ΕΛΛΑΔΑ

22 χρόνια από την αεροπορική τραγωδία με το πρωθυπουργικό Falcon

Συμπληρώνονται σήμερα 22 χρόνια από το δυστύχημα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος Φάλκον, που συγκλόνισε τότε την Ελλάδα και την Κύπρο, αφού επτά άτομα έχασαν την ζωή τους, ανάμεσά τους και ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης.

Το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου του 1999, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τύπου Falcon μετέφερε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και άλλα 12 άτομα στη Ρουμανία. Είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την Αθήνα και κατευθυνόταν προς το Βουκουρέστι προκειμένου ο υπουργός να συμμετάσχει στη Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.

Ξαφνικά έπεσε σε μεγάλο κενό αέρος και ξεκίνησε μια ανεξέλεγκτη καθοδική πορεία. Όσοι δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους «κλυδωνίζονταν ως εάν να βρίσκονταν εντός αναδευτήρα, προσέκρουσαν στην οροφή, στα τοιχώματα, στο δάπεδο και στην επίπλωση του αεροσκάφους», όπως αναφέρεται σε απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία επιδικάστηκε αποζημίωση σε συγγενή ενός εκ των θυμάτων.

Το Φάλκον εξετάζεται από ειδικούς στο αεροδρόμιο του Βουλουρεστίου @Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi

Τελικά το αεροσκάφος σταθεροποιήθηκε στα 3.000 πόδια από το έδαφος, έχοντας χάσει 12.000 πόδια ύψος. Λίγα λεπτά αργότερα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Οτοπένι του Βουκουρεστίου. Εξωτερικά όλα φαίνονταν μια χαρά. Τίποτα δεν μαρτυρούσε την τραγωδία που είχε συμβεί μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους…

 

Τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας

 

Στο δυστύχημα επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους: ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο 23χρονος γιος του Νικόλας, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος, ο αστυνομικός της προσωπικής ασφάλειας του υπουργού Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ