Δήμος Κισάμου

Κίσαμος: Την Κυριακή 28 Απριλίου ο επετειακός “Λαφονήσιος Δρόμος”

Ο Δήμος Κισάμου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,  ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πλοκαμιανών Κισάμου, η Ομάδα Δρομέων Υγείας Κισάμου, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Χανίων, διοργανώνουν για άλλη μια χρονιά τον Ιστορικό αγώνα τρεξίματος με την ονομασία  επετειακός «Λαφονήσιος Δρόμος» αφιερωμένος στα θύματα της Σφαγής του Λαφονησιού το 1824 (200 χρόνια μετά).

Ο επετειακός Λαφονήσιος Δρόμος 2024 επιστρέφει στην φυσική του εποχή και πραγματοποιείται με αφορμή τα 200 Χρόνια από την Σφαγή του Λαφονησιού του Πάσχα 1824 (24/4/1824) και θα περιλαμβάνει 3 ιστορικές διαδρομές με ισχυρούς συμβολισμούς.

*Την διαδρομή Κεραμωτή – Λαφονήσι των 18,4Χλμ. (Εκκίνηση από το Ξωτικόσπηλιο, παραλία Κεραμωτής  σημείο σφαγής 22-4-1824) Τερματισμός Λαφονήσι, Μνημείο Σφραγισθέντων. Η διαδρομή αυτή ενώνει τα 2 σημεία όπου μαρτύρησαν οι πρόγονοι μας.

*Την διαδρομή Χρυσοσκαλίτισσα – Λαφονήσι των 6,0 Χλμ.  τρέξιμο ή δυναμικό βάδισμα ,  Τερματισμός Λαφονήσι, Μνημείο Σφραγισθέντων.

*Περιπατητική – περιηγητική διαδρομή των 4 Χλμ. που θα ξεκινήσει από το μνημείο σφραγισθέντων παραλία με πέρασμα στο νησί  Λαφονήσι  έως το σημείο σφαγής, Τουρκάυλακο (νησί Λαφονήσι ) και επιστροφή στο σημείο εκκίνησης.

Ακολουθούν λεπτομέρειες & κανονισμοί για την διεξαγωγή επετειακού  Λαφονησιού Δρόμου 2024

1. ΤΥΠΟΣ ΑΓΩΝΑ : Αγώνας Δρόμου που περιλαμβάνει 2 αγωνιστικές  διαδρομές οι οποίες διέρχονται από δημόσια ασφαλτοστρωμένη επαρχιακή οδό με εξαίρεση τα πρώτα 500 μέτρα της διαδρομής των 18,4Χλμ και τα τελευταία 800μ και των 2 διαδρομών. Και οι 2 διαδρομές διέρχονται από τις παλιές γειτονίες της Χρυσοσκαλίτισσας.

2. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ : Ο επετειακός Λαφονήσιος Δρόμος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 (Κυριακή των Βαΐων)

3. ΩΡΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 18,4Χλμ: ΚΕΡΑΜΩΤΗ – ΛΙΒΑΔΙΑ – ΣΤΟΜΙΟ – ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑ – ΛΑΦΟΝΗΣΙ 10:30 π.μ.

Για τον αγώνα των 18,4 Χλμ. (±290μ υψομετρικά) θα υπάρχει χρονικό όριο τερματισμού 3:00 ωρών  (έγκυρες χρονομετρήσεις έως τις 13:30μ.μ.) ενώ θα υπάρχει και ενδιάμεσο σημείο χρονομέτρησης όπου θα είναι υποχρεωτικό να περάσουν όλοι οι συμμετέχοντες.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6,0Χλμ: ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΑ – ΛΑΦΟΝΗΣΙ | 11:00 π.μ.

Χρονικό όριο τερματισμού 1,30 ώρα (έγκυρες χρονομετρήσεις έως τις 12:30 μ.μ.).

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ – ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4,0Χλμ: ΜΝΗΜΕΙΟ  ΛΑΦΟΝΗΣΙ – ΝΗΣΙ  ΛΑΦΟΝΗΣΙ (ΤΟΥΡΚΑΥΛΑΚΟ  ΣΗΜΕΊΟ ΣΦΑΓΗΣ ) – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ | 14:30 μ.μ.  

 4. ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ & ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ:

*ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ: Διασταύρωση Χρυσοσκαλίτισσας για παραλαβή πακέτου: https://bit.ly/chrysoskalitissa2024

Γραμματεία ανοικτή 8:00 π.μ. έως 9:00 π.μ. για τον αγώνα των 18,4χιλ

Γραμματεία ανοικτή 9:00 π.μ. έως 10:30 π.μ. για τον αγώνα των 6,0 χιλ.

Θα υπάρχουν ΔΩΡΕΑΝ μετακινήσεις των αθλητών του αγώνα των 18,4χλμ από το σημείο Συνάντησης στην Χρυσοσκαλίτισσα προς το Ξωτικόσπηλιο με λεωφορείο ,1η αναχώρηση με λεωφορείο αυστηρά στις 8:45 π.μ. & τελευταία αναχώρηση στις 9:30 π.μ.)

Σημείο τερματισμού και για τους 2 Αγώνες είναι το μνημείο στην παραλία Λαφονήσι.

Αυτοκίνητα σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν πρόσβαση στο σημείο τερματισμού στην παραλία του Λαφονησιού στο Μνημείο, εκτός από οχήματα διοργάνωσης που θα φέρουν ειδική σήμανση.

Θα υπάρχουν μετακινήσεις επίσης με λεωφορείο μετά τους τερματισμούς από το σημείο στάθμευσης στο Λαφονήσι (Σούπερ Μάρκετ Σχοινοπλοκάκης) προς το σημείο συνάντησης στην Χρυσοσκαλίτισσα από τις 14:30 μ.μ.

5. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ): Για την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ 6 Χλμ. δικαίωμα συμμέτοχης έχουν ενήλικοι και ανήλικοι από 12ετών και άνω, ενώ για την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ 18,4 Χλμ. μπορούν να συμμετάσχουν ανήλικοι και ενήλικες από 16 ετών και άνω. Συνιστάται στους συμμετέχοντες να είναι καλά στην υγεία τους και αναλαμβάνουν προσωπικά την ευθύνη του απαραίτητου ιατρικού ελέγχου, πριν τον αγώνα και υποχρεούται να αποδεχτούν τους ορούς συμμέτοχης κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής εγγραφής. Θα μπορούν να συμμετέχουν και άτομα ΑΜΕΑ στην διαδρομή των 6χιλ.

6. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Εγγραφές και πληρωμές θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά (σύνδεσμος ΕΔΩ: https://atpro.gr/lafonisios-dromos/ ) και θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα 22 Απριλίου στις 21:00.  Για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη η εγγραφή θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά και η πληρωμή (πληρωμή με κάρτα ηλεκτρονικά) κατά την δήλωση σας στον παραπάνω σύνδεσμο ή να πραγματοποιηθεί κατάθεση σε λογαριασμό ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΑΝΙΩΝ GR 77 0690 0010 0000 0020 6046 001 , τυχόν έξοδα πληρωμής επιβαρύνουν τον καταθέτη (Υποχρεωτικά αναγράφεται στην αιτιολογία κατάθεσης  Ονοματεπώνυμο Λαφονήσιος 18,4 χλμ. ή Λαφονήσιος 6 χλμ.) ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.

7. ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ:

Για την διαδρομή των 18,4χιλ. έξτρα επετειακό πακέτο είναι στα 24 € και περιλαμβάνει:

  • Φάκελο με τον αριθμό συμμετοχής με το όνομα σας με 4 παραμάνες, chip χρονομέτρησης
  • Τσάντα επετειακή πολλαπλών χρήσεων
  • Τεχνικό επετειακό μπλουζάκι Pro-Fit extreme T-Shirt by anthrax
  • Αναμνηστικό επετειακό Μετάλλιο συμμετοχής
  • Υδροδοσία σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής και κέρασμα στον τερματισμό.
  • Υγειονομική κάλυψη
  • Φύλαξη προσωπικών αντικειμένων
  • Φωτογραφικό υλικό (όχι απαραίτητα προσωπικές φωτογραφίες)

Για την διαδρομή των 6.0Χλμ. πλήρες επετειακό πακέτο είναι στα 15 € και περιλαμβάνει:                             

  • Φάκελο με τον αριθμό συμμετοχής με 4 παραμάνες, chip χρονομέτρησης
  • Τσάντα επετειακή πολλαπλών χρήσεων
  • Τεχνικό Επετειακό μπλουζάκι
  • Αναμνηστικό επετειακό Μετάλλιο Συμμετοχής
  • Υδροδοσία σε συγκεκριμένο σημείο της διαδρομής και κέρασμα στον τερματισμό.
  • Υγειονομική κάλυψη
  • Φύλαξη προσωπικών αντικειμένων
  • Φωτογραφικό υλικό (όχι απαραίτητα προσωπικές φωτογραφίες )

Επιστροφή χρημάτων δεν γίνεται για οποιονδήποτε λόγο. Να σημειωθεί ότι η διοργάνωση δεν έχει καμία υποχρέωση και καμία ευθύνη για όποιον δεν έχει κάνει εγγραφή και προσέλθει στον αγώνα.

8. ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΑΚΕΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Παραλαβή των πακέτων συμμέτοχης θα μπορεί να γίνει .

*Για όσους διαμένουν στα Χανιά την Παρασκευή 26 Απριλίου  2023 και ώρες 18:30-20:30 από το Αθλητικό Κέντρο Χαρωδιάς, Περιβόλια Χανίων https://bit.ly/xarwdia

*ΣΑΒΒΑΤΟ 27 Απριλίου 2024 12:00 με 14:00 στην ΚΙΣΑΜΟ (Δημαρχείο Κισάμου) και έπειτα ώρες 19:00-20:00 στην ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑ  για όσους διαμένουν στην περιοχή.

9. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ: Μπορείτε να φθάσετε στην Χρυσοσκαλίτισσα με το όχημα σας ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Κίσαμος – Έλος – Χρυσοσκαλίτισσα – 34Χλμ από Κίσαμο, 64Χλμ. από Χανιά. ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ  ΑΠΌ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΙΣΑΜΟ  ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΑ 5€ €  . Όσοι θέλουν να μετακινηθούν με λεωφορείο θα πρέπει  να το δηλώσουν κατά την ηλεκτρονική δήλωση του αγώνα. Το δρομολόγιο θα ξεκινήσει από τα ΧΑΝΙΑ (ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ) στις 7:00π.μ.ακριβώς, και στις 7:40π.μ. από την ΚΙΣΑΜΟ (ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ) και αναμένεται άφιξη στην Χρυσοσκαλίτισσα στις 8:20 π.μ. Αναχώρηση από ΛΑΦΟΝΗΣΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  στις 17:30μ.μ. σε Κίσαμο και Χανιά αντίστοιχα. Η πληρωμή του αντίτιμου των 5€ για την μετακίνηση θα πληρωθεί επιτόπου εντός του λεωφορείου από άτομο της διοργάνωσης. Το δρομολόγιο ΔΕΝ θα έχει ενδιάμεσες στάσεις και οι ώρες αναχώρησης θα τηρηθούν αυστηρά.  Στις 17:30 το δρομολόγιο επιστροφής.

10. ΠΡΟΣΩΠΙΚA ΕΙΔH : Στο σημείο της γραμματείας θα υπάρχει αυτοκίνητο  για φύλαξη προσωπικών αντικειμένων  των αθλητών, το οποίο μετά την έναρξη του αγώνα θα μεταβεί στον τερματισμό και θα μπορούν να τα παραλάβουν.

 11. ΣΗΜΑΝΣΗ & ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Η διοργάνωση θα έχει μεριμνήσει για την επαρκή σηματοδότηση της διαδρομής που θα υποδεικνύει την σωστή πορεία του κάθε δρομέα ενώ θα υπάρχουν και εθελοντές όπου θα καθοδηγούν προς την σωστή πορεία. Επίσης θα υπάρχει χιλιομετρική σήμανση αντίστροφης μέτρησης, από τα λιβάδια αφού το κομμάτι της διαδρομής  Χρυσοσκαλίτισσα – Λαφονήσι είναι κοινό και για τους 2 αγώνες.

Θα υπάρχουν επαρκή σημεία τροφοδοσίας με νερό στις εκκινήσεις στον τερματισμό και σε ενδιάμεσα σημεία (1 ενδιάμεσο σημείο υδροδοσίας στα 6Χλμ και  5 ενδιάμεσα ενισχυμένα σημεία υδροδοσίας στα 18,4Χλμ.). Στους σταθμούς υδροδοσίας θα δίνονται ποτήρια με νερό όπου μπορείτε να καταναλώνετε επιτόπου και να τα απορρίπτετε σε κάδο ή σακούλες εντός των ορίων του σταθμού υδροδοσίας.  Τονίζουμε ότι δεν θα δίνονται πλαστικά μπουκάλια για την αποφυγή ρύπανσης της περιοχής με πλαστικά. Είναι στην ατομική ευθύνη του κάθε αθλητή ο προγραμματισμός της υδροδοσίας του πέραν την προβλεπόμενης από την διοργάνωση. Παρακαλούμε να σεβαστείτε το φυσικό περιβάλλον. Στο τερματισμό θα υπάρχουν μπανάνες όπως και διάφορα προϊόντα για αναπλήρωση ενέργειας.

12. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ & ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ:Οι απονομές θα πραγματοποιηθούν στις 13:30 μ.μ.

Για τον αγώνα των 6 Χλμ.:

  • Γενική Ανδρών – Γυναικών (επετειακό Δώρο)
  • Αγόρια – Κορίτσια έως 18 ετών
  • ΑΜΕΑ

Για τον αγώνα των 18,4 Χλμ.

  • Γενική Ανδρών-Γυναικών ( επετειακό Δώρο )
  • Ανδρών – Γυναικών 16 έως 39 ετών
  • Ανδρών – Γυναικών 40 έως 49 ετών
  • Ανδρών – 50 έως 59 ετών
  • Γυναικών 50+
  • Ανδρών 60+

Στις επιμέρους ηλικιακές κατηγορίες θα υπάρχει βράβευση εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 3 άτομα στην κατηγορία. Οι νικητές των γενικών κατηγοριών ΔΕΝ θα βραβευτούν στις επιμέρους ηλικιακές.

13. ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ: Σε περιπτώσεις όπου συμμετέχοντας πετάξει οποιοδήποτε απόρριμμα στο περιβάλλον θα επισύρει ποινή αποκλεισμού. Επίσης απαγορεύεται και επισύρει αποκλεισμό το κόψιμο της διαδρομής και θα υπάρχουν σημεία ελέγχου για να αποφευχθεί η συντόμευση ή κονταρίδα. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε χρήση τεχνικού μέσου από τους συμμετέχοντες στην διαδρομή (ποδήλατο, μηχανάκι, πατίνι). όπως και οποιαδήποτε αντιαθλητική συμπεριφορά (σπρώξιμο, βιαιοπραγία, ρατσισμός, κλπ.)..

14. ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Σε οποιαδήποτε περίπτωση που αναβληθεί ο αγώνας θα υπάρχει νεότερη ανακοίνωση με νέα ημερομηνία.

15. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ – ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Οι διοργανωτές θα έχουν συμβάλει τα μέγιστα στο να πραγματοποιηθεί ένας ασφαλής αγώνας

16. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Η Διοργάνωση διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογράφισης και κινηματογράφησης του αγώνα, που πραγματοποιείται από συνεργάτες & εθελοντές. Κάθε αθλητής του οποίου γίνεται δεκτή η αίτηση συμμετοχής, αποδέχεται αυτόματα το συγκεκριμένο όρο, γνωρίζοντας ότι ενδέχεται να εμφανιστεί το πρόσωπό του σε φωτογραφίες ή βίντεο, χωρίς να του ζητηθεί η άδεια και χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει κάποια αποζημίωση από τυχόν δημοσίευση υλικού του αγώνα.

Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν τους κανόνες ή την διαδρομή χωρίς προειδοποίηση, αν αυτό κριθεί αναγκαίο . Επίσης για ότι δεν προβλέπεται στην προκήρυξη διοργάνωση θα εκδώσει νέα ενημέρωση – ανακοίνωση ή θα αποφασίζει επιτόπου.

Από την οργανωτική ομάδα του Λαφονήσιου Δρόμου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ: https://lafonisiosdromos.gr/

Βρείτε τον  “ΛΑΦΟΝΗΣΙΟ ΔΡΟΜΟ” στο Facebook: https://www.facebook.com/lafonisiosdromos

Πληροφορίες:

Πλοκαμάκης Εμμανουήλ: 6973761676

Παπαδημητράκης Μενέλαος: 6976517472

Κολοκοτρώνης Δήμος: 6974228787

Emails:

lafonisiosdromos@gmail.com

odykissamou@gmail.com




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ