ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Αυτοκίνητα σταθμός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου

Ας κάνουμε μία μικρή παύση από τα θέματα που μας απασχολούν καθημερινά και ας ταξιδέψουμε στα αυτοκίνητα του ελληνικού κινηματογράφου. Σε αυτοκίνητα που έπαιξαν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο στις ταινίες που εμφανίστηκαν, άλλοτε ως πρωταγωνιστές κι άλλοτε ως κομπάρσοι.

Τα πρώτα αυτοκίνητα κάνουν την εμφάνισή τους στον ελληνικό κινηματογράφο γύρω στο 1950, ενώ τις δεκαετίες που ακολουθούν έχουν την τιμητική τους.

Για να δούμε όμως κάποια από αυτά, για να θυμούνται οι πιο παλιοί και να τα μάθουν οι νεότεροι.

Το Fiat 520 στο «Σωφεράκι»

Το 1953 στην κωμωδία «Το σωφεράκι» της Φίνος Φιλμ πρωταγωνιστεί ένα Fiat 520. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο ‘σαραβαλάκι’ που το χρησιμοποιεί ως ταξί ο Βάγγος (Μίμης Φωτόπουλος). Το αφεντικό του αγαπημένου μας ταξιτζή θεωρεί το θρυλικό αυτό αυτοκίνητο το γούρι του. Επιμένει να κυκλοφορεί με αυτό  παρά τα 8 αεροδυναμικά αυτοκίνητα που έχει στην κατοχή του. Ο μόνος που μπορεί να το οδηγήσει είναι ο Βάγγος. Ευτυχώς για αυτόν γίνεται η αιτία να πέσει στις ρόδες του η αγαπημένη του, χωρίς βέβαια να πάθει τίποτα, εκτός από το να ερωτευτούν κεραυνοβόλα.

Τα cabrio αυτοκίνητα του ελληνικού κινηματογράφου

Δεν υπάρχει ίσως τίποτα καλύτερο από το να οδηγείς ένα cabrio αυτοκίνητο. Η βόλτα με ένα cabrio είναι εντυπωσιακή, αφού η αίσθηση ελευθερίας που σου χαρίζει είναι μοναδική. Για αυτό και τα cabrio αυτοκίνητα ξεχώρισαν από πολύ νωρίς στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τα Singer Gazelle, που είχαν μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή.

Το Singer Gazelle convertible στη “Σωφερίνα”


Ποιος δε θυμάται την κλασσική ταινία η “Σωφερίνα” που το αυτοκίνητο συμπρωταγωνιστεί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη; Το Singer Gazelle convertible ήταν ένα αυτοκίνητο της Rootes, που τη δεκαετία του 1960 ήταν μία από τις 5 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης. Η καλύτερή της φίλη δανείζεται το αυτοκίνητο της Αλίκης, το γυρίζει τρακαρισμένο κι έτσι εκείνη αναγκάζεται να πει ψέματα στον άντρα της. Στην πραγματικότητα βέβαια η εθνική μας σταρ δεν είχε δίπλωμα οδήγησης.

Στην ταινία “Σχολή για Σωφερίνες” οι πρωταγωνιστές Ανδρέας Μπάρκουλης και Θανάσης Βέγγος διαθέτουν από κοινού μία σχολή οδηγών στην Αθήνα. Mαθαίνουν λοιπόν στις κυρίες της αθηναϊκής κοινωνίας να οδηγούν μέσα σε ένα cabrio, σε ένα άλλo Singer Gazelle, πιο παλιό από αυτό της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Αλλά και στον “Κατήφορο” της Finos Filmο Άλκης Κούρκουλος οδηγούσε μία Singer Gazelle.

Οι Alfa Romeo του ελληνικού κινηματογράφου

Πρωταγωνίστριες στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου ήταν κι αρκετές Alfa Romeo. Μια Αlfa Romeo Giulietta του 1961, οδηγεί ο Νίκος Κούρκουλος στην ταινία “Kοινωνία ώρα μηδέν” πάλι της Finos Film.  To αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο στα studio της Εταιρίας, εκεί όπου τον δέρνουν ο Καζάκος και οι μπράβοι του.

Στην ταινία “Μικροί μεγάλοι εν δράσει” η Μαίρη Αρώνη οδηγεί μία άσπρη Alfa Romeo Giulia ti του 1962, ένα ακριβό και ιδιαίτερα προσεγμένο για εκείνη την εποχή αυτοκίνητο, που αγαπούσε ιδιαίτερα η ηθοποιός και ίσως ήταν και δικό της.

Το πράσινο mni cooper στην ταινία “Το κορίτσι του λούνα πάρκ”
Ένα πράσινο mini cooper οδηγεί ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στις ταινίες «Το κορίτσι του λούνα πάρκ» και «Δημήτρη μου, Δημήτρη μου». Πρόκειται για το δικό του αυτοκίνητο, που από ότι λέγεται είχαν χαρίσει στην Αλίκη Βουγιουκλάκη για τη φωτογράφιση στο εξώφυλλο ενός περιοδικού.Αυτά ήταν μόνο κάποια από τα κλασσικά αυτοκίνητα που έχουν εμφανιστεί στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Σε κάποιες από τις ταινίες οι ηθοποιοί οδηγούσαν τα δικά τους αυτοκίνητα, σε άλλες επιλέγονταν αυτοκίνητα για λόγους διαφήμισης, ενώ κάποια ανήκαν σε κινηματογραφικές εταιρίες και εμφανίζονταν σε αρκετές ταινίες συνοδεύοντας κάθε φορά διαφορετικό πρωταγωνιστή.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ