ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Kρήτη: Τουρισμός: Ξεκίνησε και επίσημα η σεζόν – Μια ολόκληρη… πόλη μέσα σε ένα διήμερο έφτασε στο Ηράκλειο

Πανηγυρικά ξεκίνησε και επίσημα πλέον στις 20 Απριλίου η τουριστική σεζόν στην Κρήτη, καθώς μόνο το σαββατοκύριακο στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου έφτασε μια ολόκληρη πόλη 20.000 ατόμων!

Με τα μεγάλα ξενοδοχεία να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, η φετινή σεζόν, όπως όλα δείχνουν, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την Κρήτη, κάτι που αποτυπώνεται καθημερινά στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 6 εκατομμύρια επισκέπτες όλη τη σεζόν. Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Ολλανδοί, Βέλγοι, Σκανδιναβοί και Πολωνοί βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των κρατήσεων για διακοπές στην Κρήτη. Αφίξεις αναμένονται όμως και από τη Ρωσία, με πτήσεις μέσω Τουρκίας. Όπως επίσης από την Ουκρανία και τη Ρουμανία. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζεται επίσης από το Κόσοβο και τα Αραβικά Εμιράτα.
Την εξαιρετικά πολύ καλή πορεία του τουρισμού αποδεικνύουν και τα στοιχεία που κάνουν λόγο για 150.000 αφίξεις μέχρι τέλος Απριλίου στο νησί μας, την Κρήτη, δίνοντας έτσι το μήνυμα για μια ακόμα καλύτερη τουριστική σεζόν που, εκτός απροόπτου, μπορεί να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ!

Οι πρώτες μαζικές αφίξεις είναι γεγονός, με περίπου 13.000 επιβάτες να φτάνουν μόνο χθες Κυριακή στο Ηράκλειο. Συγκεκριμένα, πάνω από 150 ήταν οι αφίξεις αεροσκαφών στο Ηράκλειο το τελευταίο 48ωρο και πάνω από 300 οι αναχωρήσεις και αφίξεις συνολικά, με τους επισκέπτες να συρρέουν κατά χιλιάδες και το ταξίδι τους να κυλά ομαλά και ευχάριστα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο χθες Κυριακή 14 ήταν οι αφίξεις από γαλλικά αεροδρόμια, ενώ υπήρχαν και πάνω από πέντε πτήσεις από το εμπόλεμο Ισραήλ. Χιλιάδες είναι παράλληλα οι αφίξεις κυρίως από σκανδιναβικές χώρες και στο αεροδρόμιο “Ιωάννης Δασκαλογιάννης” των Χανίων.
Το πρώιμο καλοκαίρι στην Κρήτη, ωστόσο, φαίνεται να αυξάνει ακόμα περισσότερο τη ζήτηση για το νησί, καθώς μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία, αναμένονται πάνω από 60.000 αφίξεις μόνο στο Ηράκλειο!

«Μέχρι τέλος Απριλίου, αναμένεται η άφιξη 150.000 κόσμου στο νησί μας! Μέχρι τώρα και συγκεκριμένα τις 20 πρώτες ημέρες του Απρίλη, είχαμε περίπου 70.000 επισκέπτες. Σε αυτές, αν προσθέσουμε και τις 16.000 αφίξεις που είχαμε μέσα στον Μάρτιο, όλα δείχνουν ότι ο τουρισμός στην Κρήτη πάει μέχρι αυτή τη στιγμή πάρα πολύ καλά!

Η σεζόν ουσιαστικά ξεκίνησε στις 20 Απριλίου. Τα ξενοδοχεία ανοίγουν κανονικά το ένα μετά το άλλο καθημερινά. Μέχρι αρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει τις πύλες τους όλα», τόνισε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη μέχρι στιγμής πορεία του τουρισμού στην Κρήτη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, προσθέτοντας πως «έχουμε μια κανονική ροή. Οι πτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία, αγγίζουν τα 100 τσάρτερ την ημέρα».

Οι εκτιμήσεις για την τουριστική σεζόν 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, για φέτος το καλοκαίρι αναμένεται συνολικά και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά σε παγκόσμιο επίπεδο μια ραγδαία αύξηση στις αφίξεις σε σχέση με την περυσινή σεζόν. Αυτό δείχνουν οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις από τις κρατήσεις, ενώ ενδεικτικό του αυξημένου ενδιαφέροντος των ξένων που επιλέγουν τη χώρα μας και ειδικά την Κρήτη για τις διακοπές τους – πολλοί δε από αυτούς για πολλοστή φορά, έχοντας λατρέψει το νησί – είναι η παρουσία των τουριστών που από πολύ νωρίς, λόγω και του καθολικού Πάσχα, άρχισαν να καταφτάνουν από τον Μάρτιο στην Κρήτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον προηγούμενο μήνα περίπου 20.000 κόσμος από τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Πολωνία επισκέφτηκε την Κρήτη, με αφορμή το καθολικό Πάσχα. Πολλοί μάλιστα από αυτούς παρέμειναν κατά μέσο όρο 7-8 μέρες σε κάποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα, έχοντας έτσι την ευκαιρία να επισκεφτούν τα μνημεία, τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα φαράγγια, τις θάλασσές μας, τις αγορές αλλά και τις ομορφιές απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού μας. Φέτος αναμένεται μια αύξηση έως και 10% σε αφίξεις από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Παράλληλα, άνω του 20% θα είναι η αύξηση επισκεπτών από Πολωνία και από το Ισραήλ, ενώ σημαντικές είναι και οι κρατήσεις που σημειώνονται από τη Ρωσία.

Στις αισιόδοξες εκτιμήσεις του για τη νέα τουριστική σεζόν, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, αναφέρει τα εξής: «Οι κρατήσεις κυμαίνονται σε εξαιρετικά επίπεδα και αναμένεται να ξεπεράσουν τα περυσινά. Πρώτη στις αφίξεις είναι η Γερμανία, που κινείται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Έπεται η Αγγλία, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Τρίτη ακολουθεί η Γαλλία. Επίσης, όλο και περισσότεροι Πολωνοί ταξιδεύουν με προορισμό την Κρήτη, καθώς επίσης Σκανδιναβοί και Βέλγοι. Οι Ρώσοι, ωστόσο, που θα έρθουν φέτος μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και στην Κρήτη θα είναι κατά πολύ μειωμένοι σε σχέση με άλλες χρονιές. Ουκρανοί τώρα αναμένεται να έρθουν μέσω Μολδαβίας, ενώ μια νέα αγορά που διαφαίνεται να πηγαίνει καλά είναι αυτή της Ρουμανίας.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για απευθείας πτήσεις, πάντως, έχει εκδηλωθεί από Κόσοβο και από Αραβικά Εμιράτα για απευθείας πτήση από Ιορδανία και Αίγυπτο προς Ηράκλειο. Γεγονός είναι ότι καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον από τα πρακτορεία και αισιοδοξούμε πως το 2027, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, οι προσπάθειες αυτές θα επιτευχθούν. Τέλος, εκτίμησή μου είναι ότι, αν δεν έχουμε απρόοπτους παράγοντες, η επισκεψιμότητα θα αγγίζει τα 6 εκατομμύρια αφίξεις σε όλο το νησί το 2024», με όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό να περιμένουν πώς και πώς τα θετικά αυτά αποτελέσματα.

Κοσμοπλημμύρα και το Πάσχα 

Κοσμοσυρροή βέβαια αναμένεται και για τις ημέρες του Πάσχα, όπου ήδη η πληρότητα των ξενοδοχείων αναμένεται να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μία ανάσα από το ελληνικό Πάσχα και ήδη είναι αυξημένη η ζήτηση και στις πτήσεις εσωτερικού, με πολλούς Έλληνες να επιλέγουν την Κρήτη για τις πασχαλινές τους διακοπές.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ