ΚΡΗΤΗ

Σάρωσαν οι Κρητικοί της Αμερικής στις ενδιάμεσες εκλογές

Με «άρωμα» Κρήτης οι ενδιάμεσες εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, καθώς έδωσαν υποψηφιότητα και σάρωσαν, με την ελληνική ομογένεια να τους στηρίζει με όλα τα μέσα. Πρόκειται για τους Αλέξη Γιαννούλια, Ελένη Κουναλάκη και Νικόλ Μαλιωτάκη.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τον Αλέξη Γιαννούλια, του οποίου η μητέρα, Άννα Ξυρουχάκη, κατάγεται από τα Σφακιά και που το 2010 ήταν υποψήφιος στο Ιλινόις με την στήριξη ο Μπαράκ Ομάμα και μάλιστα είχε ένθερμους υποστηρικτές από την Κρήτη, ενώ επίσης έχει διατελέσει σύμβουλος του Οικονομικού Επιτελείου του Μπαράκ Ομπάμα.

Επίσης μία Κρητικιά, με καταγωγή από τη Σητεία, η Νικόλ Μαλλιωτάκη, εκλέγεται στις αμερικανικές εκλογές 2020. Η Ελληνοκουβανή Νικόλ Μαλλιωτάκη, ήταν πολιτειακή βουλευτής των Ρεπουμπλικανών.

Η Ελένη Κουναλάκη, της οποίας ο σύζυγος είναι από την Κρήτη και είναι συγγραφέας, ο Μάρκος Κουναλάκης, ενώ το επίθετο του πατέρα της είναι Τσακόπουλος, με καταγωγή από την Αρκαδία.

Αξίζει να αναφερθεί, παρά το ότι το επίθετο του Γκας Μπιλιράκη μοιάζει κρητικό, δεν έχει καταγωγή από την Κρήτη, αλλά από την Κάλυμνο, ενώ ο πατέρας του ήταν βουλευτής και πρώην ομοσπονδιακός βουλευτής.

Από τις πρώτες γυναίκες που επανελεξέγησαν

Τον χορό της επανεκλογής των ελληνικής καταγωγής βουλευτών και Γερουσιαστών άνοιξε χθες στις 5 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, η Νικόλ Μαλλιώτακη, η οποία ήταν από τις πρώτες γυναίκες που επανεξελέγησαν.

Η Ελληνοαμερικανίδα Βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων είναι η μόνη που εκπροσωπεί την Νέα Υόρκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ αποδείχθηκε νικήτρια μετά από μια σκληρή μάχη έναντι του πρώην Δημοκρατικού βουλευτή Μαξ Ρόουζ. Μάλιστα, οι Δημοκρατικοί του Όλμπανι προσπάθησαν να την ανατρέψουν, αφού πρόσθεταν φιλελεύθερα τμήματα του Μπρούκλιν -συμπεριλαμβανομένου του Παρκ Σλόουπ- στη συντηρητική, πλειοψηφούσα περιφέρειά της στο Staten Island, 11η περιφέρεια, χωρίς, ωστόσο, να ανατρέψουν την εκλογική φόρα της ομογενούς βουλευτή.

Κρις Πάππας

Ένα από τα νεότερα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αλλά και από τους μαχητικότερους Ελληνοαμερικανούς στο Κογκρέσο υπέρ των ελληνικών θέσεων, ο Κρις Πάππας έκοψε χθες για άλλη μια φορά το νήμα, κερδίζοντας την υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, Καρολάιν Λεβίτ, στην 1η Περιφέρεια του Νιου Χάμσαϊρ.

Ο Δημοκρατικός, Ελληνοαμερικανός Βουλευτής, παιδί Ελλήνων μεταναστών που ανέπτυξαν ένα εστιατόριο-πόλο έλξης στο Νιου Χάμσαϊρ και απόφοιτος του Harvard, ο Κρις Πάππας κατέθεσε τροπολογία για την πώληση και τον εκσυγχρονισμό αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, ματαιώνοντας τα όποια σχέδια της Άγκυρας.

O Πάππας στην πρώτη δήλωσή του του μετά την εκλογή του ευχαρίστησε τους πολίτες του Νιού Χάμσαϊρ για το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν ότι «θέλουν ηγέτες στο Κογκρέσο που μπορούν να συνεργαστούν μπροστά σε έναν κοινό σκοπό χρησιμοποιώντας κοινή λογική».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ