ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

10+1 Συμβουλές για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές

1. Μην ξεκινάμε, με την εικόνα ενός διαφημιστικού μηνύματος, στο μυαλό μας. Η ωραιοποιημένη εικόνα της τηλεόρασης είναι βέβαιο ότι διαφέρει από την πραγματικότητα και αυτό θα πρέπει να το ερευνήσουμε μόνοι μας.

2. Ας προγραμματίσουμε τις αγορές μας. Κάνουμε ένα κατάλογο με τα προϊόντα και τα άλλα αγαθά που θέλουμε να προμηθευτούμε για κάθε μέλος της οικογένειας. Δεν ξεφεύγουμε, από τον προγραμματισμό μας. Η αγορά είναι ελκυστική, οι βιτρίνες στολισμένες και η γιορτινή διάθεση, είναι πιθανόν να μας οδηγήσει, στην υπερκατανάλωση.

3. Για τα τυποποιημένα είδη, τις συσκευές, τα στολίδια κ.λπ., είναι χρήσιμο να κάνουμε μία «μίνι» έρευνα της αγοράς. Ας επισκεφθούμε τουλάχιστον 2-3 καταστήματα που πωλούν ομοειδή προϊόντα. Είναι βέβαιο ότι θα διαπιστώσουμε ουσιώδεις διαφορές, στις τιμές, που θα μας ανταμείψουν, για το χρόνο, που χάσαμε.

4. Προτιμούμε τα επώνυμα προϊόντα και αγοράζουμε από καταστήματα, όχι από πλανόδιους πωλητές, τους οποίους δεν μπορούμε να βρούμε ώστε να αποζημιωθούμε σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό.

5. Για τα συσκευασμένα προϊόντα πρέπει να διαβάζουμε με προσοχή την ετικέτα (χώρα κατασκευής, σύνθεση προϊόντος, διεύθυνση κατασκευαστή ή εισαγωγέα) και τις οδηγίες χρήσης.

6. Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να μας παράσχουν οδηγίες χρήσης, στα ελληνικά.

7. Προσοχή στα προϊόντα «ΚΡΑΧΤΗΣ». Αν δεν τα βρούμε, γιατί έχουν εξαντληθεί, ας μη μπλεχτούμε στη διαδικασία αγοράς άλλων παρομοίων προϊόντων.

8. Από άποψη σωστής διατροφής, το σύνθημα είναι: «φρούτα και λαχανικά της εποχής». Είναι πιο φτηνά και υγιεινά. Δεν έχουν επιβαρυνθεί με υπερβολική λίπανση, ορμόνες και φυτοφάρμακα. Ένα μεγάλο πλήθος οπωροκηπευτικών παράγεται κάθε εποχή του έτους. Ας αποφύγουμε τα αμφιβόλου ποιότητας και τρόπου παραγωγής προϊόντα, εκτός εποχής. Οι ντομάτες και τα αγγουράκια μόνο τον πληθωρισμό και το κόστος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού ανεβάζουν και δεν βοηθούν στη σωστή και υγιεινή διατροφή που μας παρέχει η μεσογειακή δίαιτα. Για τα άλλα υψηλότιμα φρούτα και λαχανικά, εκτός εποχής, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, στις τιμές, που γενικά είναι παραπλανητικές (συχνά φαίνονται καθαρά μόνο οι τιμές των υποβαθμισμένων προϊόντων, που παραπλανούν τον Καταναλωτή). Η ελλιποβαρής ζύγιση και άλλες «επινοήσεις» των πωλητών, λόγω της μεγάλης κίνησης, βρίσκονται, επίσης, στο προσκήνιο.

9. Μην αγοράζουμε τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες, που δεν είναι απαραίτητες για τη συνηθισμένη διατροφή μας. Ας μη βιαστούμε να κάνουμε παραγγελίες για κρέατα και κρεατοπαρασκευάσματα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Στην αγορά υπάρχει πάντοτε πλήρης επάρκεια αγαθών μέχρι την παραμονή των εορτών. Επομένως, δε χρειάζεται βιασύνη.

10. Ας μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, στο ελάχιστο. Επιβαρύνει την υγεία μας περισσότερο από τα λευκά κρέατα ή τα ψάρια.

11. Προσοχή, όταν αγοράζουμε πουλερικά και γαλοπούλες. Συσκευασμένες γαλοπούλες προέλευσης Ε.Ε. νωπές και κατεψυγμένες, φέρουν υποχρεωτικά επισήμανση (σφαγείο προέλευσης, ημερομηνία ανάλωσης). Τόσο στις συσκευασμένες όσο και στις γαλοπούλες εγχώριας παραγωγής (ελευθέρας βοσκής που δε συσκευάζονται), ελέγχουμε την εμφάνιση και τη μυρωδιά τους. Πρέπει, υποχρεωτικά, να έχουν απομακρυνθεί τα εντόσθια.

Προσοχή, λοιπόν και… Καλές Γιορτές!!!

 




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ