Δευτέρα, 17 Ιούνιος 2019

Η Κισαμίτισσα Πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

«Έφυγε για το χωρίς γυρισμό ταξίδι» πλήρης ημερών, η Ειρήνη (Έρρικα) Νταή - Παπασταματάκη!
Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Καστέλλι της Κισάμου, όπου από εδώ έκανε τα πρώτα βήματα της διαδρομής της σ’ αυτή τη ζωή.
Διαδρομή κοινωνική, μορφωτική επιπέδου Πανεπιστημίων και πολύ παραγωγική. Όσοι από εμάς τη γνωρίσαμε, ακούσαμε, διαβάσαμε, είμαστε περήφανοι.
Με διακρίσεις των Πανεπιστημίων Αθηνών, Μακεδονίας. Μασαχουσέτης, Τορόντο, με αυτά τα εφόδια και την κοινωνική της δραστηριότητα της δόθηκε επάξια η θέση της πρέσβειρας στα Ηνωμένα Έθνη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ιθαγένειας σε διεθνή κλίμακα.
Η Ειρήνη λοιπόν -Έρρικα- Νταή, σαν Πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα της Ιθαγένειας, έτρεχε όπου τα δικαιώματα ζωής, ελευθερίας, επιβίωσης διέτρεχαν κίνδυνο. Αποτελεσματική η παρουσία της σε Αφρική, νότια Αμερική, και σε πολλές άλλες υπανάπτυκτες χώρες.
Λεπτομέρειες και αναφορές στο βιβλίο της «Indigenous People». Στο βιβλίο της αναφέρεται και η συμμετοχή της στην Εθνική Αντίσταση, στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στη χώρα μας, 1941-1945.
Η Ειρήνη (Έρρικα) Νταή ήταν οργανωμένη στο κλιμάκιο της Αγγλικής αντικατασκοπείας, συγχρόνως διερμηνέας της Γερμανικής Στρατιωτικής Διοίκησης στο Καστέλλι. Αυτό τη βοηθούσε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Αγγλικής Αντικατασκοπείας.
Η άριστη γνώση της γερμανικής γλώσσας και κουλτούρας και το νεαρό της ηλικίας της, έκαναν τους Γερμανούς να της δείχνουν κάποια εμπιστοσύνη.
Νιώθω την υποχρέωση για τη μνήμη της, να κάνω αναφορά σ’ ένα αληθινό αναμφισβήτητο γεγονός: Ήταν Καθαρή Δευτέρα του 1944. Οι κάτοικοι του χωριού Καλουδιανών, λόγω της ημέρας, διασκέδαζαν μέχρι αργά τη νύχτα, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας: φωνές, αστεία, τραγούδια και μασκαρέματα.
Δυο φίλοι που ήταν στην Εθνική Αντίσταση (εφεδρικό Ε.Λ.Α.Σ.) συναντήθηκαν με μια γερμανική στρατιωτική περίπολο. Ήταν ο Ζαχάρης Μπαντουράκης και ο Παναγιώτης Σημαντηράκης. Απ’ αυτούς, ο Ζαχάρης Μπαντουράκης οπλοφορούσε με ένα πιστόλι. Στην προσπάθειά τους να φύγουν, οι Γερμανοί πυροβόλησαν. Ο Παναγιώτης Σημαντηράκης έπεσε νεκρός, ο Ζαχαρίας Μπαντουράκης πέταξε το πιστόλι του. Οι Γερμανοί τον έπιασαν. Όμως βρήκαν το όπλο κοντά στον νεκρό.
Μετέφεραν τον Ζαχάρη στο Καατέλλι, στη γερμανική διοίκηση. Διερμηνέας των Γερμανών, ήταν η Ειρήνη (Έρρικα). Οι ανακρίσεις κράτησαν τρεις μέρες. Ενισχυτικά οι Γερμανοί έφεραν ακόμη έναν διερμηνέα, τον νεαρό δάσκαλο Στέλιο, του οποίου το επίθετο δεν μπορώ να θυμηθώ. Ο Ζαχάρης αρνήθηκε ότι είχε καμία σχέση με το όπλο και ότι ήταν του σκοτωμένου Σημαντηράκη, που αυτός δεν ήξερε ότι οπλοφορούσε. Η Ειρήνη (Έρρικα) ήταν η κύρια διερμηνέας, στην οποία οι Γερμανοί έδειχναν κάποια εμπιστοσύνη. Η Έρρικα (Ειρήνη) όμως, ως μέλος της Αγγλικής κατασκοπείας, έδωσε τον καλύτερο εαυτό της, υποστηρίζοντας ότι το όπλο ανήκε στον σκοτωμένο.
Έναν ρόλο έπαιξε ακόμα και ο Αυστριακός ανακριτής, ο οποίος δεν είχε την σκληρότητα των Γερμανών Ες - Ες. Οι Γερμανοί πείσθηκαν ότι το όπλο ανήκε στο σκοτωμένο. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ζαχαρίας Μπαντουράκης σώθηκε. Όχι μονάχα σ’ αυτήν την περίπτωση, αλλά σε κάθε περίπτωση που οι πατριώτες μας κινδύνευαν, η Ειρήνη - Έρρικα τους στήριξε αποφασιστικά και σωτήρια.
Το περιστατικό το έζησα στενά και η αναφορά μου στηρίζεται σε αναμφισβήτητα γεγονότα.

Μανώλης Μπαντουράκης
Πρ. Πρόεδρος Πανελλήνιας & Ευρωπαϊκής
Ομοσπονδίας ΤΑΞΙ
Παραλία Κορφαλώνα

neoiorizontes banner bottom