Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κισαμίτες και Μεγαρίτες σε ένα μοναδικό πολιτιστικό αντάμωμα

Ένα μοναδικό πολιτιστικό αντάμωμα διοργανώθηκε το Σάββατο 21 Μαΐου στα Χαιρεθιανά Κισάμου. Η Κίσαμος με τα Μέγαρα, τα Μέγαρα με την Κίσαμο ένωσαν τα ήθη, τα έθιμα και την μουσικοχορευτική τους παράδοση και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Τα μεγαρίτικα ήθη και έθιμα ταξίδεψαν ως την Κίσαμο για να ανταμώσουν με τα κρητικά, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν στενοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο πλευρές, δεσμοί που αναμένεται να σφυρηλατηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Δυο τόποι, δυο πολιτισμοί αναβίωσαν τα έθιμα του γάμου, ενώ ακολούθησαν καντάδες στα σοκάκια του χωριού και μουσικοχορευτικά δρώμενα.

Η έναρξη έγινε στην βρύση “Θεοδωρογλάκη” στην είσοδο του χωριού στις 6.30 το απόγευμα και στις 8 μ.μ. πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό γλέντι στο Πολιτιστικό Κέντρο “Κωνσταντίνος Μυλωνάκης”.
Συμμετείχαν ο Σύλλογος Κρητικών χορών “Η Κίσαμος”, ο Όμιλος Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων “Αλκάθους και Καρίας”, η χορευτική ομάδα Δραπανιά και το Κρητικό μουσικό συγκρότημα του Γιάννη Μενεγάκη.

Ψυχή της διοργάνωσης ήταν η Νέλλυ Μυλωνάκη που κατάγεται από τα Μέγαρα, ωστόσο… πολιτογραφήθηκε Κισαμίτισσα και δη Χαιρεθιανή, λόγω του αείμνηστου συζύγου της Κωνσταντίνου Μυλωνάκη που έφυγε απρόσμενα από τη ζωή πριν λίγα χρόνια

Οι χορευτές του “Ἁλκάθους και Καρία” ζωντάνεψαν τα έθιμα του μεγαρίτικου γάμου, του Μάη και χόρεψαν μεγαρίτικους χορούς, ενώ οι Κισαμίτες οικοδεσπότες ανταπέδωσαν με εντυπωσιακούς κρητικούς χορούς, μουσικές και κεράσματα.

Απόδειξη της πολύ ζεστής φιλοξενίας και το κυριότερο των ισχυρών δεσμών των δύο τόπων είναι ότι ανακοινώθηκε ότι η πλατεία στο χωριό Χαιρέθιανα Κισάμου θα μετονομαστεί σε πλατεία Μεγάρων.




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ