλους και την Ζωοδόχο Πηγή.

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Αρχαιολογικός Χώρος Δίου

Στους πρόποδες του βουνού των θεών, 5 χλμ. από τις ακτές της Πιερίας, βρίσκεται ο φημισμένος αρχαιολογικός χώρος του Δίου. Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Τα ευρήματα των ανασκαφών αποκάλυψαν μια μεγάλης έκτασης οχυρωμένη αρχαία πόλη, ιερούς ναούς, θέατρα, στάδιο και νεκροταφεία, που τεκμηριώνουν την κατοίκηση της περιοχής για περισσότερα από 1.000 χρόνια (από τον 5ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ.). Εντυπωσιακό είναι το αρχαιολογικό πάρκο, μέσα σε ένα δάσος με δέντρα και τρεχούμενα νερά. Υπάρχει έξοδος στην Εθνική οδό προς Δίον αλλά αν έρχεστε από νότια μπορείτε να πάτε και μέσω Λιτόχωρου.

Κάστρο Πλαταμώνα

Σε στρατηγική θέση, που ελέγχει τη διάβαση της κοιλάδας των Τεμπών και τον δρόμο Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Νότιας Ελλάδας, νοτιοανατολικά του βουνού των Θεών, το κάστρο του Πλαταμώνα χρονολογείται από τη Φραγκοκρατία και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη σημερινή ομώνυμη πόλη. Είναι ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας με τον επιβλητικό κεντρικό πύργο του, που δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό. Ανεβείτε στις επάλξεις για να απολαύσετε την υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό κόλπο.

Ορειβατικές διαδρομές

Οι ορειβατικές διαδρομές στο βουνό είναι πολλές, με πιο δημοφιλή αυτήν που ξεκινά από το Λιτόχωρο και οδηγεί στη θέση Πριόνια, μέσω του φαραγγιού του Ενιπέα. Αν θέλετε να συνεχίσετε, λίγα χιλιόμετρα πριν από τα Πριόνια (στη θέση Γκορτσιά), ξεκινά η διαδρομή για το Οροπέδιο των Μουσών (2.600 μ.) όπου υπάρχουν δύο καταφύγια («Γιώσος Αποστολίδης» και «Χρήστος Κάκαλος») και από εκεί για τις ψηλότερες κορυφές του βουνού. Η εικόνα του εντυπωσιακού «θρόνου του Δία», κάτω από την κορυφή Στεφάνι, θα σας μείνει αξέχαστη. Αν είστε αρχάριοι, θα πρέπει να περιοριστείτε στους θερινούς μήνες, όταν λειτουργούν και τα καταφύγια. Οι καλοκαιρινές αναβάσεις αρχίζουν συνήθως από τις αρχές Ιουνίου και τελειώνουν τον Οκτώβρη.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ