ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Το ακριβότερο ελαιόλαδο της χώρας έχει η Κρήτη – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές παραγωγών

Το ελαιόλαδο παραμένει ένας ισχυρός πονοκέφαλος για τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας. Οι τιμές ανεβαίνουν διαρκώς και οι εκτιμήσεις που κάνουν παραγωγοί στην Κρήτη για το μέλλον, μόνο ευχάριστες δεν είναι…

Η Κρήτη παίρνει τη σκυτάλη από τη Λακωνία, καθώς όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία έχει το ακριβότερο ελαιόλαδο της χώρας. Οι παραγωγοί συνεχίζουν να ανεβάζουν τις τιμές, αφού όπως λένε δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, τα σούπερ μάρκετ πληρώνουν περισσότερα και αδυνατούν να τις συγκρατήσουν, με τον τελικό λογαριασμό να φτάνει στους καταναλωτές. Το ξέφρενο ράλι ανόδου στις τιμές, δείχνει να μην έχει τέλος, τη φετινή σεζόν.

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν στο newsit.gr πως ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα.

Πιο αναλυτικά, σε τιμές ρεκόρ φαίνεται πως θα διατεθούν οι ποσότητες ελαιολάδου που έχουν απομείνει στα ελαιοτριβεια της Κρήτης με την τιμή παραγωγού να φλερτάρει πλέον με τα 10 ευρώ το κιλό. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ οι μέγιστες τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα ελαιοτριβεία της Κρήτης, διαμορφώθηκαν στα 9,50 ευρώ το κιλό στις 24 Ιανουαρίου, με τις ελάχιστες τιμές να σημειώνουν άνοδο από τα 8,60 στα 8,70 ευρώ το κιλό.

ελαιολαδο τιμές

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης στη Λακωνία, συμφώνησε για πώληση στα 9,364 ευρώ/λίτρο. Η τιμή αυτή, αφορούσε ένα βυτίο (περίπου 20 τόνοι) έξτρα παρθένου ελαιολάδου που κατέληξε σε χέρια Ιταλών αλλά και μεγάλης ελληνικής εταιρείας που είτε το εξάγει, είτε το συσκευάζει και το πουλάει σε ελληνικά σούπερ μάρκετ.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση 2 βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, σε ιταλική εταιρεία, στην τιμή των 9,05 ευρώ το κιλό, ενώ στα τέλη του Νοεμβρίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη έκλεισε συμφωνία για ένα βυτίο (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, εσοδείας 2023-24και οξύτητας 0,4 προς 8,80 ευρώ/κιλό.

Όπως έχουν τονίσει παραγωγοί, αναγκάζονται φέτος να παίρνουν για την ελαιοκομιδή ακόμα και ανειδίκευτους εργάτες, που ωστόσο ξέρουν και ζητούν μεροκάματα που αντιστοιχούν σε έμπειρους.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ